用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 小一25變32人
go

小一25變32人 [複製鏈接]

原本選擇聖三一其中一個原因是小班教學, 老師可以多一點照顧, 今年突然變了大班教學, 課室很擠迫, 舊校舍課室已經細, 現在大班, 活動空間更小 !!!  但最失望的是原初簡介會學校承諾的沒有實現, 很失望呢 !!!
   1    0    0    0

但係好似有兩個班主任喎????

tcbyt2008 發表於 13-9-5 14:00
但係好似有兩個班主任喎????

無可否認
目前課室空間少左
但依家係雙班主任
其實師生比例比我小朋友幾年前仲好
而且暫時只係開左學幾日
音樂椅未玩完
好多學校仲call 緊人

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

引用:原本選擇聖三一其中一個原因是小班教學,+老

原帖由 buzzcheung 於 13-09-05 發表
原本選擇聖三一其中一個原因是小班教學, 老師可以多一點照顧, 今年突然變了大班教學, 課室很擠迫, 舊校舍課 ...
下,變左大班?請問有邊D冇實現?

點會突然多咁多?

回復 buzzcheung 的帖子

非常認同!!!

回覆:小一25變32人

呢間學校,課程淺,校舍細,人數又多,完全唔係我心目中杯茶黎,所以無打算考呢間

爸爸愛您 發表於 13-9-7 21:40
呢間學校,課程淺,校舍細,人數又多,完全唔係我心目中杯茶黎,所以無打算考呢間

...
係呀~課程淺,學校都係跟教育局既指引, 無特別教快一學期或一年課程,
校舍細,但五臟俱全, 有60年歷史的校舍, 當然及唔上千禧校舍的條件,
人數又多, 學校話明小一,二小班, 今年肯定收多左學生, 但我們上年的確只有20頭一班, 今年4班二年級都係~
這校不是你心目中的那杯茶, 無打算考呢間學校絕對明智~

引用:呢間學校,課程淺,校舍細,人數又多,完全

原帖由 爸爸愛您 於 13-09-07 發表

...
課程淺-請問何叫課程淺呢? 大多數學校都係跟教育局指引。除非怪獸家長,否則未了解到學校實際情況,又有什麼資格話淺,再講,就算學校教得深,又是否必需? 小朋友又是否可以谷得起? 家長既expectation 又是什麼呢? 通通都要配合。
有學校既課程係同教育局指引一樣,但一天放學後總是功課,功課and 功課,又是家長所要嗎?

回覆:小一25變32人

其實校舍舊同細係人所共知
以我所知目前已落返29/30@班
我自己都係家長一份子
完全明白大家感受
但希望大家明白
因為係好難好準確咁預計音樂椅嘅差異
依家比預期轉慢左
的確係學校失誤
但學校亦已即時行雙班主任去平衡師生比例
其實人數比我小朋友當年還小
所以大家唔好再埋怨
因為既已成事實
不如幫小朋友盡快適應新校園生活
除非有更好選擇
否則路就只餘一條

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

回復 kennistong 的帖子

Totally agree!!! 我覺得小朋友開心愉快學習最緊要, 難道想見到小朋友每日放學返屋企做功課做到三更半夜嗎? 連最基本既童年回憶都只剩功課同功課!
‹ 上一主題|下一主題