用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解好多小學要求學樂器?
樓主: Wongyinheung
go

點解好多小學要求學樂器? [複製鏈接]

醒目開學勳章

Doray 發表於 13-9-4 18:53
可惜好多家長連演奏會都唔會帶小朋友一埸,自己都唔會欣賞音樂,但就expect 仔女個個都充满音樂天份,又或 ...
我估現在的家長並不是期望子女有音樂天份,只是要佢地六年級前有張八級、甚至演奏級証書去考中學,
考到中學後,如中學不甚要求,最好不用再學樂器。
所以現在好多人學樂器只當是一種考學校的工具。

978212  絕對係,大部份家長係咁既心態,所以經常都係只教考級和校際既歌。  發表於 13-9-5 12:01

回覆:Charlotte_mom 的帖子

想問吓咩叫好的鋼琴老師,我只係想搵個有教育熱誠既同對小朋友都好難咁,謝謝

回復 TMMA 的帖子

Therefore, many of my friends were forced to take the exam when they were young and never touched the piano once they got the cert.  It's really bad~

MCLIAN   I also know somebody like that.  發表於 13-9-5 14:28

為左升中, 小朋友最好有一體一藝傍身.

醒目開學勳章 王國長老

tinaleung 發表於 13-9-5 01:35
想問吓咩叫好的鋼琴老師,我只係想搵個有教育熱誠既同對小朋友都好難咁,謝謝

...

純粹分享 (以我睇法咋):
1. 價錢合理
2. 有耐性, 我自己認為姐, 我唔要惡死名師, 亦唔要計計較較果d
3. 有經驗, 幾時都係, 學咩都係, 最好學生有8級/演奏級, 有D老師真係呃飯食, 如果自己都唔敢教高級學生, 咪攪
4. 會按學生進度去教, 考試比賽願意花多D時間補鐘, 會識了解學生長短處揀歌, 唔係貪方便一比賽就全部學生練同一隻
5. 比賽考試有好成績, 學生知道自己做緊咩, 我明呢d總係有主觀性, 但由平時老師對我女要求, 去現場聽比賽, 作為唔識彈琴既家長我都識分咩叫好咩叫唔好 (技巧方面)
6. 最理想係老師會同學生分享其他音樂知識, 我女個老師會推介埋d音樂會(唔悶果d)叫學生去聽, 有時仲團購買飛自己帶學生入去, 慳埋父母果張, 抵讚(去歐洲交流都係, 我放心的話佢可以帶埋我個女去)

請唔好pm我介紹老師, 我女個老師好忙, 唔收新學生喇

MCLIAN  Your daughter is lucky.  發表於 13-9-5 14:30

回覆:點解好多小學要求學樂器?

我女今年升k3,佢學左一年琴,開頭都係想佢手指靈活,對寫字有幫助。我唔期望佢去考級,我只係想佢keep住對音樂有興趣

醒目開學勳章

好在我仔學校無此要求

我仔對音樂全無興趣

回復 LeeCC 的帖子

Agree!

引用:樂器一樣咪夠,點解鋼琴唔計?耍再學多一樣要

原帖由 LeeCC 於 13-09-04 發表
樂器一樣咪夠,點解鋼琴唔計?耍再學多一樣
要揾人入學校學團?
笑左出黎

引用:學校要面要威,米搵細路玩囉。+最有趣係父

原帖由 hkspiderman 於 13-09-04 發表
學校要面要威,米搵細路玩囉。 最有趣係父母都buy,只要贏到比賽even學校要細路背譜都覺得無問題。係,好多 ...
其實如果小朋友對音樂有興趣或天份的話,是不用刻意背譜的。以我仔為例,考鋼琴試,彈順了首歌的同時已能背譜,比埋份譜佢都唔會望住。所以我又唔覺背譜是苦差,是很 natural 的一件事。你問好多小朋友,佢地會答,背書更慘。

LeeCC  同意,我個仔份譜只係放係譜架,對眼係唔望

叫佢睇仲難  發表於 13-9-6 14:16

hadwinboy 發表於 13-9-6 13:55
其實如果小朋友對音樂有興趣或天份的話,是不用刻意背譜的。以我仔為例,考鋼琴試,彈順了首歌的同時已能背 ...
唔睇同唔帶譜比賽係兩回事。anyway, 除着時間演变,好多怪獸行為都已經被認同。

LeeCC 發表於 13-9-4 06:58
樂器一樣咪夠,點解鋼琴唔計?耍再學多一樣
要揾人入學校學團?

我真的好想問下D校長,鋼琴唔算係學器 ,難道是一部車?

小朋友每曰幾多時間?做功課,溫習,課外活動,練一種樂器己好吃力,邊有時間看課外書,還有一件非法重要的事都沒空做:玩!

而且學好一種樂器不是每天半小時練考試或樂團曲咁狹窄,咁培養吾到興趣,只係交行貨!

絕對同意!!!!!  現今的中小學生好像不用睡似的, 何來這麼多時間去培養一體兩藝? (琴+另一樣樂器)
話雖如此, 亦有很多小學生, 周身刀, 張張利.

我識得有人同時學鋼琴 加另一樣樂器, 兩樣樂器出去比賽都時有獎項,
學業成績還很標清. 我真的想知這些小學平時如何過日子的?

簽名被屏蔽

引用:請問小提琴係咪管弦樂一種?

原帖由 hiunam116 於 13-09-07 發表
請問小提琴係咪管弦樂一種?
係弦樂一種,吹那些是管樂。有錯請指正

引用:Quote:LeeCC+發表於+13-9-4+06:58+樂器一樣

原帖由 birdbird 於 13-09-06 發表
絕對同意!!!!!  現今的中小學生好像不用睡似的, 何來這麼多時間去培養一體兩藝? (琴+另一樣樂器)
話雖如此 ...
非常同意。我都有興趣學習下人地點教小朋友,可以教得小朋友咁叻仔叻女。

引用:Quote:原帖由+birdbird+於+13-09-06+發表絕

原帖由 qwe2132007 於 13-09-07 發表
非常同意。我都有興趣學習下人地點教小朋友,可以教得小朋友咁叻仔叻女。

...
呢種小朋友我見過,通常鬥心好强,服從性高,阿媽話咩就咩,永冇say no ,最多扁下咀,可惜多數冇咩童真,而且朋友唔多,因為根本冇時間去同其他人玩,時時刻刻帶住個大袋袋往功課同書,仲要全家人全天候管接管送

回復 jollyma 的帖子

From P.1 to P.2, I kept a strict control on my kid and assisted him to build a good and strong foundation.  Starting from P.3, I started to let him relax a bit and he felt it.  As he has a strong foundation already, he found it quite ok during the time he studied.  Now, he's in P.4, I will be even more adopt a loose method and let him manage himself (but I will oversee at the back end).  My friend said I should be strict on him again.  But then I thought if he has a strong foundation, what he need to do is to keep this up and keep good attitude on study.  With this kind of attitude, I think he should be alright.  Can't be tight at all time - besides study, his life should also full of happiness and with a happy childhood.  I taught him when he should be serious and when he can relax

都好過D時間用來玩電子遊戲機

回覆:必必 的帖子

如果唔學樂器,對考中學有影響嗎?

鬥快跑到終點,有得分,不讀就輸
‹ 上一主題|下一主題