用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 訂報紙
go

訂報紙 [複製鏈接]

請問邊份報紙適合中一生睇?thx!!!!

0    0    0    0

回覆:訂報紙

免費的Standard

阿囝中一,學校派通告可選訂SCMP或明報。SCMP講明有時會用來做功課。
...

回覆:mesmerising 的帖子

其實学生版會吾會好大份?

引用:其實学生版會吾會好大份? +

原帖由 cyf 於 13-09-03 發表
其實学生版會吾會好大份?
比正版細份

回復 cyf 的帖子

以明報黎計, 我覺得同普通版分別好似不大。
如果真係細份咗, 就係冇咗馬經、廣告。
(明報街外版有冇馬經? 如果有, 學生版就冇。 此外, 好似冇乜超市大疊廣告, 但亦唔知街外版有冇哩D。)
但學生版會多咗一D特別為學生而設的專題刊物:「通通識」「語文同樂」etc

"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

引用:回復+cyf+的帖子 以明報黎計,+我覺得同普

原帖由 jk67jk 於 13-09-04 發表
回復 cyf 的帖子

以明報黎計, 我覺得同普通版分別好似不大。
「通通識」那一些,街外版都有。我訂咗幾年明報學生版其實都唔知和街外版比少咗什麼,應該是廣告、體育版咁卦(以前無娛樂版,呢兩年有)。肯定訂閱版是細份一些,因為試過假期去7-11取報紙,那店員初初找不到訂閱版給我,給了我份正版,後來又找到,發覺是細份了。

回復 fion6406 的帖子

吓! 上次買, 想要「語文同樂) , 但原來冇附送架喎! @@
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

引用:回復+fion6406+的帖子 吓!+上次買,+想要

「語文同樂」我唔記得有這一份,「通通識」和「教得樂」就唔知逢星期幾附送。

我女中二,去年無訂報,但訂閱網上版SCMP,覺得她主動上網看報的意慾不大,所以今年試吓實物。
其實她中文弱,有諗過訂中不訂英,但學校英語教授通識,所以都係訂多一年SCMP看看

回復 MC1128 的帖子

SCMP和明報,阿囝揀了訂明報。SCMP就可能一星期自己散買一兩份,用作學習英文通識及做功課。
...

引用:回復+fion6406+的帖子 吓!+上次買,+想要

原來「語文同樂」真係中學訂閱版至有,我之前是小學訂閱版,所以無見過

jk67jk  :)  發表於 13-9-5 09:15

回覆:訂報紙

請問Junior Standard 及SCMP哪一份較適合中學生?是否一定要經學校才可訂閱學生版?

回復 jk67jk 的帖子

明報學生版我訂了幾年,無財經,睇睇下覺得好悶,現在轉訂星島!

引用:Quote:IT7711+發表於+13-9-7+14:58+請問Jun

原帖由 apsm 於 13-09-16 發表
Junior Standard  小學生叻D都識睇架.....
SCMP LA
請問可否直接向報館訂SCMP 學生版?因到宜家都未收到學校通知有訂閱安排。

‹ 上一主題|下一主題