用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 幸福不是必然的
go

幸福不是必然的 [複製鏈接]

以下有報導一個優小畢業生,中一轉讀官津名校,後來又轉番入優中嘅經過;除此以外,亦有其他直資學校嘅報導,值得一看。

http://realforum.zkiz.com/thread.php?tid=57041

..........張先生與妻育有的三名子女,現全部就讀於直資學校,直資有學費減免計劃,張氏子女經減免後學費雖然都超過五千元,張先生也笑言值得:「無辦法,我想佢哋讀得開開心心,小朋友最重要係愉快學習。」

填鴨教學叫苦連天

他憶述:「二女朗瑤當時獲派位就讀津小一年級,但每日起碼有六樣功課,仲要成日小測同背默,晚晚做功課都做好耐,試過做到瞌眼瞓都做唔晒,第二朝要凌晨四點起身繼續做先敢返學,仲要一星期背九句《三字經》,但問佢點解,佢又解唔到。我見讀優才(楊殷有娣)書院直資小學的大仔朗謙成日悠悠閒,個女就讀到死死吓,我唔想佢太辛苦,好公式化咁塞嘢入腦,唔識活學活用,就連朗謙都笑個妹買麵包都唔識找錢,我覺得唔對路,所以幫佢轉去同哥哥一齊讀。」朗瑤轉校後開心指數即時提升,現已升讀中二的她憶述:「以前津校多功課,見到哥哥做完功課同阿妹去玩,但我就要繼續做,無得玩無得睇電視,都有啲唔忿氣;但轉校後功課少好多,多啲時間休息,加上學校一星期有兩日在課堂時間有才華班,我玩過舞台劇、體育舞蹈、陶藝、書法等,等我知道自己的興趣,好開心。

大班教學無暇兼顧

張先生解決完朗瑤的問題後,以為可以鬆一口氣,不料於數年後,要再為大仔籌謀轉校。「朗謙讀小學時一直好主動溫習,求知慾好強,鍾意拆鬧鐘風扇研究,對數科方面,好有興趣,但因搬家到沙田,為免返學太遠,所以中一時選讀獲派第一志願的有名津校,未有報優才中學部。開學初期,我見佢好開心好積極,但慢慢發現他經常悶悶不樂兼無功課做,我問佢點解,佢答我:『功課喺學校做晒,老師上堂教的,我以前都學過晒,無書要溫。』但我追問佢係咪讀書或同學相處唔開心,佢又無答我。」原來朗謙的小學快人一步教快半個學期,所以升上中學後每日只是溫故知新,雖然老師安排他自學中二數學,但始終津校大班教學,老師無暇兼顧所有學生,小息、放學更要替同學補課,遑論抽空協助朗謙追尋新知識,甚至報名參加全港性的數學及科學比賽。朗謙坦言:「我好鍾意數學和科學堂,但上堂無新嘢學真係好悶,雖然我好想轉去優才,嗰度有我嘅朋友,課程進度亦適合我,但優才始終是直資,要交學費,加上我當時功課又無問題,轉校咁大件事,我唔敢出聲。」臨近考試,眼見兒子失去動力,張先生遂向兒子提出,「你考得好,我能力做到的,都給你。」最後朗謙考獲全級第一名,派成績表後,他即時向父親表示:「我想轉去優才!」為信守承諾,父親即時答應並帶朗謙到優才面試,終順利通過,不足一週後即到新校上堂。張先生形容朗謙轉到優才後,態度即時變得積極,重拾動力之餘,校方亦有較多資源助兒子發揮數科天賦。有鑑於兩名子女都要由「津轉直」,張先生笑言:「所以之前幫細女揀小學時,都淨係諗直資!」朗謙、朗瑤讀過津校知驚,育有一子一女的Fennex,就在兩年前,為長子朗朗報考小一時,已經下定決心殺入直資學校。Fennex在轉做半職媽媽之前,是一名親子版記者,因利乘便,經常有機會接觸不同類型的學校。「雖然我細個都係讀津校,但讀嘅係鄉村學校,返學零壓力,好開心。但而家啲津校,大部分都追趕成績,一年級教二年級課程,完全唔睇小朋友嘅能力、開心指數,因為學校要保住升中派位成績,所以就要催谷學生,我唔想個仔跌入呢個漩渦之中。」

不選名氣直資

不過,當Fennex認真搜集資料時,卻發現原來直資學校也有很多類型,有些名氣較大的直資學校,同樣是未入學,就已經先睇小朋友的「成績」!「當年我去一間幾出名嘅直資小學聽講座,校長叫家長記得喺報名表上寫清楚小朋友攞過嘅獎項。當下我好反感,心諗︰『乜小朋友一定有一攞獎嘅咩?』我俾個仔學嘢,從來只係因應佢嘅興趣,無諗過為比賽、為獎項。「另外,,我亦一定唔揀要收portfolio嘅直資學校,因為以前做記者,有唔少校長私下同我講,佢哋根本無時間睇咁多portfolio,換句話說,家長嘔心瀝血所做嘅portfolio其實係零意義,我覺得好荒謬。」

