用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 開學幾天發現老師對孩子黑面冇耐性
go

開學幾天發現老師對孩子黑面冇耐性 [複製鏈接]

陪開學已經見個位老師對不太聽指令小朋友黑面,返左幾日小朋友淨係話不喜歡呢位老師,想不到是九龍塘名幼的師資咁樣?應該點做投訴?又怕孩子要讀三年!定啞忍一年?出年轉老師?

2    0    0    0

引用:陪開學已經見個位老師對不太聽指令小朋友黑

原帖由 sasaheywing 於 13-09-06 發表
陪開學已經見個位老師對不太聽指令小朋友黑面,返左幾日小朋友淨係話不喜歡呢位老師,想不到是九龍塘名幼的 ...
我囡囡都讀九龍塘幼稚園,剛剛返了學4天,是k1新生,她很喜歡新校老師和返學,我拿了她書包,說笑話明天下如我返學啦,她會喊話我返我返,我覺得九龍塘kg很多都好好。

回覆:開學幾天發現老師對孩子黑面冇耐性

我小朋友之前唔係讀Kowloon tong既n班 未開學都話唔想轉校!但佢自己只係番左三日學 由第一日大喊 去到第三日好開心咁番學 我相信係老師嘅功勞!同埋我想講 一間學校都總會有唔好嘅老師 何況一個Kowloon tong..你咁講 未免對好多老師唔公平!或者了解下係咩問題 不過我都有朋友話小朋友返左半個月k1 班上已經話有人比老師罰企 大聲鬧 都係Kowloon tong!

其實會不會遇到有愛心的老師好睇運數
同一間學校實有好同不好的
而愛心是不能偽裝的

點解一定係老師有問題?唔出聲就係叫做黑面,就一定無愛心?少少事就投訴?現在做教師真係辛苦,好多時要對住在家中被縱壞嘅小霸王,仲要應付d事事過問嘅家長

回覆:AJH 的帖子

我有跟小朋友番另一間pn ,見過老師點教小朋友,相信我還分得出有冇愛心、睇得出有冇笑容。小孩好天真直接點解個個老師都鍾意浄係唔鍾意佢?宜家我問大家意見,如果已經投訴先叫小題大做

回覆:lovebb2 的帖子

很好彩你囡囡遇到好老師

回覆:breadbb 的帖子

罰企?請問邊間?

回覆:minirat 的帖子

做幼師愛心不是最基本嗎?

which kindergarten ah ?

回復 sasaheywing 的帖子

我個小朋友個斑主住都係黑面王, 記得INTERVIEW 已經係呢個老師, 估唔到開學就係佢做班主任, 唉...個小朋友話驚老師, 無愛心.

好老師 and famous kindergarten does not have relationship. Yes, maybe famous kindergarten can pay more for higher quali.

如果系好出名既,除左果位老師有問題其他野都好好,甘我會讀完今年再算。投訴其實無咩用,果位老師只會俾校長嘈幾句,學校絕吾會因為你既投訴而轉老師。而且小朋友日日都會見到老師,投訴之後你覺得老師會點對你小朋友呢。我家姐個女就試過,系k2遇到個比較惡既老師,於是佢個女日日都話吾反學,我家姐日日都逼佢反學。有一次佢女系學校門口喊吾入去,甘岩俾校長見到,於是問佢咩事,佢女就同校長講話吾中意個老師成日鬧佢。之後校長就即刻搵果個老師,最後果個老師就無甘惡對佢個女,但就成日叫佢個女坐最邊,又叫佢自己一個人玩吾好影響其他小朋友,令到佢個女好似孤獨甘,不過佢女覺得自己玩都無所謂,我家姐就覺得個老師真系好麻麻囉。

引用:如果系好出名既,除左果位老師有問題其他野

原帖由 melodylee113 於 13-09-06 發表
如果系好出名既,除左果位老師有問題其他野都好好,甘我會讀完今年再算。投訴其實無咩用,果位老師只會俾校 ...
俾我一定轉校,幾出名都咁話,對咁細個小朋友造成陰影

回覆:melodylee113 的帖子

之前我上九龍塘名校plAygroup, 因為稱上滿六個月,申請入學不用面試,但有次老師話如果家長吾嚴厲小朋友,他日上課時如果不守規則,老師會放棄佢,不理佢。最後學校收了我小朋友,但我沒有比小朋友讀這校。因為我相信幼兒教育不應是這樣!

AJH 發表於 13-9-6 10:08
點解一定係老師有問題?唔出聲就係叫做黑面,就一定無愛心?少少事就投訴?現在做教師真係辛苦,好多時要對 ...

咪係.! 依家香港好多怪獸家長....個老師無笑容都俾人投訴....

同意老師愛心好緊要,不過唔係單睇惡唔惡或者有冇笑容斷定有冇愛心的。

引用:點解一定係老師有問題?唔出聲就係叫做黑面

原帖由 AJH 於 13-09-06 發表
點解一定係老師有問題?唔出聲就係叫做黑面,就一定無愛心?少少事就投訴?現在做教師真係辛苦,好多時要對 ...
Agree!

‹ 上一主題|下一主題