用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 開學幾天發現老師對孩子黑面冇耐性
樓主: sasaheywing
go

開學幾天發現老師對孩子黑面冇耐性 [複製鏈接]

首先了解老師係咩情況之下黑面,如果小朋友好乖好聽話佢都黑面,咁老師的確有問題? 但係如果小朋友頑皮在先,老師用好FIRM既眼神語氣說教,咁我又接受佢惡D幫我教小朋友(因為我係一個惡唔出既心軟媽媽)。

回覆:smallb2011 的帖子

重申是老師對小朋友露出不耐煩的表情,唔係佢地曵

回覆:開學幾天發現老師對孩子黑面冇耐性

如果可以我會轉校。我覺得3年都幾長時間。對小朋友成長好重要。我唔想有不必要嘅事情發生。啲老師就算幾高學歷無愛心都係無用。重申我唔係怪獸家長。我對小朋友要求唔高。最主要想佢開心健康。成績中等唔太差已經ok.

回覆:sasaheywing 的帖子

你話"個位老師對不太聽指令小朋友黑面", 咁聽話嘅小朋友呢? 咁在家你小朋友唔聽指令你做點做?笑騎騎對住佢叫佢聽你講?小朋友在學校不是要學習群體生活,怎樣與人相處,要聽指令嗎?這樣就批評學校師資實在太不公平了。

有人天生表情嚴肅。未有事情發生就擺老師上枱,好不公平。

Jane1983  同意  發表於 13-9-7 12:09

引用:做幼師愛心不是最基本嗎? +

原帖由 sasaheywing 於 13-09-06 發表
做幼師愛心不是最基本嗎?
Agree with you!

我囝返左幾日學,也見到老師教學presdntation超有問題&個人極冇愛心。

我都煩緊可以點做!

針吾吉到肉吾知痛!

吾好忍,要轉校/轉老師,影響小朋友好深遠架!我仔仔去年响屋企樓下間幼稚園讀PN,足足喊咗成年,日日都話吾返學,經過學校門口都驚,喊。學校話係我仔問題,痴身,係屋企人就慣咗佢,我以為真係。
但今年幫呀仔轉咗另一間讀K,開頭1日都有喊,但返咗幾日已經無嘢,好開心,日日返到屋企同我分享學校發生既事,又模仿小朋友喊時老師安慰佢地既情況。
所以為咗小朋友,吾好忍呀!

引用:你話"個位老師對不太聽指令小朋友黑面",+

原帖由 littlecatmiko 於 13-09-07 發表
你話"個位老師對不太聽指令小朋友黑面", 咁聽話嘅小朋友呢? 咁在家你小朋友唔聽指令你做點做?笑騎騎對住 ...
返學是軍訓嗎?三歲小孩,聽一次指令沒反應,露出不耐煩表情,是專業嗎?

引用:有人天生表情嚴肅。未有事情發生就擺老師上

原帖由 bearcat2003 於 13-09-07 發表
有人天生表情嚴肅。未有事情發生就擺老師上枱,好不公平。
甚麼叫天生表情嚴肅,讀幼稚園教育沒教對小孩子要有甚麼表情態度令孩子喜歡你信任你嗎?

Sasaheywing, you are not alone, I fully understand your feelings.

我仔仔正面臨同樣問題,去年PN時好乖,日日好鍾意返學。

原校升K1,老師換咗,加埋要趕進度要谷(雖不是什麼名校,但課程敎深一年),講明小朋友坐唔定就去"naughty corner" 罰企,我仔唔知咩原因坐唔定(佢晌屋企坐得定),老師打來投訴幾次,幾乎日日naughty corner罰企有佢份,開咗學三星期不再鐘意返學,前兩日仲係喊住放學。

自問我仔仔並非頑皮搗蛋之類型小朋友,個性尚算乖巧,唯一係好奇心重,喜歡接觸新事物,間中走來走去。

講真,呢個年紀2歲幾小朋友有好奇心走來走去好平常,如果靜靜唔郁唔出聲仲驚佢是否有自閉。無奈有d老師唔願浪費時間去俾d耐性教,或者佢地本身都有壓力要趕進度,因此坐唔定就用最便宜最捷徑嘅方法:罰企

小朋友罰企罰得多都冇癮,尤其我仔"吃軟不吃硬"個性,老師冇耐性冇愛心,我仔仔佢只會越來越冇心機返學,返學 = 罰企

我可以點?只能夠日日在屋企教佢叫佢返學要坐定定要乖要聽老師話。投訴老師?千祈唔好!你小朋友係佢手上,仲要日日返日日對住..投訴學校?更加唔好制,一陣俾學校標籤咗你係麻煩怪獸家長,你有排煩!
除非你已揾定後路(剛開學,全部都full.你走得去邊?)
唯有啞忍,再謀退路。

