用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 多唔多人俾小朋友自己坐校巴?
go

多唔多人俾小朋友自己坐校巴? [複製鏈接]

如題,如果自己係全職媽媽,但學校地區要坐4個字車先到,咁你地會選擇自己湊完坐校車?
   0    0    0    0

引用:如題,如果自己係全職媽媽,但學校地區要坐4

原帖由 mm1003 於 13-09-02 發表
如題,如果自己係全職媽媽,但學校地區要坐4個字車先到,咁你地會選擇自己湊完坐校車? ...
我小朋友Pn時已坐,當時2嵗半..車程40分鐘....K1開始我自己接送

回覆:siufung 的帖子

點解反而K1 自己接送?本人現積極考慮轉做FTM

20mins可以接受,好多小朋友都係咁, 要學下獨立.
United we stand, divided we fall.

我意思係自己湊搭巴士4個字,如果坐校巴就要早一個鐘頭十分鐘

回復 siufung 的帖子

咁你小朋友間學校係咪好近屋企?

mm1003 發表於 13-9-2 08:51
我意思係自己湊搭巴士4個字,如果坐校巴就要早一個鐘頭十分鐘

same here, 坐小巴15分鐘,坐校巴個幾鐘。
由於要返工,我都係揀坐校車。
PN時已坐校車了,最初都有少少唔放心,但坐校車唔駛日曬雨淋,有個停車位可以唔駛用遮都入到學校,好過自己送 (拉住隻牛出街)。最重要係,阿女好中意坐校車,好中意去接小朋友。所以貴d都俾佢坐校車。

坐校巴好在天氣唔好果陣一定可以車到返學校門口, 自己帶無咁方便, 加上可以快d適應獨立, 我個仔pn已坐校巴, 當然喊到佢死死下

引用:點解反而K1+自己接送?本人現積極考慮轉做F

原帖由 impmx 於 13-09-02 發表
我都打算做ftm , 其中一原因係囡囡返學接送問題。

回覆:多唔多人俾小朋友自己坐校巴?

我都勁想做FTM 囉~ 但現實唔許可我咁做~ 如果你地有能力,做FTM 係一種福氣。要珍惜陪伴小朋友成長嘅時間呀^^

fingiu    發表於 13-9-9 16:44
maomaofifi    發表於 13-9-2 16:30

回復 mm1003 的帖子

我小兒N班,由於校車只到九龍塘,所以早上要送他去九龍塘坐校車好彩他沒哭仲好鐘意添。

坐校巴或小巴都係十分鐘,但小巴好似無咁安全同要行3分鐘無瓦遮頭嘅路,加上我係working mum,接唔到放學,佢都好鍾意搭校車,所以貴啲都搭校車。

引用:如題,如果自己係全職媽媽,但學校地區要坐4

如題,如果自己係全職媽媽,但學校地區要坐4個字車先到,咁你地會選擇自己湊完坐校車? ...
如果ftm又得一個小朋友,我會自己接送

回覆:mm1003 的帖子

如果坐校巴要坐成1個鐘,我寧願自己湊。

回覆:joyceinhk 的帖子

有邊個唔想自己接丫!最好有埋車同司機,再加上1個工人添!:;pppp:

引用:Quote:原帖由+mm1003+於+13-09-02+發表如題

原帖由 pakyin1108 於 13-09-02 發表
如果ftm又得一個小朋友,我會自己接送
我正是如此!FTM得一囡!

引用:點解反而K1+自己接送?本人現積極考慮轉做F

原帖由 impmx 於 13-09-02 發表
因Pn學校雖只坐15分鐘巴士,但要行8分鐘去巴士上車,落車又要行6分鐘先到校...放學回程仲慘,要行10分鍾去巴士站上車,落左車又要行12分鐘...大人大姐一個人唔辛苦,拖住個周街跑的妹命都冇....遇上落雨更唔知點行好...所以day1決定坐校車...
K1轉了校,我家樓下地鉄,學校又好近地鈇,全程只35分鐘...
自己接送平d(自己1日2程來回+水朋友1程來回只$500幾,但校車每月$1200,最重要多左親子時間)

引用:回復+siufung+的帖子 咁你小朋友間學校係

回復 siufung 的帖子

咁你小朋友間學校係咪好近屋企?
其實唔近,我住荔枝角,學校在九龍塘站,如的士去要$60幾一程!

我女都係由K1開始搭校車,起碼落雨時唔駛咁狼狽,而且佢返半日,如果我自己湊佢返學等一陣又要接放學,中間嘅時間都唔三唔四。

引用:Quote:原帖由+impmx+於+13-09-02+發表點解

原帖由 siufung 於 13-09-02 發表
因Pn學校雖只坐15分鐘巴士,但要行8分鐘去巴士上車,落車又要行6分鐘先到校...放學回程仲慘,要行10分鍾去 ...
我係ptm,阿女pn都係自己帶返學,好開心!

但K1轉左校又要返pt.... 好唔情願地要坐校車,如果自己帶40分鐘,但校車要個幾鐘!依家即極搵方法可以唔駛坐校巴

I love to teach piano!!!
‹ 上一主題|下一主題