用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今年小一的家長們, 加油!!!
go

今年小一的家長們, 加油!!! [複製鏈接]

囝囝今年小一, 他似乎習慣了小學生活, 反而是我這個媽媽, 擔心他帶漏書本作業, 聽漏了老師說的話. 真的想同自己, 及有此感受的家長們說聲: 加油!!!
   1    0    0    0

引用:回復+麥兜媽+的帖子 我明白你處境,+又真是

原帖由 nieualma 於 13-09-11 發表
回復 麥兜媽 的帖子

我明白你處境, 又真是比較難寫, 要好小心用詞, 否則對你囡囡都有影響 ...
q

Joyceyim 發表於 13-9-18 15:49
昨晚和亞囡傾談時佢突然好傷心地哭了! 佢話老師將佢調去"角落頭"睇黑版和TV都不太清楚! 加上和同學仔唔太熟 ...

不留心聽書?通常老師會調呢d同學去老師臺前面個幾個位,望實老師無得唔留心。點會調去角落頭位?不過通常兩三個月又調一次位,個個輪下d麻麻地好既位。我女果班就成行調。

如果坐邊度都要投訴就好煩了, 除非有特殊情況例如弱聽或視障, 每個位都總要有人坐, 對嗎. 個個都話要最正個位, 你點安排. 安非坐位總有老師對全班的衡量.

小息唔比去廁所就好似過份了, 有常識的老師都不會這樣做, 不過向校長投訴前最好先向老師搞清楚清楚是否老師決定還是小朋友聽錯指示.

引用:Quote:Joyceyim+發表於+13-9-18+15:49+昨晚

原帖由 Jessy 於 13-09-18 發表
返左幾多日學呀? 個老師咁快知道?? 如果真係發夢更加無理由掉去角落坐啦, 依家即係放逐佢呀??

你囡晚上幾 ...
同佢上司講。

引用:Quote:原帖由+麥兜媽+於+13-09-12+發表今日

原帖由 麥兜媽 於 13-09-18 發表
尋日俾老師罰企,小息無得去洗手間,瀨濕咗
即使罰企,洗手間是要去的,瀨濕影響自尊,自信,同佢上司講

回覆:今年小一的家長們, 加油!!!

大家媽媽加油,其實除了小朋友,我們家長都適應緊,每日通告,網上學習,閱讀,默書,執書包……日日都好充實

昨晚和亞囡傾談時佢突然好傷心地哭了! 佢話老師將佢調去"角落頭"睇黑版和TV都不太清楚! 加上和同學仔唔太熟 ...

想問一下坐位唔係按高度排的嗎?

引用:Quote:原帖由+麥兜媽+於+13-09-12+發表今日

原帖由 麥兜媽 於 13-09-18 發表
我覺得要反應冇得去洗手間呢個問題。或者你再同小朋友了解情況再同老師講。

回復 Joyceyim 的帖子

真係唔明d老師! 你同小朋友都加油!

返左幾多日學呀? 個老師咁快知道?? 如果真係發夢更加無理由掉去角落坐啦, 依家即係放逐佢呀??

你囡晚上幾點瞓, 早上幾點起床呀??
希望每天開心渡過 ;-)

nieualma 發表於 13-9-18 14:06
回復 麥兜媽 的帖子

1個月都唔夠, 咁快就罰, 個老師咁嚴o架

我囝間學校第3日就罰.

麥兜媽 發表於 13-9-18 13:51

有無攪錯呀, 罰企事少, 唔比去洗手間係咪變態, 我覺得呢d真係要反映下喎!!!

多謝提點, 其實我都諗過會否是因為小女以前幼稚園返下午班, 每日都好晏起床, 可能是未習慣早起!  我會盡量讓佢再早些"訓", 睇睇情況會否好轉。

昨晚和亞囡傾談時佢突然好傷心地哭了! 佢話老師將佢調去"角落頭"睇黑版和TV都不太清楚! 加上和同學仔唔太熟所以他們不太理睬佢! 佢唔想返這間學校!!  聽到我心好痛
諗住同爸爸商量點解決, 點知佢一句 "可惜我冇水晶球" 來膚洐我
今早我致電班主任有關亞囡的情況, 要求調亞囡去前些坐, 班主任話亞囡不主動, 經常在自己的世界裡發夢, 不留心聽書!!  但佢係幼稚園時是個很受老師和同學歡迎嘅小朋友
我應該點算呀??

nieualma  個老師好似標籤咗佢咁  發表於 13-9-18 16:01

我仔十分投入學校生活,暫時每日功課全都可以在校內完成!
另外,已開始為他報名參加校內的課後活動。有普通話集誦(被老師挑選加入),lego班,科學班,和乒乓球。希望仔仔繼續享受小學校園生活啦!

下星期開始默書了;作為母親,我的心情有點緊張!

小一的家長們,大家多多交流分享!

nieualma  被老師挑選, 叻  發表於 13-9-18 15:12

回復 麥兜媽 的帖子

1個月都唔夠, 咁快就罰, 個老師咁嚴o架

引用:Quote:原帖由+tattc+於+13-09-11+發表打電

原帖由 麥兜媽 於 13-09-12 發表
今日去接放學,見到班主任帶班學生,就聊咗兩句,我話阿囡可能仲未適應,叫佢唔明要舉手問老師,阿囡話好驚 ...

nieualma  Add oil!!  發表於 13-9-18 17:24

‹ 上一主題|下一主題