用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信學校 31網德信
go

31網德信

好少人提呢間. 想問15分有冇機1st round入? 如大抽獎, 放第一係咪多數都得? 有冇試過唔得? 因油天太谷, 唔識合我個仔.

舊年,作為德幼家長的我,去聽校內講座(應該for德幼生),校長有講過1-1-1 會優先取錄(在叩門時),但如果不是德幼生,就唔知是否一樣.
今年換了新校長,最好去聽一下簡介會
舊年,15分,第一輪,有同學仔唔得,
第二輪,第一志願,抽中

回覆:ggbwong 的帖子

德信比我想像中谷!p1 只係英文科除左textbook, workbook 同worksheets 外,原來重有: journal,  book reports, picture dictionary (自行找再畫同課文有并既詞語),daily readers(comprehension) , 錄音功課,phonics booklet, gramma workbook,網上功課😟。英文默書每次溫全課+20-30 個詞語,再有背默句子加10%grammar (eg question: how many apples are there? 要自己默there are x apples) .first week 教左一課就係堂上比五分鐘小朋友,自己溫d詞語再立即默返出黎。吾知係咪其實現今其他小學都係咁呢。有d 小學p1已有unseen 添

引用:好少人提呢間.+想問15分有冇機1st+round入?

原帖由 ggbwong 於 13-09-09 發表
好少人提呢間. 想問15分有冇機1st round入? 如大抽獎, 放第一係咪多數都得? 有冇試過唔得? 因油天太谷, 唔 ...
15 分有少機,但吾得多過得。抽獎放1st choice往年都係sure win .

回覆:chanti 的帖子

我想問下德信係咪教高一級? 英文、數學、中文用p.1 or p.2書?

引用:我想問下德信係咪教高一級?+英文、數學、

原帖由 babyjen 於 13-09-09 發表
我想問下德信係咪教高一級? 英文、數學、中文用p.1 or p.2書?
無用高一級書,但中及英文都用頗深既書,小一數學用牛津就幾easy

回覆:babywoman 的帖子

德信 何時有簡介會?

babywoman  你要打去小學學校問一下,舊年我係德信幼稚園家長的身份去聽的,幼稚園派的通告.  發表於 13-9-10 18:14

引用:Quote:原帖由+babyjen+於+13-09-09+發表我

原帖由 chanti 於 13-09-09 發表
無用高一級書,但中及英文都用頗深既書,小一數學用牛津就幾easy
我想問多唔多用朗文出版社呀?

引用:德信+何時有簡介會? +

原帖由 KIKI678 於 13-09-09 發表
德信 何時有簡介會?
從來都無簡介會,只有入讀左以後先有好多不同類型既家長會比我地了解學校。八月一個,九月二個

回覆:chanti 的帖子

請問小一中文是否普通話教? 英文水平高嗎? 學校英語環境是否足夠? 上英文堂用全英還是夾雜廣東話?
首先謝謝妳之前的回覆,唔好意思,這麼多提問。因小兒在全英語的幼稚園就讀,中文水平一般,但英文水平已有小一程度,可以默寫句子,做閱讀理解,會話也很好,因在校不準說廣東話。所以怕如果入讀德信,中文科追不上,英文因沒有語境配合而退步。自行分配學位在即,20分在手,不想揀錯。

chanti 發表於 13-9-9 15:46
德信比我想像中谷!p1 只係英文科除左textbook, workbook 同worksheets 外,原來重有: journal,  book repor ...

嘩!!! 英文都好谷下wor!!!! 咁其他科又如何? 因我仔仔又係中文比較弱, 寫字又慢. 同埋測驗考試次數幾多? 平時多唔多默書?

唔好意思, 太多問題了.

Thanks!!!

呢間程度幾深㗎

我想問下小朋友讀緊德信嘅家長, 班內會唔會有好多新移民, 因為我覺得同學影響都好大!

Thx

回復 babyjen 的帖子

舊年我仔都係20分入了德信, 而同學仔用15分抽round 1 就唔入圍 (最後我忍痛放棄了德信)
學校好以得英文一科係用英文! 你係既憂慮係同上年的我一樣, 所以我一直有考直資私校  

小二開始普教中, 中文科是深的, 默書叫閱評, 約2課課文閱一次, 一課文背默, 一課文讀默, (抽三至四行課文), 加上, 不供詞填充, 供詞填充, 部件, 部首, 標點附號, 等等.

每間津校都有新移民, 相信直資/私校會好小小, (相信都有)

引用:+本帖最後由+大件仔+於+13-9-10+13:39+編輯

原帖由 大件仔 於 13-09-10 發表

小二開始普教中, 中文科是深的, 默書叫閱評, 約2課課文閱一次 ...
默書有不供詞填充, 供詞填充, 部件, 部首, 標點附號, 等等.!! 根本就係測驗

引用:Quote:chanti+發表於+13-9-9+15:46+德信比

原帖由 ggbwong 於 13-09-10 發表
嘩!!! 英文都好谷下wor!!!! 咁其他科又如何? 因我仔仔又係中文比較弱, 寫字又慢. 同埋測驗考試次數幾多?  ...
每年兩測兩考,我小孩k1-2都好輕鬆,係k3先開始認字默書,你可以買漢字500慢慢向小朋友睇,從課文出questions 比佢做,有一年時間追,到時讀邊間小學都輕鬆d

雖然P1來說中文科是比較深, 不過, 小孩適應力很強, 比多些努力是可以應付.

而且當中文能力好左後, 相對其餘常識, 數學 又會好些(因這兩科是中文教), 這樣4科主科都會比較有把握拿好成績

cel615 發表於 13-9-10 11:28
我想問下小朋友讀緊德信嘅家長, 班內會唔會有好多新移民, 因為我覺得同學影響都好大!

Thx ...
德信算好好啦,其他幾間收d非話語學生影響更大

引用:雖然P1來說中文科是比較深,+不過,+小孩適應

原帖由 大件仔 於 13-09-11 發表
雖然P1來說中文科是比較深, 不過, 小孩適應力很強, 比多些努力是可以應付.

而且當中文能力好左後, 相對其 ...
間間31區出名少少既,都係無乜點停;逢六日假期齊溫習及做功課。