用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行放第一或二位,中學知唔知道?
樓主: winniecws
go

自行放第一或二位,中學知唔知道? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+ohnono+於+13-9-25+21:24+編輯

原帖由 ohnono 於 13-09-25 發表
如果是我,既然喇沙只是我第二志願,無論如何也會要個仔也考好第一志願學校的面試。一來EK唔少人講過「暗示」並不可靠,二來就算喇沙的暗示堅過石堅,阿仔已被第二志願穩收的話,輕鬆應考第一志願的面試,並無損失。急急拒絕第一志願學校的面試,只有一個可能,就是後悔……。考完喇沙才後悔,其實第一志願並非最心儀,其實最心儀的喇沙原來係會收我仔的,……那樣,就即是選校填表失策了。

回復 smallworld 的帖子

如果第一心儀唔收,但第二心儀收,就唔會再有統一派位,想博入返第一心儀就只有靠叩門。

fion6406 發表於 13-9-25 21:36

如果是我,既然喇沙只是我第二志願,無論如何也會要個仔也考好第一志願學校的面試。一來EK唔少人講過「暗示 ...

別人的選擇都無謂評論,在我個人的想法係:第一志願必係在考慮過現實
情況後最心儀的一間,而第二志願則次之。若第二志願話收我,我定必會
去見埋第一志願;相反若第一志願話收我,當然我都仲會去見埋第二志願
,不過就會以一種不計較得失的超然身份去享受這個面試啦!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

fion6406 發表於 13-9-25 21:36
如果是我,既然喇沙只是我第二志願,無論如何也會要個仔也考好第一志願學校的面試。一來EK唔少人講過「暗示 ...
一來EK唔少人講過「暗示」並不可靠
-------------------------------

其實EK裡都有好多家長唔清楚喇沙的所謂明示暗示。跟本我地就叫暗示,實則係好明的明示,我睇唔到有必要後悔的必要。而且家長已跟第一志願的學校作好交代。作為一個家長,已對第一志願的學校無悔無憾。

二來就算喇沙的暗示堅過石堅,阿仔已被第二志願穩收的話,輕鬆應考第一志願的面試,並無損失。
-------------------------------

而既然喇沙已經明示,我都會選擇唔去第一志願的學校面試了。早一點收拾心情,早一點享受成果。

而且別人選校的次序有個別特殊原因,。沒有對錯亦沒有好與不好。一個簡單的例子,例如有直屬中學的,小學一定會叫合適的同學以直屬中學為第一志願,難道喇沙有暗示之後還去第一志願的直屬中學面試嗎?雖然係輕鬆應考,亦係心儀、心屬,但如果直屬中學收了,喇沙就算收都冇用,等如你自己放棄。也有其他特別原因,亦絕不是放棄第一志願的學校就是錯。
:verycold: :verycold: :verycold:

當我地諗深一層,如果真係可以做到選校簡單化呢,我真係要恭喜你地,因為已經成功左第一步。

好可惜,係EK咁耐,每每就發現有世事豈能盡如人意的事。小朋友喜歡本區學校,因為朋友多。家長卻喜歡外區傳統學校,很困難才一人一步得以相就,你選的排第一,我選的只能排第二。我又見過有家長千方百計弄來了神父的推薦信,最後又發覺有其他學校更好,但最後亦只好將神父的推薦學校排第一,因為就算是一廂情願都覺得機會因神父的推薦而高了,自己喜歡的排第二(所以我唔反對亦唔會鼓勵像有家長話的,不論何種關係,包括舊生,神父等等,一封簡單的推薦信仍是無妨)。最後一種情況最普遍,係長達整整一個月的交表期內,月頭交了一間之後,餘下的一間就十五十六,搏定唔搏,最後還是改了又改。

其實大家都經歷過這種心情,大家都知等待係無奈亦係痛苦。莫說是自行選校,就算到統一派位甲乙部的大抽獎,都不知幾多家長經歷改了又改的階段。如果大家有留意,一到十二月和一月EK洗版的速度係開始進入高峰,一路至五月初交回選校表之後才稍為平靜。雙手不停在鍵盤上的徘徊,亦正好反映出家長心內既徘徊!懊悔未完又來個TSA、畢業試;忐忑未完又要應付那密密麻麻既補課。只恨日子過得太慢,未到最後,誰會估到最終的結果。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 憫父 的帖子

謝謝你的回复。所以我想如果第一心儀沒收,第二心儀收了,都可以很開心地去上學,就填兩間,否則,就只報一間
‹ 上一主題|下一主題