用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 返小學會喊嗎??
樓主: fattoto
go

返小學會喊嗎?? [複製鏈接]

引用:我仔仔返幼稚園都冇喊....因為佢勁like搭校

原帖由 Anya 於 13-09-04 發表
我仔仔返幼稚園都冇喊....因為佢勁like搭校車....上小一都冇喊.....只係話有少少暈車浪..... 開學日仲好緊 ...
me too我小朋友都一樣無喊,他由返幼稚園的第一天開始已經很開心呢!而他返小一時一樣無喊,他在幼稚園嗰時已經同我講很想搭校車了,所以他很期待搭校車

回覆:返小學會喊嗎??

我亞仔無喊,仲好開心Tim,小息時又同其他同學分享小食,我真係覺得自己無揀錯學校比亞仔

引用:回復+MrBeast+的帖子 有架~~因為個女本身

原帖由 fattoto 於 13-09-04 發表
回復 MrBeast 的帖子

有架~~因為個女本身係超怕羞同慢熱型, 由playgroup 到幼稚園都要較長時間去適應,
過渡期啫,總會適應下來的,加油!

回復 fattoto 的帖子

我仔第一 第二兩個星期都幾開心去返學,點知第三個星期喊住話唔想返小學,喊得都幾淒涼,搞到果日我自己嘅心情都了差。

我果個早晚都喊(第一個星期返半日冇野的), 又話學校冇得玩,又怎怎怎, 又話俾同學仔推

回復 LYH1188 的帖子

有否找出原因?
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

引用:回復+fattoto+的帖子 我仔第一+第二兩個星

原帖由 LYH1188 於 13-09-26 發表
回復 fattoto 的帖子

我仔第一 第二兩個星期都幾開心去返學,點知第三個星期喊住話唔想返小學,喊得都幾淒 ...
我個女都一樣,頭一星期冇事,可能返半天,之後開始返全日頭一星期就病左二天,之後個二星期一返學就話驚自己一個,唔知佢係咪辛苦得滯,行返學途中都冇事,一步入門口就開始喊,問過老師話上了頭二課之後就冇咩特別,但放學又會冇事喎,都唔知佢幾時先唔再喊住返學

喊係因為佢唔習慣返全日,無下午茶,又無得瞓。
放學又可能去左補習社。

回覆 ha8mo 的帖子

到小二、三,仲成日因為返學喊,已經吾係小一果種吾習慣的問題。
咁佢一定係在學校吾開心,可能係學習問題、課程太tough、workload太重、跟吾上、同學相處有問題,要好好幫佢...

回覆:返小學會喊嗎

有見過一個小二女仔喊咗成個9月,朝朝要校工嬸嬸扯入學校。學校好好,副校有一排朝朝等佢返工陪佢入學校

Jane1983  個副校真係有心!  發表於 14-10-11 21:40

有時會

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

無喊喎! kg時只是喊左幾日都無再喊, 我女由kg到上小學都沒有喊, 佢仍然好鍾意返學!

MrBeast 發表於 13-9-4 09:49
之前有冇和她看一些返學的書,直接問下佢驚d乜(溫柔d wor), 講下自己之前上小學d野,自己又怕乜,千其唔好 ...
你所講既 「溫柔D wor」正正就係現今港媽最難做到既嘢啦唔該。

引用:Quote:MrBeast+發表於+13-9-4+09:49+之前有

原帖由 little_yolky 於 14-10-16 發表
你所講既 「溫柔D wor」正正就係現今港媽最難做到既嘢啦唔該。
講得啱

回覆:熙fi媽媽 的帖子

我小朋友無喊,但返左個幾月好似無咩心機,無左熱情,做班長被炒竟然無感覺,又講唔到發生咩事,仲話唔做班長更好。仲慘過喊

‹ 上一主題|下一主題