用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 皇仁書院家長交流區 part 4
樓主: BSCYL
go

皇仁書院家長交流區 part 4   [複製鏈接]

請問在7月中的F.1英文(一星期)適應班和中文(兩星期)適應班的課堂內容和課程範圍是怎樣的?請指教!

chunsumching 發表於 14-8-22 14:03
請問在7月中的F.1英文(一星期)適應班和中文(兩星期)適應班的課堂內容和課程範圍是怎樣的?請指教! ...
阿仔不用上,所以不知道。若你兒子也不用上,也無須理會內容是甚麼吧!

BSCYL    發表於 14-8-23 19:53

chunsumching 發表於 14-8-11 10:42
各位師兄
請問平日下課後多不多要留校出席學社/興趣班/校隊活動.
周六一般又有什麽活動會安排需回校出席和 ...
主要看小朋友自己, 積極參與度, 有小朋友可以一至五, 連星期六都忙於活動.亦有一放學, 即時離開, 趕上補習堂或有其他事項

制服團隊, 如海事青年, 童軍, .....
校隊越野障外, ....
都會在星期六有活動

chunsumching 發表於 14-8-15 09:53
回覆 talent2000 的帖子

明白!新生通告中提及上學期要考射雕/下學期要考神雕,不知內容涉及那方面和形式是 ...
短問題多
主要問 主角名字, 性格 及 小說情節

sandyaloha 發表於 14-8-20 19:40
仲有不到2星期就開學,
各位公子準備好未?
在此歡迎新加入的“同聊”們,
中五, 不少同學要負起領導學會, 制服團隊, 功能組別, 社, 各式各樣責任. 除學業外, 要兼顧煩重工作

努力! 加油!

janecywong 發表於 14-8-20 22:22
我仔唔鍾意睇「射鵰」書,揾埋TVB張智霖套舊戲都話悶,激死。我無理佢,只係話到時考試唔識唔好喊

...
其實佔分不多,  不看問題亦不大
另外臨考前, 上百度搜尋一下, 看看資料, 已足以應付

但學校鼓勵小朋友看, 是希望透過閱讀, 為小朋友打底

janecywong 發表於 14-8-20 22:29
已買齊書、校服、書包、鞋……等等,乜都換哂新。阿仔日日望快D到29/8迎新日,好期待!
各位高年級師兄家長 ...
迎新日, 確實值得期待!

不少遊戲在等候他們參與, 亦可以與組仔組爸打成一片

sosokel 發表於 14-8-21 11:50
我仔話好好睇,我比大陸拍的08版給他睇,他又話超好睇。我估考試應該唔會考故事情節? ...
建議看書比較好.   可藉此加強閱讀理解能力,  為中文打根基
看電視劇知情節, 應付考試, 失去原意

kaiyin520 發表於 14-8-22 08:59
囝囝神鵰只看了第一冊四分之一左右,要加把勁才行了⋯
其實小朋友願意的話, 鼓勵全套看完
或者同一套書, 看2次, 3次, 可能每次吸收不同的養份

sosokel 發表於 14-8-22 10:20
阿仔每天平均讀兩回,全四冊共有四十回,用了二十日看完,之後便很失落了,所以慢慢睇都好。 ...
有興趣, 可看指定2本以外的倚天屠龍記, 笑傲江湖, 天龍天部

二月河的康熙, 雍正

chunsumching 發表於 14-8-22 14:03
請問在7月中的F.1英文(一星期)適應班和中文(兩星期)適應班的課堂內容和課程範圍是怎樣的?請指教! ...
小朋友不用上適應班的話, 內容不用理會.
而且語文不是一/兩個星期可能急速提升

只要小朋友夠主動, 不用擔心有事無處問, 無人幫

把握9月各學生會候選政黨, 落力拉票, 任何小朋友提問, 都必定受歡迎

另外輔導組 組爸, 明顯是一個很好的導師及顧問

每學年都新開另一論壇,  各位請移玉步 到 PART 5

其實各位都可以按 S1 看 PART 1,  S2 看 PART 2, S3 看 PART3, S4 看 PART 4....   可重溫前人所行過的足跡

回覆:BSCYL 的帖子

謝師兄指導!套書我會等佢自動自覺去睇,套戲其實爹地有與趣D,晚上有時間就捉阿仔一齊睇……
阿仔比較鍾意睇現代書,學校介紹的阿儂、余非等,他已睇了好幾本

引用:每學年都新開另一論壇,++各位請移玉步+到+P

原帖由 BSCYL 於 14-08-23 發表
每學年都新開另一論壇,  各位請移玉步 到 PART 5

其實各位都可以按 S1 看 PART 1,  S2 看 PART 2, S3 看 P ...

回覆 BSCYL 的帖子

Thanks BSCYL. 謝謝提點!

回覆 BSCYL 的帖子

Noted with thanks. BSCYL

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

引用:最近感觉到,小儿似乎想去外国多些少,完成

原帖由 talent2000 於 14-08-26 發表
最近感觉到,小儿似乎想去外国多些少,完成今年应该自己会决定吧。
好吖,男兒志在四方,出國能增廣見聞,最有得着是訓練獨立……
不過我愚見覺得最好大個D……如十六歲後,思想比較成熟和處事能力好D

‹ 上一主題|下一主題