用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立小學 請問有冇卓思幼稚園入到仁立?
go

請問有冇卓思幼稚園入到仁立? [複製鏈接]

如題,thanks!
小女今年會報讀K1, 本身住65校網,考慮緊比佢讀邊間幼稚園先有助日後升上仁立,many thanks!
   0    0    0    0

冇人答?自己push下!

回覆:請問有冇卓思幼稚園入到仁立?

有呀,我個仔叩門入到,今年讀小一

近幾年都有卓思小朋友入仁立,但數目唔多,5隻手指數得晒。
入仁立首先係計分,then大抽獎派位,讀邊間幼稚園影響唔係咁大。

回復 wywychch 的帖子

請問你幾多分去叩門既?本身係咪有哥哥姐姐讀緊?

回覆:fixedstar99 的帖子

世襲生係唔叩門就入到呀!!而我知道我朋友幾年前抽唔到而中咗佢附近小學想叩門佢見都唔見!

回覆:wywychch 的帖子

請問小兒係讀邊間幼稚園?

wywychch 發表於 13-9-19 00:09
有呀,我個仔叩門入到,今年讀小一
Hi, 請問叩門難叩嗎? 會問些什麼問題?會見家長嗎?是否見晒所有叩門生?
學校有冇功課班?

回覆 fixedstar99 的帖子

我囡囡是卓思畢業.現在五年級,當年是扣門.

回覆 fixedstar99 的帖子

我識的卓思小朋友在仁立讀,都讀得好好。他們都是扣門入的。我個人覺得讀卓思上仁立應該沒有問題。

回覆 video_ming 的帖子

Video_ming, 好多謝你的分享!
請問你個小朋友當年係卓思係咪好outstanding?
我有聽過話卓思校長似乎不支持她的學生報讀仁立,唔知係咪真噶?

小女下年先升K1, 目前有卓思同康傑offer,正為揀邊個幼稚園而煩惱,仁立一直系我心目中既好小學,唔知你覺得卓思同康傑,邊個對叩門仁立有利D呢?除佐上幼稚園,你覺得我需要額外對個小朋友train D咩野先可以另到佢有機會叩門仁立呢?Thank you very much!

當年是卓思校長覺得囡囡適合讀仁立。我個人不會選擇康傑。因我覺得不是一間好學校。

每個小朋友都有他們的特質,向著他們的喜好走。他們學什麼就學什麼。不用太刻意學什麼。一定一定要培養閱讀。

我個意思係叩門仁立,仁立會唔會睇小朋友會否在幼稚園以外另外上各類興趣班?是否有某些特長?
如果只系上幼稚園但冇上課外興趣班,能否成功叩門仁立?

請問卓思校長當年點解會認為你個小朋友適合仁立呢?係咪有某些好outstanding的地方?Thank you!

引用:如題,thanks!小女今年會報讀K1,+本身住65

原帖由 fixedstar99 於 13-09-11 發表
如題,thanks!
小女今年會報讀K1, 本身住65校網,考慮緊比佢讀邊間幼稚園先有助日後升上仁立,many thanks ...
讀邊間幼稚園對讀仁立無關係。仁立係津小, 計分同大抽獎。如果好彩,大抽獎就抽到。

引用:回覆+video_ming+的帖子 我個意思係叩門仁

原帖由 fixedstar99 於 14-01-13 發表

我個意思係叩門仁立,仁立會唔會睇小朋友會否在幼稚園以外另外上各類興趣班?是否 ...
讀名幼對叩門仁立可能有幫助。我覺得學校都會睇小朋友上咩興趣班,貴精不貴多,最好有學術,藝術同運動等。全面發展,但唔係咩course都讀。其實,如果去到叩門,小朋友既表現勝過所有野。因為你上咩興趣班,學咩,有咩証書,根本作用唔太大。老師一試就知個小朋友既程度去到邊。叩門位仲難過考直私學校。

‹ 上一主題|下一主題