用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想問TKO 媽媽 / 爸爸
go

想問TKO 媽媽 / 爸爸 [複製鏈接]

其實TKO 最好嘅PN or K1 你地覺得係邊間同點解佢好? 好似好多人覺得翠茵好, 咁佢同學之園又邊個好D?  排小學又邊個好D?

3    0    0    0

surely learning habitat is better.

before lh launched a campus in lohas park, greenville is among the best in tko area. however, if you refer to the primary placement results, you will see graduates of lh perform much better than greenville.

for one yr, greenville has one graduate to go to cky, it is a very brilliant result for gv.

fyi, there are 1 nos and 5 nos of graduates going to cky and tsl respectively for lh lp campus. it is the first yr for lp campus having graduates, it is however quite disappointing to lh parents, and lp campus, given it is a new campus, is the worse performing campus among lh chain. but still good enough to compare with other kg in tko.

回覆:retriever 的帖子

You have mentioned cky and tsl,what are they in chinese?

回復 Mamamia3 的帖子

CKY - 蔡繼有; TSL -陳守仁

引用:回復+Mamamia3+的帖子 CKY+-+蔡繼有;+TSL

原帖由 Happy-siupo 於 13-09-09 發表

CKY - 蔡繼有; TSL -陳守仁
直資? 好勁架?

rainbowcov  年年成千幾二千人報名。  發表於 13-9-10 16:34
rainbowcov  Yes.  發表於 13-9-10 16:34

回覆:sakbbjaijai 的帖子

CKY 係走國際學校方向既直資,陳守仁感覺上就無咁international .
我係TKO 人不過係北角讀PN

rainbowcov  嘩, 邊間幼稚園咁吸引你?  發表於 13-9-10 16:35

引用:CKY+係走國際學校方向既直資,陳守仁感覺上

原帖由 summato 於 13-09-09 發表
CKY 係走國際學校方向既直資,陳守仁感覺上就無咁international .
我係TKO 人不過係北角讀PN

...
Which pn in NP?

回覆:babyBenz 的帖子

明慧

回覆:summato 的帖子

想問北角明慧深唔深,我都有報。北角除左蘇浙,victoria,仲有邊間比較出名既PN?

我無比較過明慧同其他幼稚園PN深吾深, 我讀國際班, PN會學哂A-Z, 有普通話再加雙班主任制. 因為小朋友細B, 吾可以太強求, 個人滿意.
個人睇法, 不喜勿插, 綠/翠茵係TKO區出名學校, 明慧都係港島東出名學校, 歷史仲耐添. 當年諗法係報東區小一, 學校一定聽過明慧呢個名, 純個人feeling

summato 發表於 13-9-10 12:03

我無比較過明慧同其他幼稚園PN深吾深, 我讀國際班, PN會學哂A-Z, 有普通話再加雙班 ...
想問下如果想報東區小一, 點解選讀國際班而唔係主流班?
選擇國際班比主流班時你有咩CONCERN?
你小朋友幾大了?係大B定細B?
小一interview時應付到老師的廣東話問題同指令嗎?

回復 Blessingykll 的帖子

1) 想問下如果想報東區小一, 點解選讀國際班而唔係主流班?

其實所謂既"國際班" 並吾等於國際學校. 只係佢多左一個NET做班主任, 學英文機會大左. 香港既真正”國際學校" 應該係行IB先係,係香港佔少數

2) 選擇國際班比主流班時你有咩CONCERN?

想佢接觸多d英文

3) 你小朋友幾大了?係大B定細B?

今年K1, 細B

4)小一interview時應付到老師的廣東話問題同指令嗎?
呢個問題要兩年後再答你

回復 summato 的帖子

哈哈...等你兩年後的好消息
有無相同經驗的媽媽(BB讀幼稚園讀國際班但讀主流小學)分享下經歷?
因為我都煩緊要點幫仔仔選

Blessingykll 發表於 13-9-10 16:20
回復 summato 的帖子

哈哈...等你兩年後的好消息

你想將來囝囝入主流小學嗎?

回復 rainbowcov 的帖子

暫時主流小學佔大多數, 非主流既考慮都係錢,同埋香港行IB都吾太耐,你見今年IB成績,比係全球係勁但要留意,本身考IB既學校,好多一直以黎都係名校.

重覆左,請delete

補充國際班只係一個名,有d即係等同英普班.依家小朋友轉左K1,佢就只入讀英粵班. 
我諗你係講緊真正國際學校,冇中文讀個d?

之前問過一學校, 幼稚園國際班係(英普班), 由NET老師教, 主流班都有英粵普堂, 但以粵語為主, 英普堂時間較短.
本來打算選國際班(英普班), 打好語文基礎, 因為依家好多學校都用普通語教中文
但後來又聽到各主流小學都係以廣東話INTERVIEW (我無打算送仔仔去讀國際學校)
如果讀英普班驚小朋友應付唔到面試..
搞到我都15,16唔知點算好
唉..
有冇過來人分享下啊

回覆:Blessingykll 的帖子

I have the same concern. ...

can pn study international, k study local stream ???

其實我係想小朋友入英普, 不過入吾到. 屋企講廣東話, 我吾覺得會有問題.
‹ 上一主題|下一主題