用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃大仙區band 3點揀?
樓主: Giant
go

黃大仙區band 3點揀? [複製鏈接]

回覆:柏禧BB 的帖子

我偶爾午飯時間經過新蒲崗,見到有學生吸煙及聽到他們講粗口,有點怕怕。不過我見到的都是一部分,並不能以偏概全,家長最好自己觀察,感受一下學校的氣氛。

回覆:cwaisum 的帖子

我指是王仲銘學生。

回覆:黃大仙區band 3點揀?

仔仔成績一般,鍾意玩科技活動,邊間較好?

醒目開學勳章

引用:我住樂富,平日感覺永光同扶輪唔錯,知道兩

原帖由 kellychan2014 於 13-09-14 發表
我住樂富,平日感覺永光同扶輪唔錯,知道兩間都有精英班谷成績

不過永光應該係band 2,扶輪就校風幾嚴。另 ...
我只擔心近龍翔呀,龍翔d學生真係不敢供維

Jackieson  龍翔以前都唔差,但而家真係不敢供維...  發表於 13-9-25 09:27
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

回覆:kellychan2014 的帖子

伍華會否也是個好選擇,始終是男校,應該會多科技項目。

引用:伍華會否也是個好選擇,始終是男校,應該會

原帖由 cwaisum 於 13-09-18 發表
伍華會否也是個好選擇,始終是男校,應該會多科技項目。
伍華係band 1定band 2?

引用:Quote:原帖由+cwaisum+於+13-09-18+發表伍

原帖由 kellychan2014 於 13-09-18 發表
伍華係band 1定band 2?
Band 2c

Sasaalan  我總以為伍華是B2頭......  發表於 13-9-25 11:45

知唔知有邊幾間有精英班制度?
邊幾間用普通話教中文?

醒目開學勳章

回覆:黃大仙區band 3點揀

聖文德係band幾呢?

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

Giant 發表於 13-9-14 10:19
係咩? 舊年參觀過,全校的notice board、指示全是英文,仲以為係全英文學校添。

...

頭先仲以為自己睇錯

醒目開學勳章

引用:余近卿印象一般,連恤衫都唔攝。

原帖由 kellychan2014 於 13-09-12 發表
余近卿印象一般,連恤衫都唔攝。
剛參觀完,男生件恤衫冬、夏季個款都係唔駛攝入去的。

星期日參觀完,覺得王仲銘幾好...佢話由去年開始(即今年中一和中二)用一種新教法(唔記得個名!), 佢解釋係自學,共學,亙學,教學....我覺得唔錯.  同D同學談話,佢地都好有自信,好開心.  但BK 的評語又好差...

醒目開學勳章

引用:星期日參觀完,覺得王仲銘幾好...佢話由去年

原帖由 CPLau129 於 13-11-19 發表
星期日參觀完,覺得王仲銘幾好...佢話由去年開始(即今年中一和中二)用一種新教法(唔記得個名!), 佢解釋係自 ...
團友妳好
哈哈哈!唱大戲,真的吃不消。

回覆 Giant 的帖子

係呀. 唱大戲呢part真係麻麻. 但英文話劇都唔錯,雖然發音咬字都不是太好,但好有自信. 同學都好有禮貌.

回覆:CPLau129 的帖子

通常學校俾得家長看的,都是揀些見得下人的學生,而且將最好的理念講出。

家長直接了解校風的的是,在上課下課午飯時,到學校附近的商場餐廳,就會發現真相。

孔仙洲

回覆:黃大仙區band 3點揀

我有同事的仔是讀王仲銘,佢個仔讀得幾開心和有自信,但是,它也有不少粗囗/吸煙同學!

醒目開學勳章

引用:通常學校俾得家長看的,都是揀些見得下人的

原帖由 cwaisum 於 13-11-19 發表
通常學校俾得家長看的,都是揀些見得下人的學生,而且將最好的理念講出。

家長直接了解校風的的是,在上課 ...
呢層當然明白,隱惡揚善嘛。我當日留意到龍翔自06年起校長換得好密,每屆只做1—2年,有冇人知原因?

CPLau129  嘩! 你好細心!  發表於 13-11-19 22:46

引用:孔仙洲 +

原帖由 sagesage 於 13-11-19 發表
孔仙洲
這間是band 2

‹ 上一主題|下一主題