用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 小一英文書係唔係好淺
go

小一英文書係唔係好淺

小一英文書係唔係好淺

回覆:小一英文書係唔係好淺

回覆:joanthony 的帖子

冇話深定淺,一切都係跟教育局既指引,書唔係學校出既,學校都係用書商出既。
如果想多了解,可以自已去看看本英文書。
想學校教高一級既家長,聖三一唔係你杯茶。

引用:冇話深定淺,一切都係跟教育局既指引,書唔

原帖由 kennistong 於 13-09-07 發表
冇話深定淺,一切都係跟教育局既指引,書唔係學校出既,學校都係用書商出既。
如果想多了解,可以自已去看 ...
絶對同意,唔係你杯茶咁又入呢個group,你咪去考教高一年嘅學校囉

課程深與淺因人而異
今年都有一半同學派入band 1英中
當然同名校無得比
但相信以%計都唔差
都係嗰句
呢度雖然叫英小
但如果要谷嘅學校
呢度的確唔係
我覺得教適當程度已足夠

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

我冇睇過 d 書唔知淺唔淺,但跟咗教育局嘅課程要求,咁應該足夠啦。要搞清楚,呢間唔係催谷型學校喎!
我覺得其實英文 grammar 啱,小朋友吸收到 apply 到先最緊要!另外常識有英文,數學都係英文,接觸英文嘅時間相對中文小學多,呢 d 都係“浸”日常英文嘅機會。要英文超勁就一定要自己睇多 d 英文書啦。

引用:我冇睇過+d+書唔知淺唔淺,但跟咗教育局嘅

原帖由 nanalam 於 13-09-08 發表
我冇睇過 d 書唔知淺唔淺,但跟咗教育局嘅課程要求,咁應該足夠啦。要搞清楚,呢間唔係催谷型學校喎!
我覺 ...
Agreed
另外,學校既方向都好重要。有些學校都跟教育局指引,但另外比極大量既功課同活動叫同學參與,仲一定要交,令人忙到癲之余,但其實又冇back up 比到你,又點計?
家長們,好好想想孩子合適什麼!

我認為不要將太多責任推給學校,而且可能太“谷”的學校會使孩子及家長也透不過氣來,未必有空間去了解孩子的需要或發展其潛能