用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家認唔認同小朋友每日要落公園跑多的會叻的 ...
go

大家認唔認同小朋友每日要落公園跑多的會叻的 [複製鏈接]

如題

0    0    0    0

叻唔叻就唔知!! 只知道體能及健康一定比..只在家中玩的好!!

回覆:大家認唔認同小朋友每日要落公園跑多的會叻的

我都覺得見多少少人,活動多少少,點都好少少既!點解咁問呢?

yuk多D 對發展左右腦有極大幫助,如踏單車,幼稚園老師講既~

rainbowcov  教育署都話有幫助的.  發表於 13-9-9 14:21

上網睇下就知大肌肉發展對小肌肉同䐉部發展嘅關係!

因為我工人姐姐一個湊兩個,大既就來三歲,細既十五個月,一直以來我都唔放心姐姐帶佢兩個落街,所以星期一至五都只是留在家,我考慮緊有冇咁既需要囉?

For safety, i suggest no. You can bring them on Sat and Sun.
Actually, you can bring your 3 years old to park at night even for 20 min.
It's good for kids.

哦!原來如此!你絕對無錯呀!小朋友仲咁細,未識危險,未識保護自己,工人一個湊兩個去公園玩,我覺得有少少危險!並唔係質疑工人能力,而係人多,變數就多,未必可以應付到!

謝謝你們意見

我工人姐姐湊兩個,差不多三歲和十四個月,我自己帶兩個落一落街都好論盡,睇得呢個另一個就走咗。為安全我唔會比姐姐一帶二。我家細佬通常六點幾起身,我會帶佢落街晨運散步十五至二十分鐘。(其實我好眼訓)。

小曳人    發表於 13-9-7 07:09

我工人姐姐都係一個湊兩個,大既剛二歲,細既4個月,每日都落公園玩, 已有一班玩熟既人 (其他工人姐姐、細路 、老人家), 他們會互相照顧幫手, 都幾放心。小朋友可以玩, d工人姐姐又可以唞下氣, 我覺得好好呀。如只留在家, 真係比較單調, 小朋友一樣會擒高擒低, 不如放佢地跑下跳下。

我姐姐都有帶囝囝落公園玩,不過安全好重要。我屋企樓下就公園亦冇馬路,我先放心。

引用:如題 +

原帖由 kingqueen513 於 13-09-06 發表
如題
其實已經有很多外國研究指出每天適當的運動會令孩子更加聰明。有指運動會幫腦細胞和血管生長和健康, 而減少損壞炎症。所有這些腦鍛煉會改善學習和記憶,延緩與年齡有關的認知衰退,降低神經退行性疾病(腦細胞下降),和情緒有關的問題。所以小朋友運動除左有助大肌肉發展,還會令腦子更發達,情緒更穩定。

夏天我要阿女隔日去樓下游水放電。游完番屋企冇咁曳

引用:我工人姐姐湊兩個,差不多三歲和十四個月,

原帖由 虎B 於 13-09-07 發表
我工人姐姐湊兩個,差不多三歲和十四個月,我自己帶兩個落一落街都好論盡,睇得呢個另一個就走咗。為安全我 ...
好勤力

我無帶阿囡特別運動,但每日行路返學,返學,夜晚都會散步,加上學校每日運動都ok

一個工人湊兩件就唔好了, 你收工先帶去吧.

我家附近沒公園如果唔係我都想佢每日去放下電.
希望每天開心渡過 ;-)

去公園玩可以晒下太陽,做下運動,出一身汗,對小孩的身心都有益處。所以我不會考慮沒有outdoor playground的幼稚園。

Chirley    發表於 13-9-9 12:03

回覆:teambuilder 的帖子

絕對認同啊!

我唔知係咪會叻D, 不過我覺得會身體好D。
還記得我老爺佢在生時日日朝早都同我果落公園去玩下,
所謂既公園其實唔係小朋友玩果D, 係有亭有得坐, 一班老人家帶孫仔去吹吹水,
阿囝係到跑來跑去, 同D老人家玩下 (未識講野但識俾反應),
出完一身汗返黎, 非常好,
阿囝都少病呀
‹ 上一主題|下一主題