用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 返咗差不多8年的香兒~~
go

返咗差不多8年的香兒~~ [複製鏈接]

亞仔返咗香兒差不多8年了, repeat咗2年高級, 今個暑假突然同我講唔想再返, 其實心裡有些依依不捨, 不過都明白佢已經無咩興趣, 同埋再無咩突破可以升上去, 所以我都合應了, 但叫佢讀埋今年, 拎埋張成績先, 叫做好頭好尾吖麻~~
   0    0    0    0

好彩我女唱完中1班就同我講無興趣,早早撤退。

呀囡都同我講冇興趣, 黎緊重要搬遠左, 諗緊繼唔繼續

回復 helenting 的帖子

阿女情况一樣,但佢唔肯退出!
佢同班同學好friend,一星期見一次,一齊唱歌一齊玩。
我已同阿女約定如今年未能升班就要退出。

回復 kwokyk 的帖子

我見亞仔又唔係唔鍾意返嘅, 只係佢知道自己無能大再升到班, 所以唔想晒時間, 不過都係嘅, 既然明白唔得, 不如留返D時間去學自己有興趣嘅活動, 但唔知係咪真係咁識諗呢....

熱血勳章

是否升上不到高A / B, 還是Concert Choir?

回復 hktwun 的帖子

其實我都唔係太清楚......

引用:回復+kwokyk+的帖子 我見亞仔又唔係唔鍾意

原帖由 helenting 於 13-09-02 發表
回復 kwokyk 的帖子

我見亞仔又唔係唔鍾意返嘅, 只係佢知道自己無能大再升到班, 所以唔想晒時間, 不過都係 ...
想請教,通常出外表演的,是否老師在每班選唱歌叻的出來?或是去到那一級有精英班?一般的只可以在每年兩次自辦的音樂會表演吧了?

**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

回復 妤妤 的帖子

香兒每年都係兩個一定有嘅表演, 一個係觀摩, 一個係合家歡, 觀摩係年中舉行, 合家歡則多數係9月, 除高級組外, 觀摩好似係唔會有公開的, 而合家歡家長就可以買票入場....

有時都有特別嘅表演, 至於邊班有機會, 我就唔太肯定點編排, 但一定係全班一齊表演的, 唔會特別抽幾個出黎~~

引用:回復+妤妤+的帖子 香兒每年都係兩個一定有

原帖由 helenting 於 13-09-04 發表
回復 妤妤 的帖子

香兒每年都係兩個一定有嘅表演, 一個係觀摩, 一個係合家歡, 觀摩係年中舉行, 合家歡則多 ...
我意思指成日見到香兒有出香港以外或出席某些表演節目,咁嗰班是否特別表演班呢?

**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

熱血勳章

回復 妤妤 的帖子

只有Concert Choir才有海外演出

http://www.hkcchoir.org.hk/catalog/tc/concert_details.php?event_id=196

引用:回復+妤妤+的帖子 只有Concert+Choir才有

原帖由 hktwun 於 13-09-04 發表
回復 妤妤 的帖子

只有Concert Choir才有海外演出
oic, thank you

返到高班要每星期3個鐘, 對要呈分既高小同學或者要適應中學生活既初中同學, 都係幾奢侈, 我女都係返左2年高班, 都覺得冇得升, 都退出左!

熱血勳章

無論高A , B 或Concert Choir的要求都很高,都唔容易,但係就可以同好多名校生互相切磋,都係一個好好的課外活動。

高班導師都唔係硬性要D同學上足堂,有D同學都淨係返半堂,有D仲唔係每堂都出現。

引用:Quote:原帖由+helenting+於+13-09-02+發表

原帖由 妤妤 於 13-09-04 發表
想請教,通常出外表演的,是否老師在每班選唱歌叻的出來?或是去到那一級有精英班?一般的只可以在每年兩次 ...
除左海外表演一定要concert choir外,還有一班中三A(以前是中二A),係特別多表演的,好似太空人訪港,十一國慶,升旗禮,上電视節目等,比其他班多d機會。另外高A及高B都較其他高班多d本地表演,两班的老師都是资歷很高的声樂歌唱家。·

一般高班於年尾小组考試後表現優秀及請假少個?7次,才有机會升上高A/高B, 一個小組考試6-8人,可能只升得一個。

請問香兒高班考scale 同sight singing 難5難?是否即場比譜你清唱? 因小女唱alto 2, 好易比soprano 人帶走o左音

阿女怕佢人趕走. 她今年第一年在高班. 升5到高A/B 唔緊要, 但會唔會比人踢走呀?

kwokyk  唔會趕你走,通常係小朋友/家長自己退學  發表於 13-11-8 12:17
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

其實冇興趣退出都係好,唔謂曬曬d時間……希望仔仔搵到唵自己+活動呀
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。
‹ 上一主題|下一主題