用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48 校網 ~ 排序選校,好煩?
樓主: 魔潼
go

48 校網 ~ 排序選校,好煩?   [複製鏈接]

回覆:jessicap 的帖子

第2選德兆,一定入唔到law...可能你fd吹水……人地選第一都要抽,就算number幾靚,邊有可能入到。

會唔會人手入錯左,1 2調轉黎入吖,跟據機制無理由有人第1入唔到,而第2入到,又可能佢甲1填左德兆,又或者佢以為個no.係愛德華其實係德兆
不過咁講,因為藍田村,果邊近德兆同愛德華,兩間都變左果邊首選,愛德華變左都唔易入,不過今年比上年多人,我想知係今年係加班定再借46網更多位?

回復 小兔~阿比 的帖子

如果同46網借位,但係又唔比人揀,咁咪即係將46派剩嘅比48網嘅小朋友?咁咪唔係幾好?因為又唔比人揀,但係又硬塞比個小朋友?

我岩岩去左聖愛德華個OPEN DAY, 睇落D老師好YOUNG, 因為果日帶左阿囡去, 所以去左一陣就走, 下星期就交表, 仲未決定好, 點算好呢><

bb201314  20分不如入左愛德華先,六月再去叩門吧!起馬有間返學近又不太差既學校在手,好過無法掌握,吾知派去邊!  發表於 13-9-17 13:33

我聽晒聖愛德華openday, 感覺老師與同學之間好close, 個訓導主任講有關幼小take show, 雖然長氣咗D, 但好有point, 我buy佢
但我心儀都係平兆及循道兩間, 平兆得15分, 但循道有20分, 想博循道但又聽人講20分响第一輪自行都要講運氣, 位又少, 怕111都入唔到, 所以真係好難決定呀~~~

rayeu160 發表於 13-9-14 18:34
第2選德兆,一定入唔到law...可能你fd吹水……人地選第一都要抽,就算number幾靚,邊有可能入到。

...
不過小一家長日果日,我聽校長講,有家長既策略係張最想入既大熱放在第二位,因為話學位唔會比曬第一志願,會留返少量放落第二志願。。。我覺得冇乜可能,但我冇即時問清楚佢,我諗住睇埋隻碟先。

引用:我聽晒聖愛德華openday,+感覺老師與同學之

原帖由 sharon805 於 13-09-16 發表
我聽晒聖愛德華openday, 感覺老師與同學之間好close, 個訓導主任講有關幼小take show, 雖然長氣咗D, 但好有 ...
請問點解平兆得15分, 但循道有20分?

sharon805 發表於 13-9-16 14:45
我聽晒聖愛德華openday, 感覺老師與同學之間好close, 個訓導主任講有關幼小take show, 雖然長氣咗D, 但好有 ...
我都有去聖愛德華open day, 以往對此校印象唔太好,因為聽過學校d家長講過某d事情,不過我相信係個別例子,所以我今次純粹係比囝囝玩"小一體驗課"。但我又估唔到佢個簡介會做得幾好喎,聽完睇完之後,都覺得學校唔錯,但就對果個主任"麻麻地"。我覺得主任離左題,明明講有關幼少銜接,但佢用大量篇幅講點教仔,可能呢part係引子,佢應該知道時間有限,但講左半個鐘都未入到正題><佢話會講到3點半,那麼我相信老師之間既溝通出現問題,而佢自己又冇睇rundown囉。。。好似有d老師知道趕時間,飛左d內容,但主任就唔理三七廿一係咁講,我諗台下既老師圈左佢好多次,佢都唔理,最後無奈要冇禮貌咁硬cut左佢。另外我之前睇聖校既簡報會章程時,見佢寫住可walk in 參加,覺得學校好大膽,一係間學校就冇乜人吼,哈! 果然爆到七彩,其實出生率年年上升,將軍澳果邊又話通宵輪候N班位,點解學校仲咁大意呢! 好彩最後比佢"成功轉場"。

我平兆有20分, 是否穩入?

20分早幾年前己經要抽,不是穩入!我有個中學同佢今年都係報平兆,又係有20分,舊生。四大天德兆、平兆、聖馬太、藍循早幾年已要20分抽。

德兆、循道世襲生多,上年這兩間各超出9名,20分比平兆、聖馬太更難入。

我都鍾意藍循, 但 15分, 入到的機會真係超低

藍循15分真係頭round無機會,到大抽獎機會都很小,上年世襲位己取去9名大抽獎名額,而今年循道又細斑教學,位又更小!要想清楚!

回復 commonpeople 的帖子

因為爸爸係循道畢業生, 所以有20分, 但佢位又少, 揀佢又怕抽唔中

bb201314  無法啦,雖然位小,但都要報,起碼有20分都比其他人機會大,祝好運。  發表於 13-9-25 08:31

魚兒小寶貝 發表於 13-9-17 09:46
不過小一家長日果日,我聽校長講,有家長既策略係張最想入既大熱放在第二位,因為話學位唔會比曬第一志願, ...
我上次聽個講座, 係教育局的人主講, 佢做晒power point解釋統一派位時係點派法, 一定係派完第一志願, 有淨學位先到第一round派唔到的人既第二志願, 如該學校的學位在派第一志願時已派完, 冇可能派到其他人既第二志願, 根本冇學位.

魚兒小寶貝    發表於 13-9-17 14:13

藍循20分,機會應是四大天王中最小既一間,在藍田植根幾十年,畢業生無數,又有宗教分,手上有20分既人很多,隨時抽吾倒真係吾知派去邊!

我覺得有20點都照抽藍循先,之後大抽獎先唸應唔應該繼續抽

引用:回復+commonpeople+的帖子 因為爸爸係循道

原帖由 sharon805 於 13-09-17 發表

因為爸爸係循道畢業生, 所以有20分, 但佢位又少, 揀佢又怕抽唔中 ...
我以為20分會好大機會,原來競爭咁大

回復 小兔~阿比 的帖子

讚成!我地呢d得15分真係想諗都無得諗!

點都好過我地呢d得15分。。。唉!都唔知點揀!
‹ 上一主題|下一主題