用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 一歲check到自閉嗎?
樓主: meowinu
go

一歲check到自閉嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+pgbaby+於+13-08-27+發表可以

原帖由 meowinu 於 13-08-27 發表
我可以點搵?直接打去問?同埋呢D徵狀似吾似?
你可以直接打去e 院兒科問. 如健康院不肯轉介,你可以搵c + 兒科幫你寫信轉介

寫懷疑係因為仔當時仲細,e 生話唔寫係,但後來我再到評估中心評,剛2歲,評佢係自閉症普系.
我覺得呢度好難有人話你知你小朋友係yes. 定no, 有懷疑盡快找專業人士評

引用:Quote:原帖由+meowinu+於+13-08-27+發表我

原帖由 pgbaby 於 13-08-31 發表
你可以直接打去e 院兒科問. 如健康院不肯轉介,你可以搵c + 兒科幫你寫信轉介

寫懷疑係因為仔當時仲細,e  ...
請問係吾係一定要私院兒科醫生先可以寫轉介信?普通科可以嗎?而家我需要排定私人評估中心嗎?因為聽你地講政府都幾耐。其實我都約左健康院再見姑娘,其實我可否要求見醫生呢?因為佢只安排左我地係囝囝十三個月時見姑娘

回覆:meowinu 的帖子

BB 幾個月大已經識聽自己個名,叫佢名冇反應,咁聽歌和其他聲音有冇反應?叫BB時佢本來做緊咩?如果好專心咁玩緊,冇反應係正常。

BB多唔多出街或者見到其他小朋友?見到有咩反應?有啲BB唔同大人玩但好鍾意同小朋友玩。

引用:BB+幾個月大已經識聽自己個名,叫佢名冇反

原帖由 Potato001 於 13-09-05 發表
BB 幾個月大已經識聽自己個名,叫佢名冇反應,咁聽歌和其他聲音有冇反應?叫BB時佢本來做緊咩?如果好專心 ...
Bb聽歌會好開心,仲會扭扭下好似跳舞咁。叫佢時會玩緊,又或者望緊野,好少應人。手成日手指指但吾會指完望下你。而家我覺得最大問題係佢唔望人,唔識玩互動遊戲。早2日同佢去左健康院,無得見醫生,只見左姑娘,姑娘話甘細評估唔到係咪自閉,一定要我地等到十八個月先番去睇。我覺得政府健康院好似拖時間咁,我係咪要搵私人評估?

回復 meowinu 的帖子

除非小朋友情绪行為很明顯,若不是兩歲很難確診,我兒子因為一歲半已有齊這些特点,18個月返健康院,20個月健康院醫生說他全不合作,乜都唔識,一個音都無,唔識用手指野,沒有身體語言,只懂哭鬧表達,自我傷害行為,撞頭,扯耳仔及下體,放手入口,玩屎,唔識行路,衹發脾氣及哭鬧,没法在他處評估,祗可轉介 CAC 跟我做,21個月見 CAC姑娘情況一樣,都未識行,填了問卷,24個月確診見醫生.

經家庭醫生寫信,到cas 排期見姑娘。我兒16個月,剛見完姑娘

引用:經家庭醫生寫信,到cas+排期見姑娘。我兒16

原帖由 bblunglung 於 13-09-12 發表
經家庭醫生寫信,到cas 排期見姑娘。我兒16個月,剛見完姑娘
CAC . 兒童發展評估中心。另,可到協康,由中心導師(非學位,不能發出專業報告)與你子女相處一小時,家長在旁,給你一份表現報告,她會與你洽談子女的表現。費用840

引用:Quote:原帖由+bblunglung+於+13-09-12+發表

原帖由 bblunglung 於 13-09-12 發表
CAC . 兒童發展評估中心。另,可到協康,由中心導師(非學位,不能發出專業報告)與你子女相處一小時,家長 ...
請問協康是否不被政府認可?同埋做評估有無年齡限制?如果普通西醫轉介又昰否認可?

協康及其他機構要兩歲才有正式評估。即由專業人士發出

回覆:bblunglung 的帖子

由私家醫生發出推介信較健康院的早。因健康院要兩歲才安排

‹ 上一主題|下一主題