用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 66屆校際音樂節--敲擊樂組
go

66屆校際音樂節--敲擊樂組 [複製鏈接]

因老師寫手冊叫參加今屆音樂節的Marimba Solo and Xylophone Solo比賽,但我看過比賽組別只有分小學組及中學組而並沒有再細分,咁即係話由小一至小六都係打個首曲同有可以一齊參加同一節比賽,所以我就唔明程度可以相差好遠咁即係點比賽?
   0    0    0    0

比賽只分小學組同中學組,係因為參賽人數一般較少,況且低年級學生不一定比高年級學生差,以鋼琴分級為例,同樣是五級比賽,參賽者年齡由小二三到中四五都有!

Queenielam88  哦!明白,唔該晒!  發表於 13-9-11 11:11
The Music's always there with you!

回覆:Queenielam88 的帖子

是的,我兒子去年就是跟五六年班的比賽,不過都係打返自己水準可以啦,但個子小,比賽是要企platform.

Marimba class的譜還未有,都未知係點

回覆:marcuscyrus 的帖子

其實參賽人數不算少,反而是percussion的repertoire不多,很難再細分級別的可能性較大

回復 marcuscyrus 的帖子

係呀,我知道你囝囝Marcus佢好叻呀上年都有參加比賽! 學校周sir寫手冊叫我侄仔兩樣都參加,我諗死喇點練到咁多呀,要練marimba, xylophone又要練樂團參賽曲. 而家都唔知點好!

Queenielam88 發表於 13-9-11 11:18
回復 marcuscyrus 的帖子

係呀,我知道你囝囝Marcus佢好叻呀上年都有參加比賽! 學校周sir寫手冊叫我侄仔兩 ...
我們還未確定參加哪些組別,始終時間有限,而且還得看marimba class 會否很難。既然老師覺得可以,就照參加啦,percussion 比賽坊間少有,值得去阿

不比tuba/ Euphonium! ONE AND ONLY 1 GROUP! 小一同中六都可能一齊比賽

回覆:Queenielam88 的帖子

你已經很好,有小學同中學級分,有些銅管樂只得一組,中小學生一齊比賽!

回復 7up 的帖子

想像到個比賽場面應該都幾好笑!
‹ 上一主題|下一主題