用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問見心理學家, 是否等於做學障評估?
go

請問見心理學家, 是否等於做學障評估? [複製鏈接]

剛收到教育局的信, 兒子要見心理學家, 是否等於做學障評估呢?

另外收到學校通知, 兒子英默抽離、中默抽離、中作抽離、數學課堂協作教學、導修課小組輔導、早上課前小组輔導, 但仍未見心理學家和評估, 為什麼學校已經咁快有調適呢? 唔通學校覺得阿仔真係好嚴重?

0    0    0    0

回覆:衰豬仔 的帖子

小朋友多大?心理學家要排期,亦未必有即時跟進,學校咁快察覺到幫他也是好事

咁間學校好好喎,唔係間間有支援,咁樣你地壓力會細好多,乜都等評估後先支援,咪太遲囉,早D支援對你和你的小朋友也是好事,可能老師有經驗,所以早早看到問題,想早點幫助小朋友

你唔洗擔心同唔開心住, 我個仔都係小一時因為班主任覺得佢比較特別, 就同我傾同搵社工跟進, 到社工有需要時佢就轉介我地去見心理醫生, 心理醫生見完我地後會評估阿仔係咪需要做評估!
其實越早發現對小朋友同你都係好事, 一來學校會有社工幫佢, 學習上會有調適, 會幫到佢架! 依加我個仔都小五啦! 雖然成績5年嚟都唔係咁好, 但起碼佢返學返得開心,有老師,社工同同學仔幫佢, 我覺得緊要過成績囉!

回復 eeyore_fy 的帖子

可唔可以請問你孩子讀邊間學校呀?

回覆:mamalife 的帖子

仔仔在馬灣讀

‹ 上一主題|下一主題