用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 大件事
go

大件事 [複製鏈接]

早幾晚+點幾有個職員上門話係:香港青年教育服務中心,係門口叫係未xxx家長呀?我聽到佢叫我個仔全名,我問佢乜事?佢話係香港青年教育服務中心職員,佢又話你個仔小–年級既英文唔得,依家我地既服務中心可以幫你個仔補工課,就快升小二,又話你可以星期一至五晚上5-9點可打電話問功課,╴直都冇話要收錢,話呢個課程很好,為期一年,到最後又話:你唔需要去補習社,作用唔大,我地個電話問功課最好,有乜唔識,有人會解答你,,去到最後,填好晒資料話呢個課程好平,每年三千元,除番一個月都係250元,,我–聽到就想推佢,嘩,要一次過俾三千,冇得月供?佢話冇,係呢個時候,我諗我自己又唔係教唔到?點解要俾3k一年?我話:我又唔知你突然間上來,邊有甘多錢係度(其實有,只係唔想俾住)?跟住佢話:你可以俾–半訂,尾數明天去中銀入就得,,我見佢好似好喉急甘,,我話訂金都冇甘多,,今日買左野無甘多錢,只得200元,,唉,,最終都俾左二舊佢,,,佢仲好急甘,叫我明天去入埋尾數,,,,,,,,,,,,,,,,,最後都係諗過唔制,,,,問功課作用唔大,,,,我只係奇怪呢個,,,香港青年教育服務中心,,點知我個仔英文成續差,佢完全知道我個仔讀緊幾年班,,,最奇怪–事就係我都係搬左來新屋3個月,有的地址都未改,佢又點知我個仔住呢度?佢的資料係邊度攞?,,,,,,,,,,,錢就唔再入啦,,,無啦啦冇左200,,,,,,,,,,有冇人聽個呢個中心?可否分享呢?
   0    0    0    0

回復 evaip 的帖子

睇到個綱友俾我資料,先知道領野,,,,,,,,,,以前都發生過,今次改左個名:

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20110602/15305600

樓主唔好諗咁多啦,一於去報警,以免更多人受害。

回復 evaip 的帖子

[按此打開] [隱藏]

好多謝師兄既報料,聽日一於去西九報案,個條友個晚10幾上來,好喉急想即係拎晒你3000元,最後我話好貴哦,一次過俾3k,冇甘多錢,佢即係sell我不如參加半年先,1800元,貴左小小,佢以為如果1800都應該俾到瓜,,我當然死人都唔俾住,我話得二舊水,冇甘多錢係度,甘佢死死氣都殺你二舊先,跟住拿拿林叫你弟日去指定中銀入埋尾數1600先,,我話我冇中銀户口,要排隊,好煩哦,我剩係得恆生,,,,怪事跟住來,佢一聽到話恆生户口,佢夠胆死話,你不如落街去轉數去佢户口度,,,我諗佢都低能差唔多十一點,我係單親家庭帶住2個5&7歲小朋友,夜麻麻走落街錢?睇個師兄生果報資料,依家更加明白,都係呢條友,自認姓譚,,我張form既簽名同生果報係同一人,,,,我今日六點打去呢間,,香港青年教育服務中心,,問:我話唔係問功課,我係揾推銷呢個課程個人,我話想知:按私隱條例,個sales點知我住邊同我個仔資料?跟住個職員好驚甘話,我都係打工架,我幫你揾下佢啦,到晚上+點姓譚打来,我話唔會參加呢個課程,我知你一定唔會回水,我剩係想知你係邊度拎度我的個人資料?佢話我曾經做個問卷調查,知道我個仔有甘既需要,所以先揾我,我即係叫佢俾邊間機構我?佢都白痴,我都係搬來新屋3個月,連學校都未知,佢竟然知得甘詳細,,,,,呢單野除左報警,仲要去私隱處投訴...
http://i1143.photobucket.com/albums/n637/fannyparkman/5F7150CF15_zps198c83d4.jpg

恐怖呀~~你家無security guard嘛?生保人可隨意上樓?

回覆:大件事

橋唔怕舊,有點印象 10+ 年前己經有呢D騙子,當年都鬧到好大件事。可能而家被騙的家長,當年還年輕未有小朋友,冇為意可能是騙案。

回復 Yanamami 的帖子

我剛剛搬去石硤尾新樓唔夠3個月,己經有6-7次有人上門sell野,,

回復 Brenday 的帖子

係呀,等2個仔9月2日開學後先有時間處理事件

咁恐怖, 但即係點解那人有你小朋友的資料???

樓主小心D. 下次睇清楚至開門.

好恐怖, 大家真係要小心D

好恐怖, 大家真係要小心D

回復 crystal媽咪 的帖子

佢係門口大叫我個仔全名:佢問:xxx家長係唔係度呀,我見佢叫得我仔全名,所以我先開門,,我依家記得下,早2個月前我記得有個女仔上來話:我地係呢個社區想調查下的小朋友讀書點呀,有冇困難?邊科比較差呀,我地只係集中資料作為呢個社區日後需要,跟住話:我只係做–個調查,你個小朋友叫乜名呀,我見佢冇乜野,未講俾佢聽,跟住叫我簽番個名作實,話只係做一個交待,冇其它,,,,所以我諗我的資料應該係呢個機構俾既,,,,,,,,我睇番綱友俾我2年前生果報資料,跟我呢張form簽名字一樣,都係呢條友,,自稱姓tam,所以各位小心的,,,,

crystal媽咪  真係要小心,下次聽到人叫你小朋友個名都勿立即回應,睇定D先.  發表於 13-8-31 09:18

系呀! 所以我所有調查,問巻都不做,雖然不能幫人,但起碼不會把私人資料流出.如果呀A問3幾樣資料,呀B又問3幾樣.那如果A和B其實是同一班人就有齊所有資料啦.

我都係唔做問卷/ 調查.......
因為有時D人話自己係咪某機構, 係咪真係無人知的.
以前好多年前收過一個男仔打黎話調查生活習慣,
起初好正經問用咩牌子洗頭水..   問問下就問今日著的內膽係咩色. 所以而家我會好快手收線, 咩資料都無比人.

回覆:大件事

以為係 eviapa 開 post , 衝入來驚見文風大異

睇真D, 才知名有相似

引用:以為係+eviapa+開+post+,+衝入來驚見文風大

原帖由 Sumyeema1 於 13-08-31 發表
以為係 eviapa 開 post , 衝入來驚見文風大異
eviepa

我都覺得好相似

回覆:evaip 的帖子

‹ 上一主題|下一主題