用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學派中情況
go

小學派中情況 [複製鏈接]

我留意到有D小學升中只提獲派首志願係xx%, 第二, 第三係xx%, 甚至有D籠統到首至第三志願係xx%

好少提及派往band 1 中學的%, 其實可以點搵到?
   0    0    0    0

回覆:小學派中情況

如果係好的,學校自然會公佈

回覆:soscho 的帖子

通常派得麻麻先會咁公佈,有d學校為左谷首三志願%叫d band 1 生第二志願已經要選band 2 學校,小心!

醒目開學勳章 王國長老

soscho 發表於 13-9-10 16:44
我留意到有D小學升中只提獲派首志願係xx%, 第二, 第三係xx%, 甚至有D籠統到首至第三志願係xx%

好少提及派 ...

當然無啦, banding係俾學生, 唔係俾學校, 嚴格黎講, 根本從來都係define咩叫band one中學, 又點可以公佈自己有幾多學生去band one中學呢? (但edb又規定學校唔可以講自己有幾多band one生lor)

回復 soscho 的帖子

恕我直言,我有一些在將軍澳某些中學任教的朋友.他勸我:若你的小朋友有能力,便該跨網到區外中學去.又指將軍澳內最好的幾間中學水平只等同觀塘區中學的BAND2頭.所以,讀任何一間小學也不要緊,最重要是培養他可到區外升讀高水平中學的程度.

以我所知,將天極主張把成績最前尖那批學生,全推到區外各BAND 1 中學去.會留下本區的BAND1學生沒有幾個.

另一個情況: 在舊會考制度下的前數年,有一間將軍澳BAND2學校,沒有一人能取得一科A.這個反映區內中學生水平比他區稍遜.

我自己因工作關係,沒計劃把小朋友送到區外中學就讀.但會盡力陪伴小朋友學習.目標不只投放在選幼稚園,大熱小學,BAND1中學.而是培養自己的小朋友對學習的興趣.勿誤以為入到一所心儀區內中學而自滿.

引用:回復+soscho+的帖子 恕我直言,我有一些在

原帖由 嫣爸爸 於 13-09-10 發表
回復 soscho 的帖子

恕我直言,我有一些在將軍澳某些中學任教的朋友.他勸我:若你的小朋友有能力,便該跨網到 ...
我非常認同你所講,可以請教你怎樣實行?萬分感謝

Charlotte_mom 發表於 13-9-10 22:34
當然無啦, banding係俾學生, 唔係俾學校, 嚴格黎講, 根本從來都係define咩叫band one中學, 又點可以公佈自 ...

我就係見到禮賢咁寫, 又唔見其他學校寫

其實要知它是否好小學, 憑派往第一志願的%可以嗎? 但第一志願又未必BAND 1,  咁點衡量呢

回復 ac917 的帖子

首先,天下家長都肯家會做的,就是教好自己的小朋友.有了BAND1之實,才有第2部.

之後,要靠親友地址(我有油尖旺的). 要求他們做監護人.

咁,就可以誇網升中了.

但最最最重要是小朋友本人的實力
‹ 上一主題|下一主題