用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 k1生 學校“谷”學生的定義?
go

k1生 學校“谷”學生的定義? [複製鏈接]

想請問下K1生,學校點至係為之‘谷’學生呢?一星期都有功課做?定要開始默書?或其它……

2    0    0    0

引用:想請問下K1生,學校點至係為之‘谷’學生呢

原帖由 kaitathk 於 13-09-11 發表
想請問下K1生,學校點至係為之‘谷’學生呢?一星期都有功課做?定要開始默書?或其它……

...
good post.  I want to know.

我知道有一間,k1會叫家長報劍英starter準備班, 雖然唔係一定要報,但學校派得宣傳,個個家長人報佢又報。但事實k1 連線條都未畫好,英文字母都未寫得好,就上starter,我覺係谷的表現

Chirley  請教下, 邊間?! 可以PM嗎?!  發表於 13-9-12 15:01

回復 pamelaywy 的帖子

真系簁錢!又辛苦小朋友。

K1要學寫字,學券下的幼稚園是k2才寫字的

要寫深字、默書、測驗、考試,年終有排名次、搞學術獎。

回覆:k1生 學校“谷”學生的定義?

K1 認字多過寫字。下學期尾才寫字都係人田小大好簡單嘅字。我唔覺咁叫谷。

引用:K1要學寫字,學券下的幼稚園是k2才寫字的

原帖由 littlemonkey09 於 13-09-11 發表
K1要學寫字,學券下的幼稚園是k2才寫字的
LH無學券但都係K2先開筆寫字

現在已反客為主, 家長小朋友K1已經報劍英starter準備班, 目的希望小朋友獲取證書方便小朋友將來考小學. 尼D先叫過份催谷.

過早教小朋友學術:pn教好深的中文字,k1開始寫字,抄寫過多,數學學得太深。
太多種語言:返學得三小時,但又中又英又廣東話又普通話,仲要加咩法文德文。
學好多好深內容:包裝成好有趣味好科學好有意義,但其實超出孩童認知範圍和身心需求的內容。
太多活動:信唔知咩專家講兒童專注力得20分鐘,所以一日安排無數活動轉n次場。畫畫到一半轉去砌模型,砌得半個就去聽故事,聽完還未有時間回味就趕去操場做大肌肉活動,汗都未出就趕去排洗,總之一日趕來趕去。
我就覺得呢d全部屬於谷。

heidya    發表於 13-11-30 16:05

引用:過早教小朋友學術:pn教好深的中文字,k1開

原帖由 oooasis 於 13-09-11 發表
過早教小朋友學術:pn教好深的中文字,k1開始寫字,抄寫過多,數學學得太深。
太多種語言:返學得三小時, ...
請問 lee 間係邊間?

oooasis 發表於 13-9-11 23:24

我都好想知道係邊間, 太得人驚了.

有間K1要做讀書報告, 陰公, 枝筆都未揸好

引用:有間K1要做讀書報告,+陰公,+枝筆都未揸好

原帖由 小冬姑 於 13-09-12 發表
要做讀書報告即係叫家長做

引用:有間K1要做讀書報告,+陰公,+枝筆都未揸好

原帖由 小冬姑 於 13-09-12 發表
讀書報告主要家長做,親子嘛!但最主要原因係比小朋友習慣睇書,唔係個個小朋友鍾意,但一講係老師比,睇完要畫公仔係報告到,立即唔同效果!

回覆:DevilPig 的帖子

Y學店

回復 vnghk0001 的帖子

講得好啱~ 非常認同!! 老師都講明主要係睇完書叫小朋友畫番相關圖畫, 下面comment都係家長負責寫.呢項功課仲係呀仔讀n班個時已經要做了!

請問在港島

引用:回復+vnghk0001+的帖子 講得好啱~+非常認

引用:過早教小朋友學術:pn教好深的中文字,k1開

原帖由 oooasis 於 13-09-11 發表
Yes agree....

‹ 上一主題|下一主題