寧願多玩多睡

千挑萬選下,家住青衣的Fennex,最終安排了兒子跨區入讀位於沙田、每月學費二千一百元的培僑書院。Fennex笑言,選擇這間學校,除了因為它是學費相對「廉宜」的一條龍學校,更重要的是,學校的辦學理念,符合她兩大期望︰就是讓孩子有充足的睡眠和足夠的玩樂時間。「我聽過太多小朋友因為每日要做好多功課,搞到唔夠瞓嘅例子。但我就深信,小朋友瞓多啲、玩多啲,先可以健康成長。我鍾意培僑,係因為功課唔多,每日平均只有兩至三份,如果朗朗肯專心做,半個鐘頭內肯定可以完成。其餘時間,我就任佢玩,每晚玩到九點就上床瞓覺。「即使下星期就係佢全年唯一一個考試,我哋都冇乜壓力,一來只係考中、英、數、成長科四科,二來學校亦好着重學生平日表現,唔會一試定生死。」一年快將過去,望着眼前精靈活潑的朗朗,Fennex更加肯定自己當日的選擇十分正確。「朗朗由半日制幼稚園生變做全日制小學生,基本上只係花咗一、兩星期去適應,好快就已經好鍾意返學、好享受和同學仔相處。另外,比起幼稚園時,朗朗嘅自信心多咗好多,我諗係因為佢覺得功課唔難,自己可以完全掌握得到。」問Fennex可會擔心朗朗讀書太過輕鬆,會輸在起跑線?她聳聳肩謂︰「我唔相信只有『谷』先學到嘢,相反,我相信小朋友喺開心愉快嘅環境下,更加容易打好基礎,最重要係小朋友能夠學會學習,咁將來讀上去就唔會有太大問題。」

替公務員「逃生」

推動直資的大旗手,是當年的教統局局長羅范椒芬。她一手推行教改,強迫學校推行母語教學,又屢改學制,大大增加學校的行政工作量,老師士氣低落,被狠批為教育界浩劫。不過,她同時推動的直資制度,卻被視為一條「生路」,可謂十分吊詭。當時有一個說法,是不少高級公務員暗地裡都反對教改,希望有另一條出路令子女可以「逃生」,故當局參考了澳洲的做法,引入直資制度。但因為政治考慮,當局一直並不着力推行直資,擔心失去對學校的控制權,推行如國民教育的政策,所以制度雖好,但若全部學校轉直資,相信極有難度。        
[url=]引用回覆[/url] [url=]GJ! x 0[/url]

3    0    0    0

睇完張朗謙嘅故事,察覺到平日兩個仔所享受嘅愉快學習環境,原來響其他學校未必有;一直以為理所當然嘅事,原來唔係人人可以得倒。

香 港 物 理 奧 林 匹 克   四 優 才 書 院 生 奪 獎

http://www.singtao.com.hk/yesterday/edu/0624go05.html

好嘅種子,亦需要良好嘅土壤,適當嘅灌溉,先至可以茁壯成長。

恒隆數學獎

http://www.hanglung.com/Libraries/Document_-_Media_Centre/pr_20121210_2tc.sflb.ashx

張朗謙亦入圍。

注:-
恒隆數學獎係香港中學數學最prestigious嘅獎,每兩年一屆,參賽者自選題目,以論文型式提交研究報告,需具創新性,由國際知名數學家評審;最後入圍果十幾個專題報告,都具大學,甚至研究院水平;而入圍嘅隊伍,要面對評審團,對研究報告,作出答辯。

非常好看!謝!

回覆:幸福不是必然的

中英天前輩,多謝分享。想借分享給友人,請問第一篇文章是出自何處呢?謝謝。

YY Mom :-D

回復 yy0601 的帖子

一個叫 realforum嘅討論區,網址之前已經打左出離。

睇完張朗謙嘅求學經歷,希望打算幫仔女轉入傳統名校嘅家長,三思而後行。

中天英 發表於 13-8-29 19:46
回復 yy0601 的帖子

一個叫 realforum嘅討論區,網址之前已經打左出離。

今日先知道,呢個報導出自幾個月前嘅壹週刊。(1214期 2013/6/13)

今晚G6家長交流會,梁副校長請左張朗謙同佢daddy, 親身向班家長講佢由優小畢業,出左去傳統名校,再轉番入優中嘅經過/因由。

張同學重公開立志做科學家,貢獻社會咁話,其志可嘉。

‹ 上一主題|下一主題