用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍華仁 / 荃灣官立
go

九龍華仁 / 荃灣官立 [複製鏈接]

想博一博兩間都誇區, 選間好d呢?

elbar  自行或試 1.荃灣官立 2.伊利沙伯   發表於 13-8-28 19:49
   1    0    0    0

where do you live?

joetsang  Tsing Yi  發表於 13-8-28 15:21

引用:想博一博兩間都誇區,+選間好d呢?

原來九華只係1B 我真係唔知呀

i thought 九華's reputation is better wor, how come the rating is lower ?

我只聽過有人話九華 free 得好勁, 唔自動自覺就會成績好差

joetsang 發表於 13-8-28 14:39
想博一博兩間都誇區, 選間好d呢?

雖然九華成績不及荃官, 但都好多fans, 而且唔係所有申請者都有機會面試. 其實呢兩間一直都深受好多家長學生既愛戴, 競爭都好大. 樓主想博誇區, 睇吓小學往績, 有幾多人入到呢兩間可以作參考.

回覆:九龍華仁 / 荃灣官立

論成績當然係荃官,但論名氣始終都是九华,百年老店,人才輩出。今時今日做事除咗讀書成績外,亦要講求人脈。

引用:論成績當然係荃官,但論名氣始終都是九华,

原帖由 Krissi 於 13-08-28 發表
論成績當然係荃官,但論名氣始終都是九华,百年老店,人才輩出。今時今日做事除咗讀書成績外,亦要講求人脈 ...
“個人“認為大學人脈比中學人脈更重要

Jackieson 發表於 13-8-28 16:58
雖然九華成績不及荃官, 但都好多fans, 而且唔係所有申請者都有機會面試. 其實呢兩間一直都深受好多家長學 ...
荃官年年都有人1-5個入, 華仁就冇見過有人入

如果講校友對母校的支持(特別係金錢),相信九華遠勝荃官;至於講校園
設施,荃官直頭唔入流。

當然如果只計成績,咁就 100% 荃官啦。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:九龍華仁 / 荃灣官立

九華d old boys 真係對母校好有歸屬感!校園又大,小朋友會讀得好開心,佢地又好 proud of to be one of the Wah Yan boy.

荃官成績好,6年後又要面對公開考試, 睇下你點諗啦,我個人就覺得各有各好。如果小朋友自律,可以試九華,佢好free的,比好多空間比小朋友(我識人讀)。

引用:+本帖最後由+Jackieson+於+13-8-28+17:12+

原帖由 Jackieson 於 13-08-28 發表
我之前睇過BK, 九華在自行有八百幾人遞 form ,只in 300人左右。

敲門只接受曾經被九華 interview 既小朋友。

奥脫福 發表於 13-8-28 22:09
如果講校友對母校的支持(特別係金錢),相信九華遠勝荃官;至於講校園
設施,荃官直頭唔入流。

知道你小朋友入了九華,恭喜恭喜.

雖然論成績, 荃官較好. 但真的很喜歡九華校園和學生對學校那份歸屬感.

看過你其他資料, 九華今年實施小班教學, 希望佢哋將來成績可以改善.

joetsang 發表於 13-8-28 21:39
荃官年年都有人1-5個入, 華仁就冇見過有人入
所以回應主題, 個人覺得跨區博荃官機會會高d.
當然九華&荃官都唔易入!

elbar  英雄所見略同   發表於 13-8-29 10:13

我就係有朋友個仔讀緊九華,父母返工工人姐姐揍冇補習, 小學時唔駛理都考頭10名, 上到九華free 過頭成績跌晒, 所以我朋友叫我考慮清楚先好考. 而我本人就好like 個校舍同校風, 只怕個仔入到去失控就死啦!

其實有冇人知荃官係咪真係咁讀死書,  個個都要書蟲咁先入到呢?

joetsang 發表於 13-8-29 17:04
我就係有朋友個仔讀緊九華,父母返工工人姐姐揍冇補習, 小學時唔駛理都考頭10名, 上到九華free 過頭成績跌晒, 所以我朋友叫我考慮清楚先好考. 而我本人就好like 個校舍同校風, 只怕個仔入到去失控就死啦!

其實有冇人知荃官係咪真係咁讀死書,  個個都要書蟲咁先入到呢?
10多年前有一資優親戚在荃官只在兩個公開試才溫習, 結果考入港大法律; 近年情況就不得而之

joetsang  THANK YOU  發表於 13-8-29 17:23

回復 joetsang 的帖子

我朋友個仔都是入左九華之後, 一又同D同學玩, 夜又一齊ONLINE GAMES, 所以成績差到呢? 最終亞爸在佢升F5果年送左去英國讀書. 不過那些壞習慣沒有改, 照同同學ONLINE GAME!

moniquechoy 發表於 13-8-29 18:25
回復 joetsang 的帖子

我朋友個仔都是入左九華之後, 一又同D同學玩, 夜又一齊ONLINE GAMES, 所以成績差到 ...
我FD 個仔就係入到去愛上咗夾band 唔讀書
‹ 上一主題|下一主題