用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 話唔話,幾時話俾老師知?
go

話唔話,幾時話俾老師知? [複製鏈接]

小一開學,阿仔話好鍾意間學校,好開心,我以為掂啦,以後有好日子過。點知,原來佢喺學校因小事發忟喊咗幾次,老師話佢好情緒化。佢其實係情感好敏感,對事情感受較強烈。我認同佢要學處理情緒,亦一直教緊,但始終天生嘅特質令佢可能比其他小朋友要用更多時間去進步。我怕老師唔理解佢,label佢,亦以為佢被人縱到咁,但我又怕老師以為我用資優包庇個仔。究竟話唔話俾老師知好呢?好苦惱!

0    0    0    0

回覆:話唔話,幾時話俾老師知?

lQ test係4歲做韋氏幼兒版,如果要同老師講,駛唔駛先去做返個韋氏?係咪認受性高d?

現在老師投訴他嗎?他喊影響到同學嗎?
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:lillymarie 的帖子

是,老師向我投訴的,還說家人不可遷就慣他,好像是我沒管教做成的脾氣少爺,其實我一直都努力緊。可能新環境,佢有d焦慮,所以佢自己都禁唔住。因為喺課室喊,佢無搞人都會嘈到人,老師要處理。

我嘅經驗係小一開學初期收到老師投訴 我同佢講仔仔懷疑資優 跟進緊 佢地話佢啲行為情緒問題唔關事 係家長唔教 後黎check左有専家報告同建議 佢地即刻變曬 叫我拎份報告去學校傾 睇下大家點配合 佢地都係要有實質報告先信 先肯做嘢

我的經驗是學校問 ,我有講但後來又後悔 怕被標籤。後來老師說只是拿來做參考罷了如果他有一些異常行動才會通知我們。 不過目前他沒有情緒的問題

若是老師投訴的話,我會建議先了解一下囝囝為甚麼事發炆憎,甚麼原因令他哭。

阻到老師上課,不論是否資優,老師都必定會不高興。所以要不要讓老師知道他是資優,在現階段未必重要。

先問清楚囝囝為甚麼事哭啦,了解他在想甚麼,再和老師商量要怎樣幫助他。

for every one criticism, three positives must be given.

littleteapot 發表於 13-9-12 00:23
小一開學,阿仔話好鍾意間學校,好開心,我以為掂啦,以後有好日子過。點知,原來佢喺學校因小事發忟喊咗幾 ...
校內有否資優教育組?如有,建議講。

引用:若是老師投訴的話,我會建議先了解一下囝囝

原帖由 lillymarie 於 13-09-12 發表
若是老師投訴的話,我會建議先了解一下囝囝為甚麼事發炆憎,甚麼原因令他哭。

阻到老師上課,不論是否資優 ...
阿仔唔見咗嘢(無端端俾唔知邊個擺開咗),佢搵唔到好驚,喊。

引用:若是老師投訴的話,我會建議先了解一下囝囝

原帖由 lillymarie 於 13-09-12 發表

阻到老師上課,不論是否資優 ...
唸住自己做到但結果做唔到,如開飯盒蓋,發忟。

引用:Quote:littleteapot+發表於+13-9-12+00:23+

原帖由 Anniemun 於 13-09-12 發表
校內有否資優教育組?如有,建議講。
有特殊教育組,但我唔肯定包唔包括資優。

引用:我嘅經驗係小一開學初期收到老師投訴+我同

原帖由 maggieddie 於 13-09-12 發表
我嘅經驗係小一開學初期收到老師投訴 我同佢講仔仔懷疑資優 跟進緊 佢地話佢啲行為情緒問題唔關事 係家長唔 ...
學校點樣幫?方便分享少少嗎?

唔見咗野喊,開唔到飯蓋發忟憎,其實好小事,老師咁都投訴?
我估即使老師知道他是資優兒,態度都唔會有太大分別。其實小朋友才開學兩個星期,仍在適應中,睇多一個月啦。

老師理得你呀, 總之佢唔想你個仔煩佢, 你答佢, 多謝你提醒, 我返去會好好教佢架啦, 咁就OK, 唔洗做任何野

引用:Quote:原帖由+maggieddie+於+13-09-12+發表

原帖由 littleteapot 於 13-09-12 發表
學校點樣幫?方便分享少少嗎?
同時約見副校長 班主任 社工 睇報告了解佢嘅性格特質 睇下心理學家俾左咩建議學校 班主任話會通知各科老師 等大家知道點處理佢啲問題 大家統一處理方法同標準 社工有定時約佢傾計 留意佢心理 情緒等等...

zngo  你個仔學校  發表於 13-9-15 10:50

剛升小一,好可能未習慣,我仔小一時,我送佢返學,佢吾捨得我,都會哭。慢慢佢哋習慣了,知道哭會比同學仔笑,佢哋就會自動調節了,比D時間啦。我都努力當中。加油

唔該晒大家,我再睇定d先啦。

唔講好過講我有經驗,我仔已F.5
‹ 上一主題|下一主題