用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解好多小學要求學樂器?
樓主: Wongyinheung
go

點解好多小學要求學樂器? [複製鏈接]

學校要人有我有,人無我有,家長有求,自然就有。

BigPig 發表於 13-9-9 17:38
如果唔學樂器,對考中學有影響嗎?
你學冷門樂器,樂團必睇你,缺人就即收你。

我阿仔學校有陶笛, 全港合資格的導師都唔多, 我阿仔又系冇咩音樂細胞, 我都唔知俾佢學咩好

回覆:點解好多小學要求學樂器?

其實無須諗得咁複雜,鋼琴底子對學管弦樂器好有幫助,所以同時學兩樣一啲都唔奇怪。小朋友加入樂團對合群同責任感培養都好大幫助。

回覆:Bluegene 的帖子

缺人的位年年唔同,捉唔到路,而且相對樂手的數量也少些

已經好密集式咁默書、評估, 仲要d功課量吾係少..
如果再加埋要強迫去學樂器,好似吾係幾好囉
老師、校長們, 你地d童年都係咁過既咩??  你地細個要必修一種樂器??
依家d小學生同埋家長好多都已經喘不過氣來…
小朋友好多野都未企穩, 就要額外再不斷添加一d美其名既增值活動俾佢地 (當然學音樂係好, 但吾係要強迫性咁去學) 。
感覺上有d本末倒置…
難道要個個小朋友都變成super kids??

回復 koller 的帖子

當然學音樂係好, 但吾係要強迫性咁去學 - totally agreed with you.  Not bad to learn but can't push.  

引用:已經好密集式咁默書、評估,+仲要d功課量吾

原帖由 koller 於 13-09-10 發表
已經好密集式咁默書、評估, 仲要d功課量吾係少..
如果再加埋要強迫去學樂器,好似吾係幾好囉
老師、校長們 ...
講得好!小朋友壓力真係唔細,好可憐!對佢哋咁呵刻,好過分!個個戴晒眼睛,背住重書包,加樂器,運動!慘不忍睹

我覺得學校想小朋友陶冶性情吧! 細路仔成日只係得返學讀書同補習其實係好慘架

醒目開學勳章

wister 發表於 13-9-14 18:53
我覺得學校想小朋友陶冶性情吧! 細路仔成日只係得返學讀書同補習其實係好慘架
  ...
陶冶性情可以畫畫、跳舞、唱歌等,為何一定要是樂器呢!?
‹ 上一主題|下一主題