用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 排隊報名有感
樓主: NICOLE123
go

排隊報名有感   [複製鏈接]

申報:並非批評sn,上年報過真係算快,今年可能真係人多。sn係好學校,希望下年再改善

引用:Quote:原帖由+breadbb+於+13-09-08+發表排

原帖由 siufung 於 13-09-08 發表
舊年經驗,in民x真是一肚火!安排很不對路!早上我朋友in的那批很好,但一路下來流程不順,到我in晚上5:30p ...
咁我又ok 好似in 4:xx我last min先去到!直入交問卷就in喇 不過hea d...group in無老師理 只係中途過黎教整果個盒!無嚕 好快走左

引用:Quote:原帖由+ozduckie+於+13-09-07+發表睇

原帖由 macmate 於 13-09-08 發表
其實有微言嘅並唔係單單指某一間學校嘅安排,我個人係覺得好多學校真係冇以人為本。我哋當然理解學校人手唔 ...
有壇友話:
現今通訊發達仲要人親自排隊攞同交報名表實在落後同浪費時間。
我絶對同意!
可惜,香港的教育界,由幼兒園、幼稚園、 以及小學,都喜歡浪費時間,排排排,係咪教育界聰明?家長蠢?

引用:我真係唔明,早幾年,我地排過好多間,間間

原帖由 lamlam24 於 13-09-07 發表
我真係唔明,早幾年,我地排過好多間,間間都2-3個鐘閒閒地,零晨3-4點鬼咁凍去排都係咁,無論一線定二線都 ...
零晨3,4點去排嗰幾間,請問最終入唔入到?申報,我絕無興趣咁排法,但我相信如果你答咗入到,今天年嘅家長會早一日就開始排

雖然對長時間排隊都十分反感、但又唔係完全無好處。現今家長、如果心儀學校接受郵寄報名、基本上可能會報10幾20間都唔出其。
但小朋友部份會早認知、學習能力高。咁全部郵寄 、會唔會形成部分小朋友係頭批有好幾個學位、但有小朋友一個學位都無呢?

特別地區學校、佢地唔會預算太多人報名。唔通見今日多人排隊、聽日轉郵寄報名。咁對排隊嘅家長公平嗎?
排隊又好、郵寄又好、各自都有好處。只要學校統一方法報名、咁就已經係最公平。

樓主講得啱、既然家長連最初都認同唔到學校做法。咁你已經唔洗理佢排唔排隊、因為學校理諗唔適合你。

引用:雖然對長時間排隊都十分反感、但又唔係完全

原帖由 worldcat 於 13-09-08 發表
雖然對長時間排隊都十分反感、但又唔係完全無好處。現今家長、如果心儀學校接受郵寄報名、基本上可能會報10 ...
好多學校的教育理念是愛,排隊只不過是行政部門的腦袋,沒有發展而已!

引用:雖然對長時間排隊都十分反感、但又唔係完全

回覆:lamlam24 的帖子

我囝當年只有KM reject其餘全都是英普(st cat .tt) or上午班·可能是你所指hold好多offer果批·不過出offer有先後·最想入的最後出offer. 而最心儀的收了後已没有再去in,而st cat同kv是同期交留位费·我只交了一問.我同意這game很令家長費神

回覆:排隊報名有感

I arrived at 0920 yesterday, still took me 65 minutes to finish submission, dislike such arrangement!

回覆:ozduckie 的帖子

totally agree

回覆:NICOLE123 的帖子

錯,上年排交表,排咗個幾個先交到

引用:錯,上年排交表,排咗個幾個先交到 +

原帖由 baby_tigger 於 13-09-08 發表
錯,上年排交表,排咗個幾個先交到
我話上年培正排咗個幾鐘先入到去交表,我哋準時到,但之前排隊嘅有啲係上一批未攪掂,有啲家長唔係嗰個時間又早到

我睇完呢個post ,一個感覺係,好多時只會以自己角度去看事去評論是或非,一句提議就好像點醒你或袋錢落你袋一般。
私立大校要做IT方案當然容易,但以一間細校來說,先不計金錢支援,單是收來了一大堆電子資料既後期處理已經係一大問題。再Print out 定在MON 上看? 收郵件 ? 單是拆信封足可以攞你命,還製造一大堆信封廢紙,叫得家長親身交表即係想家長幫忙自動分流完成大部份行政工作。這是資源小的運作模式。只是SN都沒有估計會出現昨天的情況。何必大做文章呢? 大校細校各有方式。但當出現一些意料之外情況,咪多一分體諒,如果大校IT系統出左問題影响左一部份申請者,咁又要出post 評論一番? 出了聲就係幫佢改善 ?他們可不是CY同佢D官員,又吾係小朋友。只係有好多時你吾明亦吾知既原因,可以改或應吾應該改我相信佢地清楚到不得了。多一分包容,多一分體諒啦,劉德華先生果句口號吾一定岩。苦害了好多香港人。

