用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 長號 vs 單簧管
go

長號 vs 單簧管 [複製鏈接]

1    0    0    0

我覺得長號, 阿仔學了兩年唔係好勤力, 吹得幾好, 今年考四級, 而且少人學, 吃香d, 考中學都會加d分啦, 至於單簧管唔熟, 比唔到意見唔好意思, 只係覺得好多人學, 競爭好大.
長號初學型號, 通xYaxxha賣5,000, 柏x第二隻牌子平d賣三仟幾, 老師代買有discount.

引用:+本帖最後由+lamum+於+13-9-6+14:43+編輯+\

唔係好覺難, 阿仔好易吹到唔同音, 不過初頭d音好難聽, 慢慢吹下吹又ok, 可能佢自已鐘意啦, 所以如果你小朋友鐘意, 比佢選擇一下, 上youtube聽下人地表演, 家長又客觀d比下意見, 再決定.  另外, 剛才去過琴行睇, 單簧管的初學型號同長號差不多, 不過始終將來學高級d兩者都會貴d.

回覆:長號 vs 單簧管

請問長號是不是很重,對一個6歲偏細粒的男孩會否較吃力?

醒目開學勳章 王國長老

回覆:長號 vs 單簧管

6歲吹到長號嗎?隻手吾夠長呀

我個囡升中都係選擇長號學喎。

我個仔都係6歲(未夠120cm)一年班開始學長號, 開始時隻手係唔夠長, 拉到最出有少少音不準, 吹左一年幾, 人大左, 手又長左, 都剛好拉到, 不過覺得佢都幾鐘意吹, 於是剛剛換左一枝有制長號比佢, 有制學生版都係幾仟蚊, 琴行又可以做分期, 可以學到高級d, 又唔駛拉咁長, 音又可以準d, 聲都靚d, 所以, 建議初學買枝平少少, 真係鐘意先買枝貴少少.
至於, 一般長號都係金屬, 初學版會比有制版輕, 近年有見過柏x琴行賣膠長號, 阿仔都有同學吹, 話超輕, 一磅都冇, 不防看看.

其實都係比個小朋友選擇啦,家長幫佢揀左,到時佢唔鍾意擺埋一邊咪晒錢晒時間
另外,6歲玩長號的確會比較起力,氣量同力量一定比學單簧管多,除非你個小朋友比較大粒

My son also loves trombone v much.  He has been on it for half a yr already!  He also started at the age of 6.  He chose it himself and he thinks it looks great on playing trombone cos it's like 發射大炮when playing it...... So I think boys may prefer trombone cos' it looks so powerful

P.S my boy's hand also not enough for the sixth position, so a bit out of tone when he plays the "C".  But it's ok as long as he enjoys it and is willing to practise it.  
‹ 上一主題|下一主題