用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 排隊報名有感
樓主: NICOLE123
go

排隊報名有感   [複製鏈接]

回覆:排隊報名有感

引用:根據呢間要人排隊的學校發言人話,係因為之

原帖由 yokeeland 於 13-09-09 發表
根據呢間要人排隊的學校發言人話,係因為之前網上或郵寄可能寄失而作出呢個佢地認為最理想、最公平的決定。 ...
你呢個Post 好好笑,如果你係個"一小部分人"唔知你仲會唔會講呢句說話呢。

我同我個女報學校嗰時有啲學校指明要郵寄,我寄左好耐無回音,開始係度諗會唔會學校收唔到郵寄失誤呢,打去學校問又話已經全部寄出,終於過多兩日收到。 當時我真係如果要我排隊交好過。

今日聽香港電台,狄志遠話 有家長投訴用電子或郵寄交from 出現問題,學校無記錄,家長又死話有。

我覺得各學校都有自己收生同行政方法,任何人都有權利唔認同,唔報名囉,唔好講到有人用槍指住你咁慘。

引用:+本帖最後由+Gerard+於+13-9-9+22:37+編輯+

原帖由 Gerard 於 13-09-09 發表

學校定左rule 我習慣接納與專重,如果接受唔到就唔報。btw , ...
yes,一個過程,集體回憶。諗返轉頭,一班志同道合家長,共同做一件事,其實幾特別。

引用:St+Paul+係完全唔駛排嘅!我舊年交表時,諗

引用:根據呢間要人排隊的學校發言人話,係因為之

Gerard 發表於 13-9-9 22:29
學校定左rule 我習慣接納與專重,如果接受唔到就唔報。btw ,可能我怪獸啦,我好enjoy 去排,雖然辛苦,但 ...
我都有差不多的想法, 剛完成考小一, 過程好多枝節令我好難忘, 由排長龍交表, 帶仔仔周圍去面試, 兩公婆一齊見校長, 填刁鑽的家長問卷, 做portfolio時一個負責排位一個負責寫信......全個過程一家人好投入和互相鼓勵, 這些經歷很難得的, 有時兩公婆提番起都好開心.

當年選間就近,一般的幼稚園,不太多人申請,不用排隊,教得不錯。

供求問題,排隊可能是一種篩選方法。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 ANChan59 的帖子

“那些年”和“前几年”同这一,两年都分别很大很大。。。

现在稍微有些名气和口碑的,报名人数都好像过千; 半龙和全龙的学校,更加会是5,6千争少少位。

我自己是支持把报名过程简化,方便报名的家长。根本所有事情都应该进步得让人方便。什么经过2,3个小时排队就更令自己对儿女的爱刻骨铭心之类的感觉是个人的事情,对于在现实生活打滚,营营役役,时间就是金钱的一众凡夫俗子,“方便”实在是很重要的。

回覆:NICOLE123 的帖子

我橕你,上星六排完金巴倫,見到大肚婆,又見到d小朋友一齊排(在暴矖下),真係好惨。最衰就係只得三小時交表,為做氣勢話之你

回復 猴子爸 的帖子

正如你所講,近年的競爭越來越激烈,我Out了。
網上下載,遞表,確認申請是可行,但如何確認資料真偽(我沒有歧視任何人),可能要用Post audit的方式。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:我橕你,上星六排完金巴倫,見到大肚婆,又

原帖由 maniris 於 13-09-10 發表
我橕你,上星六排完金巴倫,見到大肚婆,又見到d小朋友一齊排(在暴矖下),真係好惨。最衰就係只得三小時交 ...
上年都係得3個鐘,但15分鐘左右攪掂,難道上年唔駛造勢,今年特別啲

有的幼稚园,要求面试者,在面试时,才带同正本出世纸,爸/妈身份证,以作核实。如此,省却很多麻烦。

要知道大家都申请10间,8间,但不一定所有面试都会去。如果只是在面试时才需要现出真身,就是最方便。

如果怕邮寄失误,家长需要付责任,用多少少钱买个方便,我自己用速递公司送件,有根有据,不怕遗漏。

佢可以見議寄掛號架。我記得前年宣幼直頭規定如郵寄一定要用掛號。

回覆:baby_tigger 的帖子

噤我唸金巴倫真係要檢討下今年的安排啦!

回復 猴子爸 的帖子

同意,你好細心!

猴子爸  Thx!  發表於 13-9-10 10:37

猴子爸 發表於 13-9-10 09:56

有的幼稚园,要求面试者,在面试时,才带同正本出世纸,爸/妈身份证,以作核实。如 ...

速递公司送件的費用有可能平過交表時的車費

猴子爸  确实如此!  發表於 13-9-10 10:38

回復 addisonto 的帖子

我都係咁睇!其實大家都知現今科技咁發達,要安排網上報名或交表根本唔係大問題,稍為有少少名氣既學校都唔難做到,但點解人地寧願選擇用一個會俾人鬧既方法而唔堅持進步呢,我相信梗有佢地既原因.好似你話齋,有時郵寄或email確實令人擔心,好似好唔穩陣咁,收唔收到又唔知,你話有佢話冇,萬一學校電腦有咩故障又俾人插爆,真係口同鼻拗架!
其實親身交表既好處係一定確保對方收到,有埋收據唔使煩,但重點係唔好先到先得,而且盡量喺預設時間內完成,咁豈碼大家有個預算!講真,你估人地安排人手收表唔使時間咩,而且日曬雨淋學校都會知既,我諗第一個覺得有問題既可能係老師添啦,我相信佢地應該都有反映過既!不過另方面諗,俾你親身去了解吓間學校既環境同人事都唔錯吖!

對一班覺得寄郵件甚至掛號信都唔安心嘅人八卦一問:咁你哋申請信用咭,有幾多人係因為驚收唔到封掛號信而堅持親身去銀行分行領取?

回復 macmate 的帖子

这是关于事情重要与否。

信用卡- 收不到就算,反正大把。
幼稚园- 不是最心仪的,叫我排2,3个小时,我会发癫。
幼稚园- 最心仪的,叫我排2,3个小时,谁叫我求人,不是人求我,唯有顶硬上,但心有不甘。。。

所以最好,就是寄挂号/速递,加面试核实。

其实,都是寄速递最好,即刻知道学校什么时候收到。对于那些对香港邮递系统不是完全有信心的家长,这是最好的办法。

引用:回復+macmate+的帖子 这是关于事情重要与

原帖由 猴子爸 於 13-09-10 發表
回復 macmate 的帖子

这是关于事情重要与否。
除咗收信用咭我同你見解唔一樣(但唔需要解釋因為唔係呢個post嘅重點),其他我都好認同

‹ 上一主題|下一主題