用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嘉諾撒學校 vs St Paul Happy Valley vs St Francis? ...
go

嘉諾撒學校 vs St Paul Happy Valley vs St Francis? [複製鏈接]

回復 stepyau 的帖子

首先, 聖保祿明年應該會搬去柴灣, 等校舍擴建之後才搬回跑馬地, 相信家長選擇應該會有少許不同, 20分都可能有很大機會, 我囡囡今年2年班, 過去1年級, 我覺得功課不多, 有時還會大部份都在學校內完成, 只是默書測驗比較多! 要花多些時間去溫習! 校風ok, 老師都有點要求, 我有聽阿女話有些老師比較惡, 另聖保祿中學話會繼續申請轉直資, 6年後會否成功真不知道! 看看你會否介意這一點!

我仔仔今年讀嘉諾撤, 聽講座時覺得校長及老師似乎都好好, 好關懷小朋友, 並提出德育才是最重要, 不過, 都是剛開學一個星期, 功課及測驗要求怎樣還未知, 如可以稍後告訴你

你是不是讀聖大? 如是, 你可以問一問老師, 小朋友適合哪一間......20分聖保祿和嘉諾撤過去都比較穩陣, 其實小朋友在其他社交場合都有機會接觸異性, 我又覺得讀女校是不是一定不懂和異性相處呢, 我個人認為小朋友的性格才是最主要關鍵......

回復 stepyau 的帖子

其實k1小朋友都仍在適應中, 不要急, 慢慢來! 你隨時都可以pm我, 大家互相交流一下!!

回復 Danny08 的帖子

我自行及甲1都唔入, 是叩門入的!

回復 pris626 的帖子

但願我仔仔都好似你女女一樣, 能愉快地度過小學生活!

回復 piyohk 的帖子

哈哈, 這個純粹是情意結, 我一直都心儀聖保祿, 學生純品, 有中學back up (不過, 一入了中學就話要申請轉直資), 我亦睇過由小學升中學的要求比聖芳濟各, 聖心好似低少少(中學申請轉直資時話我地果批申請入中學的要求不變), 我有朋友的小朋友讀緊都話唔錯, 所以當初即使有猶豫過選聖保祿還是嘉諾撤, 到最後都是選擇聖保祿......
‹ 上一主題|下一主題