用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 寶血會上智英文書院 家長交流區(3)
樓主: Yukyuk
go

寶血會上智英文書院 家長交流區(3)   [複製鏈接]

ksli312 發表於 19-7-25 15:10
只可以知道AB班的就是考得比較差的
我女當年係B班……中文輔導班

我女1E.

Yanamami 發表於 19-7-25 15:32
我女當年係B班……中文輔導班
咁學校分班, 都係想因材施教, 針對性加強輔導,
而且只係中一, 還有遙遙長路去成長, 現在分班並不表示什麽

咁你女咪一樣茁壯成長, 有滿意嘅結果

ksli312 發表於 19-7-25 17:15
咁學校分班, 都係想因材施教, 針對性加強輔導,
而且只係中一, 還有遙遙長路去成長, 現在分班並不表示什麽
我當年亦以為佢入左中輔班無死啦,可以追追科中文……点知……竟然入唔到課後補課!我叫佢问老師点解,老師話名額有限,要留俾更有需要既同学~难道低处未算低?

Yanamami 發表於 19-7-25 17:23
我當年亦以為佢入左中輔班無死啦,可以追追科中文……点知……竟然入唔到課後補課!我叫佢问老師点解,老師 ...
語文呢家野, 真係好難搞, 搞得英文黎, 又要搞中文, 真係
不過都係小朋友本身能力, 個個不同, 我大、二女已經差好遠

醒目開學勳章 王國長老

學校討論區禁止交易活動 ( 2017年7月3日生效 )

自2011年9月,可於學校討論區進行二手校服及專屬書包交易活動後,屢見有跨版式違規重複張貼,部份校區更充斥交易(徵/售/換/送)主題,影響家長交流討論,有見及此,由即時起,禁止校區任何交易活動,今後所有學校專屬用品之交易,必須按站規 ,發表於EK二手市場並選用合適分類

校區交易主題處理之安排 :
1. 校區內,現存的所有交易主題,會搬移到<回收文章>版區
2. 2017年7月3日至31日,為適應期,如有違規的交易主題,會搬移到<回收文章>版區
3. 2017年8月1日後,如有違規的交易主題,會搬移到<違規文章>版區

屢次違規者,可被警告或禁言,嚴重違規更可被永久禁止訪問

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

我女都係E班

請問體育服是否開學後才派?

Yanamami 發表於 19-7-25 17:23
我當年亦以為佢入左中輔班無死啦,可以追追科中文……点知……竟然入唔到課後補課!我叫佢问老師点解,老師 ...

咁你小學咁名,會有幾低呢

ksli312 發表於 19-7-25 17:41
語文呢家野, 真係好難搞, 搞得英文黎, 又要搞中文, 真係
不過都係小朋友本身能力, 個個不同, 我大 ...

你哋開始做暑期作業未?

little_yolky 發表於 19-7-27 19:31
你哋開始做暑期作業未?

未,book reports都有諗點做但未落筆,中作個篇就諗住寫派位日,剛拎返嚟本maths 作業,原來屋企有,佢仲做咗幾版,佢見到即刻笑晒

星期五見佢畫張poster 關於 favourite song 都用咗個幾鐘。

gigayan 發表於 19-7-28 12:37
未,book reports都有諗點做但未落筆,中作個篇就諗住寫派位日,剛拎返嚟本maths 作業,原來屋企有,佢仲 ...

張poster個幾鐘?我個啱啱個一秒至畫完,仲要唔覺靚

little_yolky 發表於 19-7-28 13:03
張poster個幾鐘?我個啱啱個一秒至畫完,仲要唔覺靚

係呀,不過我覺得佢畫得唔錯,亦係佢對最近睇到嘅新聞一種情緒發洩,所以我由得佢畫啦!

有你两个真好~呢度好少禁熱鬧~

HTLT 發表於 19-7-27 14:48
請問體育服是否開學後才派?

唔啱著點算?果日個校服商連size板都無,靠估咋。係咪第一日就要帶書上堂?

回覆 little_yolky 的帖子

頭兩日不用帶書,帶文具和紙。

HTLT 發表於 19-7-29 17:23
回覆 little_yolky 的帖子

頭兩日不用帶書,帶文具和紙。

謝謝

唔知今年JUPAS 如何呢....

Ktfk 發表於 19-8-8 08:53
唔知今年JUPAS 如何呢....
聽亞囡聽,佢幾個好朋友都入到8大Degree亞囡雖然查卷後,成績都冇變,不過都可以A1。

YuenBaBa 發表於 19-8-8 11:56
聽亞囡聽,佢幾個好朋友都入到8大Degree亞囡雖然查卷後,成績都冇變,不過都可以A1。
...
聽講查卷成功率唔高,但最紧要入到自己心儀学系~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