用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 油天vs聖方濟,大家點揀?
樓主: memorchan
go

油天vs聖方濟,大家點揀?   [複製鏈接]

回覆:Angelakibb 的帖子

再講,KTS SFA APS 三間都要比錢冇中學,好靠升中成績去吸引人讀。所以就算多人轉走都唔會為填空而降低收生門檻。人數下降都正常。有時張成績表好難反映實際實力,有人考到多個一個直資offer但最後take津校。
三間轉走的不一定最top.只要那學校比所有報名人士考就有機。 但如果selective才有得考的,就真係要top先有得應試。

回覆:Gloriasogashiwa 的帖子

請問你仔之前在哪間津校讀?另外油天插班生使吾使面試啊

引用:回復+Bosco爸爸+的帖子 真是巧合,小兒去

原帖由 Gloriasogashiwa 於 13-09-04 發表
回復 Bosco爸爸 的帖子

真是巧合,小兒去年也參加了新油天插班試,好運地在8月成功被取錄。我们完全沒有背 ...
請問你仔之前讀哪間津校?插班油天使吾使面試

今年升中應該係 2002 年出生,當年出生人數 48,500 名(包括單雙非),2003 年出生人數再下降至 46,200 名,下年升中人數應該再比今年減少。

回覆:油天vs聖方濟,大家點揀?

引用:+本帖最後由+yuenkw+於+13-9-4+20:44+編輯+

原帖由 yuenkw 於 13-09-04 發表

今年升中應該係 2002 年出生,當年出生人數 48,500 名(包括單 ...
今年升中係2001出生,蛇年,係出生率特別低的

yuenkw  2001-2002 2 年出生率都系約4.8萬人,04 年先開始上升。  發表於 13-9-4 23:33

Angelakibb 發表於 13-9-4 18:56
今年畢業的人少咁多,好可能因為出生率下降。我睇左好多間學校今年的升中數據,包括宣小,聖方濟各,九小,油天,呂小等,都是較去年小左1X% 畢業生。

畢業人少, 與出生率下降無關. 一直以來, sfa年年小一都是收約170人, 每班約43人.

sfa內, 頭排 top學生理應可升上頂級中學, 但由於成績接近, 家長都沒有把握在呈分試可以維持到好成績, 唯有嘗試逃走到有中學連系的小學, KTS 和 APS 的情況亦差不多.

熱門的插班 targets包括DGS, DBS, LS, Good Hope, Maryknoll, Marymount, 聖心, SPC, St Joseph, 華仁, 天神, st mary, 英華, st paul co-ed, 等等.

Bosco爸爸 發表於 13-9-3 11:19
分享一下: 新油天考插班, 只要報名, 人人有得考, 只有筆試, 沒有面試, 那天, 一定超過40人考小二, 我兒子考 ...

老實講,我唔排除有關係人仕插班入到油天,份卷雖不深,但也不是超易,其實份卷越唔難,小朋友做時可能會仲大意(情況好似校內EXAM時大意失分),好多時自己做錯了都唔知,深既佢唔識反而會同返家長講佢有小小唔識。其實到最後我地都唔會見得到佢被人改完的插班試試卷,所以無從得知佢考成點。
我相信若你過了筆試,油天校長也一定會見下那位小朋友和家長,始終人太多,沒有可能見晒所有考筆試的小朋友。其實人人都有得考,又沒有收報名費,我覺得仲公平,因為人人也有機會一試。

引用:回復+Bosco爸爸+的帖子 真是巧合,小兒去

原帖由 Gloriasogashiwa 於 13-09-04 發表
回復 Bosco爸爸 的帖子

真是巧合,小兒去年也參加了新油天插班試,好運地在8月成功被取錄。我们完全沒有背 ...
你仔插班入新油天,真係好叻!請問考插班試之前點train?

有妹妹跟尾, 選油天啦! 油天畢業生每年都有過百人派到band 1中學, 讀津校每個月慳到既學費可以幫補課外活動.

回復 henry0607 的帖子

沒有為插班試做过任何訓练,也是臨時決定,唔得就當免费攞個考試经验而己。

回復 Gloriasogashiwa 的帖子

油天的升中表現也不是太失禮.

若從   input quality --> process --> output quality  角度看

每年小一收生只有十幾人是可以按成績或表現取錄,  油天的教授及培育 (process) 有其成功之道..

引用:回復+henry0607+的帖子 沒有為插班試做过

原帖由 Gloriasogashiwa 於 13-09-06 發表

沒有為插班試做过任何訓练,也是臨時決定,唔得就當免费攞個考試经验而己。 ...
你小兒之前在邊間小學讀啊

Gloriasogashiwa  see pm  發表於 13-9-6 17:44

引用:回復+henry0607+的帖子 沒有為插班試做过

原帖由 Gloriasogashiwa 於 13-09-06 發表

沒有為插班試做过任何訓练,也是臨時決定,唔得就當免费攞個考試经验而己。 ...
筆試后使吾使面試

回復 memorchan 的帖子

一間私校,新舊油天都是律校.好難比較.
基本上三間都是好學校.
都好注重學術,宗教德肓.
[笑話一則.坊間傳聞.]
自行入九華.聖方濟應該最多.
而新舊油天亦很多.三間谷慣.平時無得玩.
一上九華有足球場又有幾個籃球場.放學日玩夜玩;
所以傳聞現在九華自由.FREE 大左都關這三間小學事.

回復 Gloriasogashiwa 的帖子

天主教教友也是關係, 或者本身是天主教學校轉來也是關係,
通常新油天收插班優先考慮教友, 以及本身是來自其他天主教學校的學生,
如果你不是天主教教徒, 而你小朋友也不是來自天主教學校, 那我便相信新油天收生是不看關係, 只看實力,
所以, 沒有宗教背景既學生, 想插入新油天.....難上加難

‹ 上一主題|下一主題