BABY_HEBE  自閉的特殊兒童並不是會坐定定的……佢地對有興趣的事物更有深深的好奇心,唔識唔好亂運用比喻,多謝  發表於 13-9-13 21:51
chitchitboy  可以試下下學期插班其他學校。小孩很直接,也不能強迫。所以不妨考核其他學校  發表於 13-9-8 00:04
chitchitboy  感覺完全不同,兒子每日嚷著坐校巴,說喜歡這學校。每日自動看功課和分享學校逸事,已經足夠証明我轉校決定。  發表於 13-9-8 00:03
chitchitboy  完全明白你感受,我剛相反,n時有位老師經常黑面,而我兒回家時經常投訴此老師。甚至不想進課室,當時好痛苦又不能斷然轉校。今年轉了另一間,  發表於 13-9-8 00:00
存感恩的心

引用:Sasaheywing,+you+are+not+alone,+I+fully+

原帖由 晞晞爸b 於 13-09-07 發表
Sasaheywing, you are not alone, I fully understand your feelings.

我仔仔正面臨同樣問題,去年PN時好 ...
如果受教就叫好學生,抹殺小孩子獨特性與創造性,真的是我們作為家長想要的嗎?

晞晞爸b 發表於 13-9-7 16:02

我仔仔正面臨同樣問題,去年PN時好 ...
你好, 如果無記錯, 我小朋友同你小兒應該同一間幼稚園...

其實點解咁煩惱呢? 小朋在課室內坐唔定, 對其他同學, 對老師, 甚至佢自己都影響學習. 打又唔打得, 勸又唔聽, 老師又可以點? 但又要教書WOR, 為有罰企....罰企係最有效而唔傷身體, 其實唔少幼稚園都用罰企教小朋友....我覺得你首先要搵出小朋友坐唔定既原因先, 而唔係怪老師, 因為佢地都有責任教好小朋友守紀律.....點解你唔想下,小朋友在課室坐唔定, 第日上小學, 點算? 小學一定無幼稚園咁包容....由其名小....

我小朋友起K1時,有一次都係俾老師炳到喊+罰企, 但我反而好多謝果位老師幫我教小朋友戒掉一個壞習慣.(真係打針都無咁有效, 起屋企都話極唔聽)...我小朋友依家係驚老師, 但上堂又變得好聽話WOR...有時對小朋友真係唔好過份呵護呀...

感覺你是一位好DADDY, 先講真心說話, 如果唔ARM聽, 當無講過....OK?

Have you talked to the teacher? Communicate and not complain.
Maybe this is really the teacher style that you do not like. Find another school

KittyMelody1 發表於 13-9-7 17:33
你好, 如果無記錯, 我小朋友同你小兒應該同一間幼稚園...

其實點解咁煩惱呢? 小朋在課室內坐唔定, 對其他 ...
呵呵,没有"唔啱聽"咁嚴重,反而要謝謝你的寶貴經驗談!
希望我仔仔會早d坐得定,其實我唔清楚係咩原因令佢坐唔定…佢星期六校外上堂就反而坐得定,同星期一至五返學判若两人…

存感恩的心

老師無愛心同無耐性真係會令人擔心!

其實老師都係一份工,我從來唔會覺得老師一定要超有愛心,就算真係好有愛心好有使命感,都唔一定要成日笑,又唔係賣笑

chitchitboy  可以黑面應付,相信薪資相若,何苦勉強自己每日對著人家寶貝?  發表於 13-9-8 00:11
chitchitboy  做中小學老師以教授為主,愛心為次!幼稚園老師以啟發為主,引導小孩學習動機,我自己覺得愛心絕對排首,若愛心為首,何用做幼教,坊間一般文職   發表於 13-9-8 00:09

晞唏爸B:不如試下同老師講,小朋友喺學校唔開心,話成日俾老師罰企,叫老師可唔可以用其他方法教小朋友,如同小朋友傾下,如坐定定有小禮物等;又問下家長又可以點配合,令小朋友乖乖上堂之餘,又可以開心番學。你又可以問下小朋友點解行來行去,如老師教得深?很怕老師?老師教得好沉悶?嘗試了解一下背後原因,再教他克服。

Sorry , 應該是愛心不為首,又必為幼教?

明白做家長的見到老師黑面一定會好擔心,老師喺家長面前都噤樣,好難想像無家長在場會係點。唔係要求老師一定要賣笑,但做得老師的,對每個小朋友都要有耐性去教導他們吧!

if 陪開學 already blackface, i also will feel worry, cos if teacher lack of patient, that can be really bad.
‹ 上一主題|下一主題