用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 升小學問題
go

升小學問題 [複製鏈接]

亞仔K3, 又係12月超細仔, 而家要面臨升小選校難題 , 而家呢間幼稚園有直升小學, 但就係私小, 私小地段好, 又係九龍塘, 如直升私小就對升中派位有利, 但私小學費唔平, 但如果選擇大抽獎, 基於居住地區, 未必派到心儀小學, 如果叩門, 亞仔成績普通及無強項, 又驚學校唔收, 諗嚟諗去, 諗到頭都大, 因為身邊沒人可以問, 惟有請教各位有經驗媽咪, 麻煩指教下我。
   1    0    0    0

引用:亞仔K3,+又係12月超細仔,+而家要面臨升小選

原帖由 hungredred11 於 13-09-11 發表
亞仔K3, 又係12月超細仔, 而家要面臨升小選校難題 , 而家呢間幼稚園有直升小學, 但就係私小, 私小地段好,  ...
如果經濟許可,九龍塘私小的確不錯,有一間backup再去考考其他,得咪當bouns囉!始中12月細B係蝕底D,但既然你冇俾佢repeat K1轉做超大B,依家唯有照去!

九龍塘有直升私小, 係咪宣小呀?

學費係咪3千幾?

如係, 我會要左個offer先, 再去叩好口卑既津校, 當然有埋直屬中學更好.

你有冇考下 d 直資 or 其他私小做 backup呀?

臨時臨急,你依個問題都好難幫...

回復 crazymum 的帖子

因為進度ok, 所以無同俾repeat k1, 其實如果經濟可以, 私小係咪好啲

回復 moonychan 的帖子

係呀!宣小, 學費3千幾, 如果可以, 我試下報多幾間及叩門, 多謝你意見。

引用:亞仔K3,+又係12月超細仔,+而家要面臨升小選

原帖由 hungredred11 於 13-09-11 發表
亞仔K3, 又係12月超細仔, 而家要面臨升小選校難題 , 而家呢間幼稚園有直升小學, 但就係私小, 私小地段好,  ...
私小允許你參加派位嗎?如果得就接受左個學位先, 再參加派位。唔得嘅都照接受,明年去扣津小。扣唔到咯,頂硬上照讀崖6年,希望可派 band 1 津中甩難(指免學費).

宣幼可以直升宣小?不是都要考?

回覆:升小學問題

宣小係全港最多小六學生屬band 1組别的其中一間小學,仲要係靚九龍城升中校網,好多人好恨入都考唔到。

如果佢收你,如果學費又負擔到,作為細b家長,你已經比好多在小一入學戰場上的細b家長幸福得多,不用太頭痛就是了。

moonychan 發表於 13-9-11 13:47
九龍塘有直升私小, 係咪宣小呀?

學費係咪3千幾?

先抓到個水泡,然後再搵隻大船。

hungredred11 發表於 13-9-11 16:58
回復 moonychan 的帖子

係呀!宣小, 學費3千幾, 如果可以, 我試下報多幾間及叩門, 多謝你意見。 ...
以我所知,宣幼上宣小印象中好似〜50%(有錯請改), 還有宣小重視音樂所以要factor in 學樂器的費用,that said, aps 升中成績很好,如budget 不大問題有offer 就當然take 左先。

MrBeast 發表於 13-9-12 08:56
以我所知,宣幼上宣小印象中好似〜50%(有錯請改), 還有宣小重視音樂所以要factor in 學樂器的費用,that  ...

YES, 都認同, 學樂器如果認真學, 支出真係好大. 如果學校接受hea 學, 咁又唔同.
呢間好似at least 都有65%掛. 我都唔sure, 但因為好多原因, 又會有人揀返津小 or 更上一層樓去一條龍小學, 唔升上去, 所以%會偏低??

引用:樓主,宣小只收回60個宣幼生,不是直升。而

原帖由 mamaluk 於 13-09-12 發表
樓主,宣小只收回60個宣幼生,不是直升。而且宣小若收咗你,你仍可參加大抽獎,扣門,還有可考咁多間直資私 ...
接受宣小,仍可參加6月的大抽獎嗎?

宣幼學生同出面學生考宣小係同一條隊架,冇直升架喎。。。

我朋友個仔讀緊宣小,學費,校車費、飯錢、學樂器費用,差不多七千一個月!仲未計書薄費雜項!不過宣小升中真係好好!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

如果可以直升,先揸住個位,然後等心儀學校扣門時間,在去扣門,成功在放棄私小,當有個backup

‹ 上一主題|下一主題