醒目開學勳章

其實不滿學校安排出post發表下都無嘜唔妥,各有各想法及感受!但最奇怪係有人話龍校就排通宵都無所謂但又不滿其他學校要家長排隊,真是很'雙重標準'。

引用:其實不滿學校安排出post發表下都無嘜唔妥,

原帖由 kimWan 於 13-09-08 發表
其實不滿學校安排出post發表下都無嘜唔妥,各有各想法及感受!但最奇怪係有人話龍校就排通宵都無所謂但又不 ...
同意,真係要借用梁特首金句 : 不明所以!

禁3個小時內網上申請還要即時print out, 或3日內寄出世紙攞表,計郵chop日子,郵遞問題不接受遲申請,最終唔放心家長還是限定時間去學校交表,呢類又係唔係冇為家長諗呢?明知6千人報,安排兩日面試,上百名家長和小朋友屈係細細室內活動室罰企,係咪都要改善下?

好多家長問學校點解唔係家長角度諗,我係學校老師又會問點解家長唔係學校角度睇呢?

人人把尺唔同,覺得值得嘅咪排,唔值咪唔好排咯。間間學校都有自己的遊戲規則,要參加就要守。

引用:我剛才dinner都同老公講如果龍校要我排通宵

原帖由 NICOLE123 於 13-09-07 發表
我剛才dinner都同老公講如果龍校要我排通宵都不是問題因為往後十幾年可以安心

...
位於旺角亞皆老街的新小拔昨晨舉行兩場小一入學講座,首場家長逼爆禮堂,部份要坐在二樓,次場也有七成滿。居於何文田的岑先生昨晨5時半便到校外排隊,當時人龍已逾70人。"

唔知又有冇人會因為新小拔要家長排隊,冇愛心,而不屑報讀呢間呢?

NamB    發表於 13-9-10 11:33

引用:Quote:NICOLE123+發表於+13-9-8+01:26+老實

原帖由 CBabeY 於 13-09-08 發表
你言重, 唔好講咩榮幸唔榮幸。 我唔係代表SN或所有SN家長講話,我只係想分享自己個人感受。當年 ...
我都係sn用家!想當年係miss咗報名日子之後交form,好彩學校比我機會interview, 亦相信係儲埋細仔果批!interview當天亦人山人海,好感恩學校收咗囡囡!踏入第三年的校園生活,女女都是開開心心返學,3年3位老師有愛心,好交帶,甘就夠了!細佬也會報出年的k1,由於舊年都幫了細佬,(12月B)去年一模一樣是幾個鐘收form, 10零個家長排,around30mins搞掂曬!因想細仔做大B,才沒有interview, 今年肯定校方沒有預計咁誇,才失預算!否則我也會做義工家長!我們大部分sn家長好齊心,可能細校!校長好、老師及嬸嬸好、家長及小孩都有歸屬感,通常一呼百應!希望大家多多包涵,原諒呢間學校“仔“

CBabeY  BTW, 今年考小學加油, 祝今年U3考私小成績更上一層樓  發表於 13-9-10 17:22
CBabeY  今次事件都深深體會SN家長好齊心, 正如OPEN DAY見到大家咁合作一樣  發表於 13-9-10 17:20

我個人認你覺得呢間學校值得你去排你自會死死地氣去排,你覺得唔值,你可以走,無人監到你。希望大家正面啲去睇件事,我相信大家反應無咁熱烈。都係個句,讀書啫,唔使咁陰謀論,我當年係SN交表都唔使排隊,據我所係學校無預計咁多人真係好難預,我相信學校最難預係個啲又覺得學校唔夠班長,但係又驚死唔報會蝕底想搵個後備,但又排個隊又唔滿意個堆人真係好難預囉。有啲post講到 好陰謀論,其實大家會唔會諗得太複雜呢,如果用陰謀論我反而會諗今年Sn 無加學費,其他個啲加20個,會唔會多左家長覺得SN 比較有良心所以多人報呢?
我相信SN會檢討今次事件明年應該可以改善。

‹ 上一主題|下一主題