用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 寶血會上智英文書院 家長交流區(3)
樓主: Yukyuk
go

寶血會上智英文書院 家長交流區(3)   [複製鏈接]

YmOra 發表於 17-9-9 21:22
十分欣賞"柯校長"對學生的愛猶如親生女兒般,雖然,她貴為校長之身分,仍然未減教學的熱誠,也明白到老師的身分 ...
你是“间諜”嗎?(Just kidding!怎麼好像比我们更清楚的?)

Ktfk    發表於 17-9-10 18:06

Yanamami 發表於 17-9-10 09:43
你是“间諜”嗎?(Just kidding!怎麼好像比我们更清楚的?)

"上智"係我好喜歡的英中呢!係少數中學能夠上下配合的好學校呢!女孩子又乖又獨立又讀得,奈何阿女性格未能配合才忍痛另選別校而矣!我試圖努力多年亦無法幫她裝備"自主學習"的能力,所以最後還是選擇一所比較"適合"阿女性格的英中呢!

YmOra 發表於 17-9-10 16:28
"上智"係我好喜歡的英中呢!係少數中學能夠上下配合的好學校呢!女孩子又乖又獨立又讀得,奈何阿女性 ...
選適合既学校更事关功倍,仲要加点緣份呢~

Yanamami 發表於 17-9-10 16:38
選適合既学校更事关功倍,仲要加点緣份呢~

講得十分對呢!能夠响升中過程中找到"合適"嘅英中已經難得開心,還要過五關,即自行遞成績見面試官等關卡,才能成功入讀,還需要一點點天父的"眷顧"才能成事呢!

回覆樓主:

有家長會出席運動會嗎?

Jennie 發表於 17-8-5 00:21
第一堂就要繡名落圍裙!好cooking mama feel.

估唔到仲有 haha 同廿幾年前一樣

回覆樓主:

2018年暑期英國遊學團公告出来了,今年的費用大约35000元。

bddqzdx 發表於 17-9-19 15:33
2018年暑期英國遊學團公告出来了,今年的費用大约35000元。

請問有師姐家長可以分享往年參與感受嗎?

mansim 發表於 17-9-19 23:48
請問有師姐家長可以分享往年參與感受嗎?

我女好似係中二升中三果个暑假去……好似係,太耐忘記了,又好似係係中-升中二个暑假?真係忘記左~
Anyway, 唔知而家係咪-样?分初中同高中两团。初中住homestay. 早午有活动安排,evening跟homestay果家人活动。高中果团住学校宿舍,早午晚都有活动同workshop安排。當照高中組較demanding, 学多过遊;而初中組我个人觉得遊多过学。

高中组伙食睇落唔錯,老師每日有影相po上校網,家長可以睇到佢地有咩话动。

果时我同女講,錢我就得一筆,感觉上高中組“物有所值”d,学到野多d。但又怕中三打後开始忙,所以叫佢问校長可唔可以俾佢參加高中組。校長睇过佢英文科成績同作文功課,就批准佢join高中組。同高form姐姐-齐出發,初初有d 怯,但後來都成了好朋友。係果边过左愉快既两周,所有女仔非常唔捨得果边两个鬼妺导師,臨最後一晚个个揸住卷厠紙喊……

Yanamami 發表於 17-9-20 00:11
我女好似係中二升中三果个暑假去……好似係,太耐忘記了,又好似係係中-升中二个暑假?真係忘記左~
Anywa ...

Yanamami: 謝謝你詳盡的回覆!
我就比較膽心住host 嘅情況和交通安排,因為知道其他中學嘅團係要學生自行從host坐車到學校上堂,較為膽心(emoji)

mansim 發表於 17-9-20 04:47
我就比較膽心住host 嘅情況和交通安排,因為知道其他中學嘅團係要學生自行從 ...

我都係擔心呢個問題,始終都係得12歲,講座11月先講,但回條要先覆,安排有㸃奇怪

mansim 發表於 17-9-20 04:47
我就比較膽心住host 嘅情況和交通安排,因為知道其他中學嘅團係要學生自行從 ...
所以有buddy system, 两个同学-齐住有照应~Hosts都係机構嚴選出黎,定期評估~万-,真係万-同学同个host好唔夾,如無記錯last resort係可以轉(我个人唔建議动不动就話唔夾~cultural difference同习慣係要自己解決同適应)。交通问題,明白父母俾女首次独自係禁遠地方生活係会担心,但学校搞既活动,危險極有个譜,人地仲担心点賠番个女俾你呢!Host自然会教係边度搭車既~

阿女話要有熟悉的同學一起才肯去,學校現在只是問有沒有興趣,聽咗講座之後再決定都唔遲。

S1Parents2017 發表於 17-9-20 12:36
阿女話要有熟悉的同學一起才肯去,學校現在只是問有沒有興趣,聽咗講座之後再決定都唔遲。 ...

咁你簽回條簽去嗎?因為25/9前交

wai@wai 發表於 17-9-20 13:11
咁你簽回條簽去嗎?因為25/9前交
去瞭解下無坏~

回覆 wai@wai 的帖子

簽咗有興趣和11月聽講座。

請教媽媽們,囡囡要咩成績先可以入到上智呀?想幫女兒諗下,唔該大家

我估Band1中上成绩自行申请阶段可去一试

Junjun7 發表於 17-9-21 10:14
請教媽媽們,囡囡要咩成績先可以入到上智呀?想幫女兒諗下,唔該大家 ...

英文程度要幾好,一般對聽答要OK,的確band 1中上成績可試自行考。

S1Parents2017 發表於 17-9-22 12:02
我估Band1中上成绩自行申请阶段可去一试

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