用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 香港航空青年團 Air Cadet
樓主: sara11
go

香港航空青年團 Air Cadet [複製鏈接]

回覆:香港航空青年團 Air Cadet

今天學校有個 Parents' Day for Air Cadet. 聽左之後好認同教官及學員的一番說話,吾一定個個都做機師(絕大多數做吾到),但每一個學員都學到良好的紀律及航空知識,鍛鍊體能及意志。

囡囡今年升中一,參加了學校的air cadet,十月行山,十二月三日兩夜camp,佢好期待
但如果佢知要在島上自己過一晚,唔知會點呢

引用:囡囡今年升中一,參加了學校的air+cadet,十

原帖由 肥嘟媽 於 13-09-10 發表
囡囡今年升中一,參加了學校的air cadet,十月行山,十二月三日兩夜camp,佢好期待
但如果佢知要在島上自己過一 ...
唔好話佢知煮到埋黎就叫佢食!

小師妹 發表於 13-9-6 11:45
請問你女是直接參加自己學校的air cadet,還是在外招募的 ? 我仔要英文面試及考體能呢 !
...

你考邊一隊用英文面試?港島區?

我女係網上報名, 待招募學員時通知面試及考體能。但我地用中文面試。 當然英文好會好些, 因教學內容(團隊及航空資料係英文)

上星期六上第一堂, 佢第一個休息時段打比我話好辛苦, 放學見佢塊面曬到紅卜卜。手腳酸痛, 提吾起腿上樓梯。

依家D小朋友比佢地捱下都好, 做吾到機司(無幾多個可以), 都可以學會自理能力, 勇於面對逆境, 有禮, 做事有恆心, 服務社會及學會與人相處之道。

claudi-mama 發表於 13-9-11 10:29
你考邊一隊用英文面試?港島區?

我女係網上報名, 待招募學員時通知面試及考體能。但我地用中文面試。 當然 ...

是新界區,面試用完英文先再用中文的,星期日才第一堂,只是初步介紹一下,睇見你哋話咁辛苦,唔知阿仔捱唔捱到!

回覆:香港航空青年團 Air Cadet

亞仔入左紙入air cadet, 吾知入吾到,希望亞仔入到啦。比的艱苦嘅訓練比佢。

我個女都是air cadet ,剛過了一年,,初是成日比人鬧,操到周身骨痛,曬到黑媽媽,途中想放棄!但後來得到長官讚賞,佢又繼續...希望能進升長官!

小師妹    發表於 13-9-13 12:17

引用:我個女都是air+cadet+,剛過了一年,,初是

原帖由 coachcoach 於 13-09-12 發表
我個女都是air cadet ,剛過了一年,,初是成日比人鬧,操到周身骨痛,曬到黑媽媽,途中想放棄!但後來得到 ...
好有毅力的女孩子

回覆:小師妹 的帖子

簽名被屏蔽

引用:我家大少上星期第一堂,返嚟狂嗌辛苦,但星

原帖由 Hoining 於 13-09-13 發表
我家大少上星期第一堂,返嚟狂嗌辛苦,但星期四已打比leader 今個星期一定會返,就係想磨練亞仔兼 ...

Hoining 發表於 13-9-13 20:08
我家大少上星期第一堂,返嚟狂嗌辛苦,但星期四已打比leader 今個星期一定會返,就係想磨練亞仔兼 ...
同我–樣咁狠心呀

回復 701003 的帖子

我以前也是隊員,好鍛鍊耐力體力,紀律嚴謹,最記得遲到了一分鐘,要跑十個圈四百公尺球場!同徒手夜行山,現在想起,都好值得回味同推薦。

引用:回復+701003+的帖子 我以前也是隊員,好鍛

原帖由 WINLEG 於 13-09-16 發表
回復 701003 的帖子

我以前也是隊員,好鍛鍊耐力體力,紀律嚴謹,最記得遲到了一分鐘,要跑十個圈四百公尺 ...
我女都無後悔,好回味最衰細佬妹有輕微地貧,唔方便參加

701003 發表於 13-9-2 00:58
家中常備消炎藥膏、跌打酒,每次去完camp一定用得到!除咗上山飛天,仲要攀岩跳海扒獨木舟!教 ...

多謝你詳盡講解
我仔小一時睇過幾次ac操練,依家小二已經話升中要入ac
我返去講多d佢知先~

ha8mo 發表於 13-9-17 15:48
輕微地貧已經唔得嗎?
血氧不足,易累,易暈

回覆:701003 的帖子

簽名被屏蔽

my son joined 3 years, i dun think his 自理能力 is good.
‹ 上一主題|下一主題