用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 參加校方德育營,張祝珊新生遭解放軍洗腦.  ...
go

參加校方德育營,張祝珊新生遭解放軍洗腦.  [複製鏈接]

開學在即,小心防「紅」。北角名校張祝珊英文中學上周安排中一新生參加德育營,有解放軍入營講軍威,家長才知是以德育作幌子的國情洗腦營,大感不滿。
記                                                                                                         

2    0    1    0

地區名校一樣中招,黑手到處存在。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

相信校方安排之前未必知道實際係國情教育洗腦班, 外判迎新的弊處吧!

hogwarts  Agree.  發表於 13-8-31 22:51

回覆:參加校方德育營,張祝珊新生遭解放軍洗腦. 

上一次堂就被洗腦?是大兵哥高手,定家長低能呢?不值得嬲,值得反思十二年的德育家教.

引述阮校長在Facebook的分享:

1. 該張圖片有誤導成份,因為張相唔係我地ge學生。
2.「一名家長向本報表示有解放軍到營內解說軍隊的階級和工作,又要升國旗,聽洗腦講座等。黃Sir引述當日在場的同事稱,解放軍的講解主要是職級、工作範圍和裝備,沒有意識灌輸。」解放軍講座是傳遞基本知識;升國旗,是使學生了解整個升旗程序,而香港不少學校都有升旗隊,每天早上負責升旗儀式,張祝珊是沒有升旗隊的,只是透過活動使學生了解多些;至於聽洗腦講座,因為該家長沒有實質舉證,只能當作他想當然吧了。
3.「家長稱,女兒回家後變得沉默寡言」,原因可以很多,包括兩日一夜營後身體可能累了、與新同學相處感到困難、擔心未能適應新的中學生活、新同學在多方面表現比自己出色,產生自卑感等,家長應多與子女溝通來了解實情。家長若對德育營有懷疑,可至電校方與負責老師詳談,增加溝通了解,尋求老師協助。
4.舉辦德育營的目的是訓練中一學生嚴守紀律,學會責任感和自律,培養團隊精神,增加歸屬感,學會尊重他人,結交新朋友,建立朋輩輔導制度,在大哥哥大姐姐帶領下盡快適應中學生活。報章只聚焦國情相關部份而沒有對營內其他活動的陳述,使不知袖裡的人會有誤解。

老實講,該報記者有打電話訪問我關於德育營的事,我的正面答覆一句都冇登到。8(
所以學習通識—從多方面收集資訊,客觀分析—是對的。

簽名被屏蔽

是否杞人憂天呢?學生們不是同時接收著不同的聲音嗎?生果日報,網上新聞,家長等等;這不正是學生們學習分析的機會嗎?

洗腦的首要條件是封鎖消息,禁絕相反意見,香港現時能做得到嗎?

引用:開學在即,小心防「紅」。北角名校張祝珊英

原帖由 yyyvonne 於 13-08-31 發表
開學在即,小心防「紅」。北角名校張祝珊英文中學上周安排中一新生參加德育營,有解放軍入營講軍 ...
咁易洗腦,不如叫學校洗埋佢哋嗰腦變做乖學生。:;pppp:

我反而跟其他家長一樣,一次半次冇咁易洗腦。

但溫水煮蛙,都是小心為上。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

香港人唔信共產黨, 洗腦好難.

反而現時張張報紙都有政治立場, 內容偏激偏頗, 天天在洗我們腦, 偏偏我們又照單全收.

jcctiu  good:  發表於 13-9-7 15:44

這正正就要家長們如何教道孩子氣怎樣對侍media 同如何分析事物本末?

我仔女去完CAMP 都足足一日唔出聲(太累).  我地反而要教佢地獨立思考能力.

簽名被屏蔽

日日都有份報紙洗人腦叫人返共架啦有咩出奇

如果成日驚洗腦,唔接触中國,唔返大陸,唔睇大陸新聞,淨係睇生果日報,就毋須分析能力,就唔慌唔被洗腦了!

每次我見到D年青人高舉港英旗示威,我就概嘆:被洗腦了!

真係有D小題大做,解放軍入營唔一定係宣揚共產黨精神,唔好講到維護緊香港地區安全o既國家軍人好似洪水猛獸咁.

而家唔係好似拍電影咁用殘暴方法去洗腦,如果講兩三個鐘就洗到佢地個腦,咁呢班小朋友大個仲點o係弱肉強食o既商業社會立足?
我係cheuk yu爸爸!

引用:開學在即,小心防「紅」。北角名校張祝珊英

原帖由 yyyvonne 於 13-08-31 發表
開學在即,小心防「紅」。北角名校張祝珊英文中學上周安排中一新生參加德育營,有解放軍入營講軍 ...
真正有問題的應該係呢位家長,草木皆兵,咁容易洗腦?我日日哦我的小朋友要認真讀書,少玩手機,日日洗腦,他們都未唔聽入腦。

知我者謂我心憂,不知我者謂我何求!

簽名被屏蔽

ccspy 發表於 13-9-1 01:11
引述阮校長在Facebook的分享:

1. 該張圖片有誤導成份,因為張相唔係我地ge學生。

多謝閣下分享,生果報的確係嘩眾取寵,想俾人印象"解放軍洗腦會令子女沉默寡言"。

回復 me2 的帖子

我都覺得你有D問題,你同小朋友日日洗腦都唔聽你講!
‹ 上一主題|下一主題