用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 22個月男仔
go

22個月男仔 [複製鏈接]

只識講爸爸,媽媽,婆婆,公公(講成"呢呢"),唔該,謝謝,包包,午安,英文字母A,H,O,C,W, iron, steel, 姑姐,嫲嫲,其他字教佢講佢只能發出"hu hu"聲.......這樣需要做評估或接受治療嗎?邊度有私人機構做呢D野(kln side)?
Thousand thanks!!!

1    0    0    0

回覆:22個月男仔

只2Yr未夠,情況不算不正常啊!況且是男孩,會遲一點的,可多觀察一段時間。這亇時期認知比語言表達更重要,他對事物“明白“比他能講出更關鍵。平時多跟他對話,鼓勵B刺激他跟你多說會有一定幫助!

謝謝回覆!佢認知能力ok, 只係唔識講,眼見playgrp同學仔講野好叻,所以先有D擔心...想請問幾大個唔識講先要睇醫生呢?

你小朋友講嘢都唔算太差!正如樓上所講,男仔係會慢少少!
等多半年,如果無明顯進步!先考慮去搵醫生啦!

另外想問下關於專注力問題,當上playgroup時個個坐低聽故事、唯獨他一個走左去,捉佢返去坐低就會喊,另外坐枱凳都只是數分鐘,這是專注力不足嗎?需要評估或治療嗎?many thanks!!!!

引用:另外想問下關於專注力問題,當上playgroup

回覆:kbac 的帖子

Thanks...佢十一月先足兩歲返學,希望遲D佢都可以坐定;之前playgroup老師又話佢頑皮又話佢坐唔定唔正常,搞到我好down呀!

teresa821 發表於 13-9-24 23:47
另外想問下關於專注力問題,當上playgroup時個個坐低聽故事、唯獨他一個走左去,捉佢返去坐低就會喊,另外 ...

平時你講故事書,有否耐性聽完才走,或者全本看完(圖畫)才走,還是未說完就走?
玩玩具是否玩一下就掉開?無乜玩具玩得耐?
如果做唔到以上的,要注意一下!
但要評估始終要再大D!

阿仔返左兩日雙語班,因為佢仲流口水和唔多講野,老師好似暗示間學校唔識合佢,應該搵D有言語訓練既學校...問過醫生話兩歲半先再跟進....咁我究竟要點做?

teresa821 發表於 13-11-7 09:44
阿仔返左兩日雙語班,因為佢仲流口水和唔多講野,老師好似暗示間學校唔識合佢,應該搵D有言語訓練既學校... ...
協康有得做評估及訓練, 但要排期及價錢都幾貴.
你仔仔讀那間學校呀? 一開學就暗示間學校唔識合佢?

引用:阿仔返左兩日雙語班,因為佢仲流口水和唔多

原帖由 teresa821 於 13-11-07 發表
阿仔返左兩日雙語班,因為佢仲流口水和唔多講野,老師好似暗示間學校唔識合佢,應該搵D有言語訓練既學校... ...
我個仔25個月,又係唔多肯講野,都係間中講少少疊字,老師都係建議做評估,24個月健康院做過一次唔合格,要等半年先再做多次評估,再唔合格先會轉介,協康會我都有排,不過最快都一年後先有得評估。好擔心。

same case Ksy229

我仔28個月,講野唔叻,月初去中環做評估,要做言語治療,一星期一堂,在家要每日練習,佢好鐘意上堂,成日自己重播video導師點教佢

最後我帶左阿仔做評估,話佢慢3個月到,同埋咬字唔正,但見佢最近進步了不少,所以冇做training, 因為私人要6-700蚊一堂,話要上3個月,差唔多成萬蚊...

引用:最後我帶左阿仔做評估,話佢慢3個月到,同

引用:最後我帶左阿仔做評估,話佢慢3個月到,同

原帖由 teresa821 於 14-04-22 發表
最後我帶左阿仔做評估,話佢慢3個月到,同埋咬字唔正,但見佢最近進步了不少,所以冇做training, 因為私人 ...
請問去左邊度做評估?我小朋友又係講野唔正!

引用:Quote:原帖由+teresa821+於+14-04-22+發表

引用:Quote:原帖由+chrischo2002+於+14-06-20+發

原帖由 wongvivian86 於 14-06-20 發表
係發音問題?語言表達ok?
因為昨日去面試,見個校長,個校長話覺得小朋友係好想講話,但發音唔清楚,唔正。

引用:Quote:原帖由+wongvivian86+於+14-06-20+發

引用:Quote:原帖由+wongvivian86+於+14-06-20+發

‹ 上一主題|下一主題