用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Chemistry 出路
go

Chemistry 出路 [複製鏈接]

如題,另這科入學要求會比Nursing高嗎?

0    0    0    0

回覆:Rubytuesday 的帖子

Government Chemist, Teacher, trader, Researcher at Food Industry especially the dairy products and politician.

回覆:hogwarts 的帖子

Thx,請問出路算廣嗎?要多少分才可考入?

回覆:Rubytuesday 的帖子

大學祇是人生其中一個重要的起步點,化學其實是能訓練好頭腦的科目,雖不是專業科目,但都好OK呀!

但我有新戚個仔讀完科大出來只找到中學的Lab Assistant做,後來辭了職,揾左成年都揾唔到第二份,最後做Sales。他說這科出路比較窄。

引用:但我有新戚個仔讀完科大出來只找到中學的La

原帖由 vf_mom 於 13-09-04 發表
但我有新戚個仔讀完科大出來只找到中學的Lab Assistant做,後來辭了職,揾左成年都揾唔到第二份,最後做Sal ...
搵工是另一方面的訓練,運氣、成績、課外經驗都有可能比科目重要。

其實出路可以好闊可以好窄,真係好視乎個學生自己鍾唔鍾意呢科
佢係鍾意呢科既,出黎可以做老師,做LAB (testing lab/政府), 讀上去又得.再唔係做藥廠又得,出路都唔少
如果你話佢其實唔係咁鍾意,出到黎搵銀行,SALES各行業一樣有人請,根本唔需要擔心出路問題

至於你話難唔難入,應該就唔會難過nursing

讀得pure science, 就唔好諗出路。enjoy 完四年再算。
有興趣,又讀得好,Nobel Prize都有得攞都未定!

jessief  AGREE  發表於 13-9-4 18:50
Artie  Agree   發表於 13-9-4 17:03
chunyatmama  agree  發表於 13-9-4 14:40
annie40  well said.  發表於 13-9-4 13:15

回覆:friendlyguy 的帖子

Thx

‹ 上一主題|下一主題