用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 翠茵小宇宙幼稚園 翠茵和綠茵為何忍心要家長冒雨排隊交入學表格? ...
go

翠茵和綠茵為何忍心要家長冒雨排隊交入學表格? [複製鏈接]

翠茵和綠茵為何忍心要家長冒雨排隊交入學表格?
今天先是綠茵交入學表格,前一晚試探排隊情況,已有10多人排隊。
回家後,家人也睡不好下,早醒,今早3am去排隊。已有70多人了。

現在網上技術發達,大部學校已進行網上交表格,
是翠茵或綠茵這二所收費不平宜的學校不願投資網上服務?!
還是沒有信心下要利用這個機會宣傳自己名氣?
它們有否顧及這班可憐的父母的健康?!個個在大雨中得了病,他們忍心嗎?

May媽媽  人就是矛盾的!    發表於 13-9-10 10:01
camthur  那又為何這麼委屈自己,一邊排隊一邊訴苦呢?  發表於 13-8-31 09:56
   1    0    0    0

回覆:翠茵和綠茵為何忍心要家長冒雨排隊交入學表格?

有些學校可以滿一或二歲就可以郵寄或親自在任何辦公時間交,
為何他們說自己如何的愛小孩,這點先從愛家長開始也不做呢?
可恨是今年學位緊張,不得不排這些學校做後被。

引用:有些學校可以滿一或二歲就可以郵寄或親自在

原帖由 walalala 於 13-08-31 發表
有些學校可以滿一或二歲就可以郵寄或親自在任何辦公時間交,
為何他們說自己如何的愛小孩,這點先從愛家長 ...
同意大部份已經不用排。
請問今天n 加k一齊排?定分開兩條?

回覆:walalala 的帖子

有落大雨啦。。真係排到痴線。。擺明佢想學出面的學校。做勢。。但tko又真係無乜學校有兩歲班。。焗住都要排。。

引用:有落大雨啦。。真係排到痴線。。擺明佢想學

原帖由 akoala 於 13-08-31 發表
有落大雨啦。。真係排到痴線。。擺明佢想學出面的學校。做勢。。但tko又真係無乜學校有兩歲班。。焗住都要 ...
同意,特別是坑口區實在太少兩歲班,搞到個個父母都為爭一個學額而奔波…學校處理手法已過時,又或想做勢,應該檢討下啦

引用:Quote:原帖由+walalala+於+13-08-31+發表有

原帖由 Jeremy128 於 13-08-31 發表
同意大部份已經不用排。
門口分左右排,排K只有10多個

引用:Quote:原帖由+walalala+於+13-08-31+發表有

同意大部份已經不用排。
係呀,門口分左右,排K班只有10多人

同意大部份已經不用排。
係呀,門口分左右,排K班只有10多人

引用:有落大雨啦。。真係排到痴線。。擺明佢想學

原帖由 akoala 於 13-08-31 發表
有落大雨啦。。真係排到痴線。。擺明佢想學出面的學校。做勢。。但tko又真係無乜學校有兩歲班。。焗住都要 ...
TKO小孩又多,好無奈

引用:Quote:原帖由+akoala+於+13-08-31+發表有落

原帖由 Doyoobi 於 13-08-31 發表
同意,特別是坑口區實在太少兩歲班,搞到個個父母都為爭一個學額而奔波…學校處理手法已過時,又或想做勢, ...
做家長的好無奈

我女2011年9月報名時,大約7時左右到,印象中排30左右。當時聽到最早的大約三丶四點排。當家長聽到上年的人排的時間,為了保險些,又會再早d。如是者,一年又再早過一年。我當年報名前,打去問學校,按往年經驗要幾點排先有上午班位,佢話都唔會太緊張(指學位),往年8點的都有am位,所以我7點左右到。所以我估學校不攪網上報名,可能是冇預到這兩年間,家長間會這麼心儀這所學校。

我今日送囡囡返學, 已經有10幾個家長排隊聽日交form 啦.. !!

新寶城定新都城翠茵??

坦白講,一歲小朋友面試都冇意思,我覺得排隊是比較公平做法,面試对大B着數,对6月後出世一点也不公平,我覺得排隊也比較公平,学校也冇錯

坑口已經過百人了

回覆:siu-don-edu 的帖子

你講得對,既然學校很難從面試表演決定收什麼學生,就要部份地用家長的熱誠來決定。通常緊張的家長子女的成績都會比較好。當然有例外!

回復 h.hiuyu 的帖子

我囡囡係讀新寶城..

想問下而家新都城翠茵有冇人排隊?.... 而家的心情實在無心工作

我上年半夜3:30排29(新宝城;今年多人得咁緊要

回復 siu-don-edu 的帖子

今年真係好顛呢..
2年前, 我朝早6:30先去.. 排49...
但係依家0既新寶城,應該已經過百了...
‹ 上一主題|下一主題