用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48 校網 ~ 排序選校,好煩?
樓主: 魔潼
go

48 校網 ~ 排序選校,好煩?   [複製鏈接]

引用:油塘基顯要1-1-1才可扣門嗎?

原帖由 ME1227 於 13-09-22 發表
油塘基顯要1-1-1才可扣門嗎?
今年開始要111

回覆:48 校網 ~ 排序選校,好煩?

請問是否學校說今年報小一的明年6月統一後叩門要1-1-1嗎?
朋友女兒今年6月叩門時沒有1-1-1都叩門成功。

回復 PurinBB 的帖子

請問佢叩邊間?不過我聽簡報會,通常都係話要你表達誠意,就要111, 但係學校話凡事都有例外。。。例如你小朋友真係表現超卓。。。。

魔潼 發表於 13-9-22 10:24
回復 @[email protected] 的帖子

其實好多都要111,真係好難攪!請問最後你小朋友叩左邊間?而當時你係咪又超crazy. ...
簡直崩潰叩10間秀明收左
都慶幸適合小朋友
到而家讀得開心
有時見到小朋友放學 都好定
係我個仔比較另類無時停

真係去參觀多啲學校會好啲 間間都有佢地唔同嘅地方
最梗要適合小朋友

上年真係勁多人派左去46網3寶

去過閔喬交form時 超無奈
個主任話政府加大左學額 想吸納多啲華人學生
這句話可分析為
48網唔夠分就借46網
46網唔夠位就加大埋快被殺校嘅學校學額

即。。。同一個pool睇你好唔好彩。。。

btw 想提一下 阿仔間學校嘅老師真係有愛心
佢比幼稚園時enjoy番學多啲
剛番學 佢話一班有4个班長 老師話每个小朋友都會論住做 睇下邊個適合啲
佢係幼稚園都比較被動 同好動
唔知係咪比小朋友做班長嘅改變(只係2星期)
個人定左 主動左
希望大家都撰到適合自己小朋友嘅學校喇

回覆:魔潼 的帖子

朋友女兒是叩基顯,所以想問是否今年考小一的學生學校講了一定要1-1-1

回復 PurinBB 的帖子

係基顯定油塘基顯? 基顯因為少d人揀, 所以可能唔駛1-1-1

有冇人可以評下宜安街既聖若翰? 除左校舍細呢樣冇得改既事實, 教學同學生品行如何?

louiseter 發表於 13-9-22 14:10
今年開始要111
請問係咪簡介會上講? 唉, 依家好多都要111

回覆:stefi 的帖子

是油塘基顯

總括黎講,有邊幾間一定要111呢?

引用:請問是否學校說今年報小一的明年6月統一後

原帖由 PurinBB 於 13-09-22 發表
請問是否學校說今年報小一的明年6月統一後叩門要1-1-1嗎?
朋友女兒今年6月叩門時沒有1-1-1都叩門成功。

...
朋友去咗今年個簡介會,主任話過往太多人叩門,今年開始要111至接受叩門。

引用:總括黎講,有邊幾間一定要111呢?

原帖由 魚兒小寶貝 於 13-09-23 發表
總括黎講,有邊幾間一定要111呢?
藍循,油基顯,油基法
雖然話過往總有唔係111,而又接受叩門的,但若你已鎖定目標,真係好想入這些學校,就算111會打亂原先的算盤,都要填111。因為入首志願的機率低了,代表多咗人去叩門,到時真係因為無填111而損失了叩門的機會,就喊都無謂。

但係我打過去基顯&基法問,佢地都話唔洗1-1-1先比叩門woo......

魚兒小寶貝  你可否講多一次? 唔洗111先比叩門?  發表於 13-9-23 19:43

引用:但係我打過去基顯&基法問,佢地都話唔洗1-1

原帖由 siutse 於 13-09-23 發表
但係我打過去基顯&基法問,佢地都話唔洗1-1-1先比叩門woo......
但我朋友喺今年油基顯open day, 親口問個主任,佢話要111喎! 至於油基法,我就喺BK問有小朋友讀緊的家長。煩C,真係唔知信邊個。其實我自己都想喺跨區填區外學校博一博架!

引用:但係我打過去基顯&基法問,佢地都話唔洗1-1

原帖由 siutse 於 13-09-23 發表
知唔知邊個職員答? 校務處職員,還是主任?

咁我又真係唔知係邊到答喎...

回復 siutse 的帖子

我講好d。。。唔洗1-1-1都可以叩門,有一間仲好肯定咁話只要有需要都會派form (但唔記邊間!)

油基法應該唔係
佢叩門考6頁paper in 45mins
有啲有2nd in都唔係111

回覆:48 校網 ~ 排序選校,好煩?

即是油基顯想為了之後叩門,想誇區都唔使諗,間間都要1-1-1,自行及甲部誇區選校都冇得博

‹ 上一主題|下一主題