用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BPS同YWG,邊間好?
go

BPS同YWG,邊間好? [複製鏈接]

請問BPS同YWG在學業上哪間好d? 哪間開心d? 課外活動上哪間會多d? 謝謝

1    0    0    0

簽名被屏蔽

回復 AhiruNoPekk 的帖子

As the old girl of BPS, there are lots of ECA that you can join. The school encourages well-round development. I read your post and your girl is studying in SH (private section), is that right?

回覆:BPS同YWG,邊間好

我投YWG!

回覆:cmir 的帖子

請問BPS是否好嚴同傳統教學?課外活動邊一方面比較著重呢?Thanks!

Thanks
Mo-ma

引用:請問BPS是否好嚴同傳統教學?課外活動邊一

原帖由 mo-ma 於 13-11-08 發表
請問BPS是否好嚴同傳統教學?課外活動邊一方面比較著重呢?Thanks!
我諗比起好多傳統天主教女校黎講,BPS真係一啲都唔嚴。至於教學是否傳统就好難評論,不過中一已經有英國文學科,如英文程度未够好就會覺得好吃力。至於課外活動,我認為BPS嘅音樂(樂團、合唱團……)真係唔錯。

AhiruNoPekk 發表於 13-9-1 01:57
請問BPS同YWG在學業上哪間好d? 哪間開心d? 課外活動上哪間會多d? 謝謝
兩間都是好學校!

一間在北角,一間暫時在深水埗,位置差很遠,不如選對你在說交通較方便的一間。

pris626 發表於 13-11-8 17:22
我諗比起好多傳統天主教女校黎講,BPS真係一啲都唔嚴。至於教學是否傳统就好難評論,不過中一已經有英國文科,如英文程度未够好就會覺得好吃力。至於課外活動,我認為BPS嘅音樂(樂團、合唱團……)真係唔錯。 ...
兩間都不是天主教學校,一間是官校,一間是基督教學校。

若讀Eng Lit, 中一開始會較好。其實Eng Lit不代表一定很深。

有沒有提早在去年參加兩校的中一簡介會?  簡介會後相信你會有不錯的體會

簽名被屏蔽

前年我兩間的簡介會都去過,兩間都好“墟陷“!各有各賣點!兩間我都好鍾意!但亞女就因為時間關係,只去到英華!結果佢就愛上咗YW!再加上英華全人面試,所以最後揀咗英華!

引用:前年我兩間的簡介會都去過,兩間都好“墟陷

原帖由 laiping 於 13-11-09 發表
前年我兩間的簡介會都去過,兩間都好“墟陷“!各有各賣點!兩間我都好鍾意!但亞女就因為時間關係,只去到 ...
是自行還是派入的?

laiping  自行  發表於 13-11-9 17:12

回覆:pris626 的帖子

Thanks pris626!

Thanks
Mo-ma

回覆:mo-ma 的帖子

Sorry, 呢排比較忙!
多謝大家的意見!我都相信2間都是好學校,希望囡囡入到一間適合佢的學校喇!
感謝大家!

回覆:cmir 的帖子

Thank you cmir for your reply.
Yes, my daughter is in SHCSPS.

‹ 上一主題|下一主題