用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培英 / 可風
樓主: moniquechoy
go

培英 / 可風 [複製鏈接]

回覆:moniquechoy 的帖子

有時有些家長的话只能参考,荃湾区不够band1是鐵一般的事實

回覆:dobbybabie 的帖子

小兒學校有两位肯定不是band1的同學入了band1中學,一個入荃湾,一個入黄大仙,如果家長没有實情相告,就會误了很多学弟学妹的升中.一個是叩門,一個是自行.都是識人.

回覆:小之爸 的帖子

自行那位因同宗教,而且有有力神父写信,佢見的是降呢女校,四班中有一班是中文班。荃湾那位叩門就真是識人了,仲應該好高層添。

senkawa  可否隱約透露下係荃灣邊間呀?  發表於 13-8-31 22:19

回復 peggy 的帖子

Hi Peggy,  想問一問,剛看到廖寶珊編班名單2c和2d在名單左邊有分(Math:M1,M2,M3,Eng-R,Chi-R)
是什麼意思?thankyou!

醒目開學勳章

hellokitty525 發表於 13-8-31 17:31

Hi Peggy,  想問一問,剛看到廖寶珊編班名單2c和2d在名單左邊有分(Math:M1,M2,M3,Eng-R, ...

Eng -R 是代表英文科較差, chi-r是代表中文科較差, 所以要另外抽掉出來小組上堂
Maths 分為3組上堂,m1成績ok, m2成績麻麻, m3成績較差

回復 小之爸 的帖子

今年荃灣肯定係Band 1位不夠,幾間英中競爭依然激烈,第三志願入到可風肯定係意外,我相信今年不少家長唔敢搏,好保守,反而造成有人咁好彩第三志願都入到Band 1,如果係上年,不知幾多人派唔到頭三?派到去屯門元朗喊晒呀...之前在其他post見過d家長講可風換左新校長之後於中二中三按學生能力分班分組,中四仲將四班擴大為六班,睇黎新校長幾有魄力,黎緊真係要留意學校的變化,單憑以往的資訊實在冒險。
我有位鄰居個女升到可風,有機會我都要收多d風!

其實咁,個標籤都幾明顯喎,見到係M3,真係想喊,如果差到中英都有R,叫我點返學?

moniquechoy 發表於 13-8-30 13:25
其實我本人想是 : 入到可風我都OK, 如果入到培英就當BONUS 囉!

而大家有所不知, 根據我這幾年聽D 家長分 ...
我去睇荃官的Facebook Secrets,成日都有暗戀post,又或者係社的爭執,不過都有好多升學選科分析,何傳耀的Secrets就幾悶蛋,可風好似好開心,我覺得睇呢d似乎較實在;家長風評當然也要參考!最實際都係親自去學校感受下

醒目開學勳章

senkawa 發表於 13-8-31 20:05

其實咁,個標籤都幾明顯喎,見到係M3,真係想喊,如果差到中英都有R,叫我點返學? ...

有些中學都會每個科目按成績分班再分幾個小組上課 , 其中唐乃勤都是這樣

senkawa  我意思係直接在名單上標示出黎, 好似好樣衰...好多時係"暗地裡"分左組, 雖然一考試就知邊班勁邊班差, 但冇咁明顯, 好似感覺良好D...  發表於 13-8-31 22:25

因為小六好動, 所以專注學業的何傳耀並不適合. 就算我聽過可風的評語有好有壞, 但我都相信自己, 相信亞女在此會讀得開心!

peggy  何傳耀不適合好動既學生 , 可風、李兆基、沙田蘇浙比較合適  發表於 13-9-1 13:20

我同阿女都好鐘意可風 (我個女都真係紮紮跳, 咀啫啫, 啱晒佢, 幫佢放咁D電, 我冇咁辛苦) 小女亦都好好運地自行第2成功被錄取, 剛啱返咗幾日學, 感受未係好深, 但見佢日日開心, 食得瞓得, 應該氣氛唔錯, 星期6家長會亦都見到D學生尚算乖巧.  
可風係呢度嘅討論熱度係唔太高, 但係根據以往佢收到嘅學生都係100% band 1 生, 佢無異係會比王少清高一線(個人意見, 不喜勿插)
講真,  荃灣區B1英中只係得個4間,個個打崩頭,俾著你入到邊間都應該還神,
舊年我都係15,16, 真係好怕自己嘅選擇會害咗個女,  
但係讀官小, band1生, 係無可能唔填荃官第一,
同阿女同老師商量過, 真係連第2都唔可以填可風, 基本上都真係第一志願都派晒, 佢話你要搏, 都只可能搏到王少清, 好多band 1 生嘅第2選擇已經係王少清.  
理據上, 派到可風第3, 真係可喜可賀.

