用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小朋友讀書都要同父母識業掛鉤???
go

小朋友讀書都要同父母識業掛鉤??? [複製鏈接]

有不只一個朋友講過, 小朋友入出名幼稚園要睇埋父母職業?

我都剛剛生完小朋友, 仲未有頭緒, 但係見到O的報名表要填埋父母職業/地址等等....

我覺得好奇怪
   0    0    0    0

回覆:JuslinC 的帖子

有啲要填埋收入添

引用:有不只一個朋友講過,+小朋友入出名幼稚園要

原帖由 JuslinC 於 13-09-03 發表
有不只一個朋友講過, 小朋友入出名幼稚園要睇埋父母職業?

我都剛剛生完小朋友, 仲未有頭緒, 但係見到O的報 ...
不用奇怪,這是很普遍的!

小朋友手冊都要寫架.

我幾十歲, 小時候也要寫的.
~easybring~

我覺得係,有個係公司董事嘅朋友無意透露,考九龍塘D幼稚園,有四間都收咗,反而要諗吓讀邊間,而我見有D朋友好辛苦咁報多間,都一無所獲!

我最初都吾太明白點解要填, 小朋友讀書關我地學歷/職業?後來小朋友開左學, 又同d 已讀小學既朋友傾過, 我覺得假如我係校長, 我都會揀父母學歷及背景. 亦感覺到呢一代小朋友真係幾大獲.
小朋友幼稚園開學, 收到幾本學校既書, 叫我地係屋企教既. 其實一本係好多圖, 有幾句sample 既英文例句, 學校叫我地家長可以用呢本書同小朋友練英文, 細心諗, 你對住一本咁既"英文書" 其實好睇家長既英文能力, 你勁既, 可以講到天花龍鳳, 差既只可以跟住讀個幾句例句. 再差既...可以連個幾句英文都睇吾明.
另一間幼稚園, 岩岩做左一科學實驗, 講物質比重, 如果家長冇一定既學術水平, 你好難可以解釋俾小朋友知點解會咁.
可能比較出名既學校所以先會咁, 其他我就吾太清楚.
同埋父母讀名小, 小朋友上返去既機會大左, 學校profile又靚左...

我報普通屋村幼稚園都要填家長學歷,公司名,職位,有幾間仲要埋公司地址和月薪,身份證號碼,緊急聯絡人等。

‹ 上一主題|下一主題