用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 今朝去完cac
樓主: kennyrita
go

今朝去完cac [複製鏈接]

回覆:今朝去完cac

建議如果擔心的話可再找私人評估。養和劉醫生是這方面權威。其報告可排政府位

回復 eva816 的帖子

我個囡都有部分跟你們的小朋友差不多, 現在3歲9個月, 未能自己交差腳上落樓梯, 畫畫, 寫字等差到老師叫幫佢係屋企寫多啲, 現在只能寫1, 4, 7; 總之跟大小肌有關就成績差

見完健康院姑娘, 醫生 (醫生覺得有行為問題), 見埋CAC姑娘(但我覺得佢認為問題不大), 現在等見CAC醫生, 唔知要等幾耐, 又唔知係唔係見完就被踢走 ...

引用:回復+eva816+的帖子 我個囡都有部分跟你們

原帖由 hobby 於 13-09-03 發表

我個囡都有部分跟你們的小朋友差不多, 現在3歲9個月, 未能自己交差腳上落樓梯, 畫畫,  ...
最少等半年先见e生

是呀, 姑娘說要等6-9個月

我大仔同細仔都係屯門CAC做評估,可能個個醫生唔同,我覺得佢都好專業。既然你已經在STEP做左評估,可以用佢O既報告排位。

回覆:今朝去完cac

我仔也排屯門CAC,9月尾做,死火,佢又係唔明顯果D,我估係ADD,睇到樓主情況我都好擔心,因我第一次見姑娘時2月,姑娘不斷覺得係我緊張,但我見健康檢查時,健康檢查姑娘都覺得佢要見心理醫生,CAC收埋學校問卷,就9月頭通知我排佐9月尾俾我,我都怕醫生係咁

醒目開學勳章

想問下第一次見完姑娘,第二次係咪一定見心埋醫生?

我想問我仔排cac..我26/6自己第1次去cac見完姑娘...1星期寄返老師問卷比佢...現在都沒回音呢??信都無封....好似石沈大海喎

bearwhat 發表於 13-9-23 23:56
我想問我仔排cac..我26/6自己第1次去cac見完姑娘...1星期寄返老師問卷比佢...現在都沒回音呢??信都無封.... ...

CAC唔會再有通知比你,直至約你見醫生先再有電話,當然如果你有問題,都可以打去問姑娘!

COE1205 發表於 13-9-18 13:09
想問下第一次見完姑娘,第二次係咪一定見心埋醫生?

其實唔一定見心理學家,要睇下小朋友需要評估什麼,一般發展評估係由兒科醫生做!

醒目開學勳章

wan_sosin 發表於 13-9-24 00:06
其實唔一定見心理學家,要睇下小朋友需要評估什麼,一般發展評估係由兒科醫生做! ...
因為我收到電話,阿仔10月10日第一次見醫生就係見心理醫生!

醒目開學勳章

piggylily 發表於 13-9-17 13:09
我仔也排屯門CAC,9月尾做,死火,佢又係唔明顯果D,我估係ADD,睇到樓主情況我都好擔心,因我第一次見姑娘 ...

你仔排得好快呀!我仔去年12月尾見姑娘,9月初先收到電話約10月10日見心理醫生(不過我係排沙田)

引用:+本帖最後由+COE1205+於+13-9-24+11:01+編

原帖由 COE1205 於 13-09-24 發表
我都係排沙田……咁真係有排等……

引用:把鬼,話我個囡無事,+講到我地自己要求高

原帖由 kennyrita 於 13-08-27 發表
把鬼,話我個囡無事, 講到我地自己要求高, 唔識係小朋友個角度去同佢地玩

...
在沙田嗎?上次個女醫生都麻麻哋。

我覺得政府醫生係好唔想分資源去俾D marginal case. 我個K2時經我自己幾次要求先有得睇,  我自己其實都有哩方面的一些知識, 睇之前就同佢講其實唔係我敏感, 真係因為我認識的理論同行為....xxx, YYY,   只是我冇做scale的訓練所以想要確實的專業意見, 但佢睇完都說是marginal, 又是話佢好好, 現在俾唔到任何政府的幫忙. 不過都叫我自己睇緊些.

之後上左P1, 因分心哩個問題會有好多連帶的問題, 老實說好似此另一ADHD thread 所說, ADHD 小朋友好似有孔的水筒, 家長放下的資源如有一半收回成效都要感恩. 外人不會明的. 所以家長的直覺不要輕視, 不要以為醫生的說法己是明燈, 一路要自己去跟進.

我囝囝4月中見了CAC姑娘,今天剛收到電話10頭可以見醫生及PT及OT做評估。到時又要再一次接受現實阿囝的情況,有時知同聽到醫生講出嚟個感受又唔同。希望佢可以早d排到S位。

COE1205 發表於 13-9-24 10:58
因為我收到電話,阿仔10月10日第一次見醫生就係見心理醫生!

我上年去CAC時,個姑娘無同我講會見乜嘢醫生,但去到,一見就見三個醫生,我唔多知道邊個打邊個!幾個醫生車輪戰!我都無理咁多!份報告上面亦三個名都係醫生,無話係心理學家!

回覆:COE1205 的帖子

因為我覺得可能係學校填番去份問卷太衰,之前有份成績表評語話我仔“喜歡係自己幻想世界當中“,份copy俾CAC姑娘收起左

‹ 上一主題|下一主題