那位人兄所說是真的, 不過都是少數囉!

moniquechoy 發表於 13-8-29 10:44
小女天生活潑好勳, 很怕死讀書! 現在是學校籃球和游泳校隊, 亦是學校管樂團成員 (不過都係玩下, 唔算勁), 奧數有些獎項

荃灣/沙田網:梗係沙田網好啦!荃灣得果三間傳統英中,不加一間升呢狂谷英中,跟住既幾間外區執雞位,抽唔抽到要講運氣。當然,夠膽既話第一志願揀外區學校,機會好大,不過抽唔到第二志願揀返可風,就有少少冒險?

如入沙田網,除咗曾記,或者仲有新校舍好吸引既沙崇(呢兩間都係幾谷既學校,未必適合您囡),第一志願揀其他學校機會都非常大,英中有十三間,去到第四第五揀1C抽到亦大有人在,應較荃灣好?

不過,假如您唔打算搬屋,就要計埋交通時間,沙培是否值得長途跋涉去讀?

前幾年,家住深井既我地亦有您既考慮,當時,主要係老公參觀完可風之後,唔係太like果三位男校長,因:

1. 無論中英文,新生會既ppt都有幾個錯別字,看來,管理層是理科出身?ppt缺人把關,亦顯示行政能力的缺失。

2. 介紹會以管理層為主導,沒有學生司儀。最先係有學生樂器表演之類,但沒介紹,有點無厘頭。我地怕管理層做事偏向家長制,唔太啱有點反叛個性既阿囡。

3. 兩位校長不只一次抬高自己優點,與其他不點名學校作對比(如謂其校位置空氣好,學生可跑山,唔似得人地學校跑馬路食塵),似賣藥,校長講野有點官腔,似宣言多於跟家長溝通,老公唔太喜這樣的表達方式。

4. 回來網上做了頗多資料搜集,主要是搜尋校長的經歷,發現其為建制新貴,剛隨團赴京參加國慶。當年國教風波已漸浮桌面,可風又每年搞一次全級既內地交流,雖然,我唔覺得去內地交流就等於洗腦(我年輕時曾帶過類似既交流團去北京,當時,係新華社教科文部代策劃行程,帶名校生見盡尖端科技,都唔覺佢地有被洗腦?),但係校長明顯係積極靠攏建制和北京,我地驚學校教既可能同家庭教育有點相違,唔想造成阿囡價值分裂或言不由衷。

5 最後是徵詢過當中學老師既朋友,佢話可風換校長前後,老師既流動性偏高云云……

所以就放棄咗唔駛阿囡親身去參觀。不過,選校其實係緣份,每間學校都有優點同缺點,睇吓你點揀?我記得,可風既圖書館是家長義工參與很多的,我參觀時就很喜歡。

我囡最後揀咗沙培,現在看來也很熱愛(因我地都好唔捨得要搬離深井,但係,就算佢好懷念深井同荃灣已習慣既社區,都從冇表示過後悔揀培英)。不過,同您囡唔同,我囡小學較有機會發揮既係英文朗誦、話劇、舞蹈等,皆與表演有關,而沙培,演示或匯報係課堂或課餘既重要活動。沙培自然也有籃球隊和泳隊,球類每周兩日留校練習,但係冇乜認識泳隊既人,真係唔覺有經常性游泳練習(晨跑則偶有因事/天氣取消既電郵通告)??

每間學校都有不同特點,學校既學生亦有不同氣質,您可能帶阿囡親身去感受下,先係最實際既?

senkawa  可風去年已換了校長,新校長據說很有魄力,學校多了好多提升學業的計劃,今年DSE考得很不錯,看來跟你說的已不盡相同了  發表於 13-9-6 20:52

回復 csy_ma 的帖子

非常感謝你既資料, 那你是用荃灣區網, 還是沙田網呢? 你選校填表是如何填的呢? 可否如我分享一下呢!  

csy_ma  對不起!原來校長又再換了,我所述的資料已過時了  發表於 13-9-6 17:50
csy_ma  不好意思!我囡讀仁紀,係葵青網,第二輪第一志願係十拿九穩既保祿,第二係可風。沙培係叩門候補入既  發表於 13-9-6 12:12

回復 moniquechoy 的帖子

那你意思是本來派保祿?

csy_ma  阿囡第一二次呈分,大概是級三十多名,英文小五小六兩年最差排第九,最高第二;以此成績自行考可風,也很難說沒有機會。  發表於 13-9-6 13:05
csy_ma  對。我囡自行第一是沙培,第二是保祿(在可風和保祿之間,父母揀了保祿,阿囡則因為怕看到道教佛像,對可風興趣不大)  發表於 13-9-6 13:02

可風換了校長, 聽講在學業上老師積極多了.  

senkawa  中一迎新會校長講左好多提升學業的措施,然後中一又要求一樂器一運動/制服,感覺上係學業與活動都一樣著重  發表於 13-9-6 20:56
csy_ma  謝更新信息。新校長去年才到任,我參觀時是前屆校長。  發表於 13-9-6 17:48
‹ 上一主題|下一主題