用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

興趣班 [複製鏈接]

Hi, 大家幫小朋友報咗邊啲校內嘅課外活動呀?

我個仔報咗星期五嘅中國武術&小畫家。
另外俾老師揀咗去星期二、四嘅英詩集誦同星期四嘅科學小特工。

0    0    0    0

回覆:janho 的帖子

我係一年班,未有校內老師興趣班,我報咗小提琴同芭蕾舞。
Janho,我記得你仔仔旧年有學小提琴,今年唔學?係唔係教得唔好?
另外想請教我託管班已經通過咗了,如果果日有興趣班,會點安排?會唔會有人提佢上堂,
我怕女女唔記得時間,謝謝

回復 janho 的帖子

我報左拉丁和跆拳, 但是否2張票過左數先叫成功? 但亞仔話拉丁收票人問他幾多歲? 就說等你生日後先可以跳拉丁, 那裡是否不成功取錄. 如果老師說小朋友上課不專心, 是否要去check專注力?

回覆:Ling0426 的帖子

Hi Ling, 我個仔喺K1升小一果個暑假上過8堂1對1嘅小提琴速成班,確認佢係鍾意小提琴,先至報學校嘅小提琴班。

點知上堂果陣,係1個老師幾個學生,仲要係唔同程度嘅。老師唔得閒專注教佢,所以學得唔好。而且我個仔懶練習,所以漸漸無興趣啦。我等佢再大個啲再問佢要唔要學其他樂器。

上完興趣班先至去託管班。你提醒吓小朋友,佢應該會跟到嘅。老師手上有名單,所以都會提醒小朋友,唔使擔心。

回覆:claytonhoho 的帖子

Clayton, 如果唔收嘅話,應該會接到通知。我未試過興趣班唔批喎。

專注力不足嘅話,可以做啲需要耐性嘅嘢。例如睇書、砌puzzle、畫畫。開始嘅時候唔好太耐,然後每日加少少時間,可以鍛煉專注力。

原來係咁, 我個女未學過小提琴, 但係課外活動係我同佢一起選的,
佢話想學, 而我又想佢學一種樂器 ,所以俾佢試下, 都未知學几耐, 加上有朋友有小提琴送給我, 所以只係給學費.
因為芭蕾舞係4:15, 所以我唔知點安排, 不過唔緊要, 我到時再問下, 多謝你

回覆:Ling0426 的帖子

Ling, 唔使客氣, 可能妳個女會學得好好~

我個仔太懶,唔想練琴,所以暫時學唔成,haha~

回覆:janho 的帖子

收到通知,星期五嘅第二班小畫家人數不足開唔成班,要退款俾我。真可惜。

我報咗2樣, 但都未收到電話
不過芭蕾舞支票已經過數了, 應該係開到班啦

報2項我也收到通知有份! 不過當知道太多考試默書怕上課外無時間溫書!

回覆:claytonhoho 的帖子

Ling, 如果咁遲都無接到通知話取消,即係收咗㗎啦。

Clayton, 雖然評估得比較密,但正好俾小朋友習慣每日都溫少少,而唔係到考試才先至臨急抱佛腳。課外活動每次只係1個鐘,絕對唔會影響到學業。

claytonhoho  希望啦!  發表於 13-9-17 13:35

謝謝!
我都希望可以開到班

我都報左小提琴同劍橋英語... 未過數亦冇收到電話.... 都唔知收唔收
‹ 上一主題|下一主題