用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 两岁半仲未戒到片,点算?
go

[聽/語障] 两岁半仲未戒到片,点算? [複製鏈接]

我个女已经两岁五个月啦,后日就开始返幼儿园N1班,但仲未戒片;由今年五月开始热果时我就开始帮区戒片啦!定时叫区坐尿壶屙尿,一赖尿就打区屁股(当然唔会好大力)仲会话区知唔叫屙尿就搞到一地湿晒仲好臭添!仲要区同我一齐擦干净D地方。可能區仲未識得講野表達自己,通常都系BB話多,大部分都聽唔明我的指令,更唔識得表達自己的意思啦;本來打算順利戒片,反學就唔怕啦,但到依家九月啦,仲系成日賴尿,大人一唔記得叫區坐尿壺就是賴,有時仲只肯俾我做媽媽一個人拉區屙。但是區大便就識得拉我去羅尿壺來坐的,基本上開大系唔會賴啦!但唔明點解開細就系唔識得叫?
    請問各位媽咪們,有咩好方法可以令小孩知道急尿系要表達出來的?唔識自己屙起碼要識得叫啊!真系煩!
    大家交流下心得啦!謝謝!
   0    0    0    0

引用:++++我个女已经两岁五个月啦,后日就开始返

原帖由 Why 於 13-08-31 發表
我个女已经两岁五个月啦,后日就开始返幼儿园N1班,但仲未戒片;由今年五月开始热果时我就开始帮区戒片 ...
跟語障有乜關係?你係咪發錯post?

回復 py84ko 的帖子

因爲區未識講話,也未識動作表達,想問下有無好方法介紹?多謝!

回覆:Why 的帖子

返學老師、姐姐會教,不用太早擔心。

我覺得如果佢都未識表達,就唔好期望咁快可以介片,介片迫唔到,要慢慢來,我諗你依家應該正視下佢表達方面,其他慢慢來啦

等老師幫佢介,我囝3歲2先介到,學校午睡仍用學習褲,仍有失手時,很少説話,急到痾至會同我講。返而夜片介左。

Why 發表於 13-8-31 14:34
我个女已经两岁五个月啦,后日就开始返幼儿园N1班,但仲未戒片;由今年五月开始热果时我就开始帮区戒片 ...
不用擔心,就算有些小朋友沒有語言遲緩都要三歲幾先成功戒片,不過返咗學會很快學識戒片.

回復 cat1028 的帖子

甘奇怪,日片未戒到反而倣片戒左?
夜片区会叫屙啊?

其實我理解為我囝內褲緊,所以忍唔到耐。
晚上不穿片睡天光,可能太急,睡得麻麻,依家半夜同佢去一次,好多了。

回復 cat1028 的帖子

其实有时我都知我个女十点半训着,12点赖左尿之后就到天光先再赖啦!但有时区半夜训得唔好仲会饮水,一饮水多就会赖多左,有时真系好烦,呢头同区入厕所唔屙,一出来就赖。真系无晒办法!

其實好小事,著紙尿片衭睡
,直到條片冇濕十天後才轉布䃿。試多幾個月,心急也沒用嘛!

Why:  其實你囡可能末準備好,直腸直吐(痾),我囝真係一段日子睡覺無濕片,才嘗試唔著片,唔好太心急,太大壓力,小朋友會感覺到你唔開心。
‹ 上一主題|下一主題