用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

del [複製鏈接]

醒目開學勳章

1    0    0    0

回覆:conniecheung 的帖子

回覆:conniecheung 的帖子

回覆:ob_yau16 的帖子

分析有理、絕對讚同!

1234554321 發表於 13-9-11 13:20
代友問 : 但本身數學差, 又未學過

現在升2年級, 還可以學奧數嗎?
奧數適合數感好的學生,本身數學差可考慮mathnasium <-- http://goo.gl/sLQjxz
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:MASAYA 的帖子

個人覺得,數感差更加可學奧數,訓練下轉數!!

引用:個人覺得,數感差更加可學奧數,訓練下轉數

回覆:brianshe 的帖子

////奧數太艱深了////奧數太艱深、題目多字、太細個學會被嚇怕。這些常被誤解!!其實奧數可以由淺入深,一般K3及小一生,都能掌握一些基本概念,如順數、倒數、單雙數、圖型等等。在這些基本概念底下,已經可以出一些不同題型的題目。我想講嘅係透過「玩」這些題目,可訓練小朋友多角度思考(思維),訓練從不同方法去尋找答案,當然需要大人去引導。長遠來說對其他事物自然會自我思索。舉例>>坐MTR,身處彩虹要去中環,到油塘轉港島線又得,到旺角轉荃灣線又得,各有原因!!當然目標要去比賽奧數,幾時開始都無問題,最後都要睇小朋友資質與合適的訓練!!
(純粹個人意見)。。。

如果小朋友覺得奧數深, 上左奧數堂都唔明, 咁係唔係數感不好, 而唔關小朋友年紀事呢?

有無想過, 如果小朋友數感差或無興趣, 就算大個學奧數都會被奧數一大字理解而嚇怕呢?

-般而言 , 奧數在2-3年级開始學較合適 ,當然市場有需求 ,
商人當然何樂而不為

回復 brianshe 的帖子

其實這個問題不大.如遇到一個好珠心算老師 ,會给你解釋.
一般而言 , 一.二年级可以用心算計到2-3位多筆加减.
是不需要MARK低記進位.
當然學校傳統直式計法亦须學.
可以叫在最初時先用傳統方法計算 ,
再用珠心算check數 , 尤其在考試或測驗時 .
這様就萬無一失. 習慣之後就沒有問題了.

引用:如果小朋友覺得奧數深,+上左奧數堂都唔明,+

原帖由 albb 於 13-09-13 發表
如果小朋友覺得奧數深, 上左奧數堂都唔明, 咁係唔係數感不好, 而唔關小朋友年紀事呢?

有無想過, 如果小朋 ...
現時坊間的大型奧數學店的奧數班,確是主力操練比賽,一班十幾廿人! 如果完全未接觸過及數感一般的小朋友去上,確是會唔明,引至嚇怕了及對奧數產生恐懼感!!啟蒙班(由淺入深)的課程,坊間確是很少!!家長可先買一些奧數書,推薦「奧數天天練」,選擇一些題目,與小朋友一起玩。裏面有詳細解釋、答案,有些題目更是很好玩。第一冊有很多題目是適合K3及小一小朋友的!!!久而久之小朋友若對奧數有興趣時,才尋找名師或學店介入,這樣才是正路!!!

sukitelfold 發表於 13-9-13 09:59
現時坊間的大型奧數學店的奧數班,確是主力操練比賽,一班十幾廿人! 如果完全未接觸過及數感一般的小朋友去 ...

Agree and thankss for your sharing.

回復 brianshe 的帖子

雖然運算方法唔同, 但未嘗不是好事.  小兒現在P2, 平時做功課橫式會用珠算方法好快把答案計出來, 之後會跟學校要求做直式,用右至左方法, 所以基本上已做了覆數, 比單以用直式計算再把答案抄在橫式更準確.

至於小朋友學了珠算是否很難改回用傳統方法, 我覺得是小朋友學習態度問題,是否容易接受新事物! 其實只要跟小朋友解釋下右到左都可用珠算方法,他們應該很易接受.  如果下下要右到左, 一無得用直式, 可能連簡單的幾口數也計不了.

至於奧數好睇小朋友數感!  阿仔小1時參加華夏盃, 無學過奧數, 比賽前10日搵左以前個珠算老師上左幾堂講解下, 都拿了一等獎頭50名.  我會話數感好學會學得好快, 就算唔學都會諗到解難方法; 數感差學會較慢, 人地1堂明,你可能要2,3堂先明,你一急就會發覺舊的唔明又教新野変成浪費時間.

ANYWAY, 珠算奧數對數學科都有幫助, 若只可選一樣, 我會建議珠算,因學奧數所產生的問題會較珠算多,特別係升上初小後.

回覆:仔仔錫錫你 的帖子

><<因學奧數所產生的問題會較珠算多,特別係升上初小後.>>>可否講多少少,會產生什麼問題呢??

‹ 上一主題|下一主題