用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 咁精英班
go

咁精英班

學挍只有一班精英班,其它是普通班,到s2精英成績最差10名out,但如果最差果10名成績比s2新入精英班成績高都要out,學校話增加競爭力,咁樣s1精英班第一年要互相殺伐,都好.......

差果10名成績比s2新入精英班成績高都要out....
似乎不太合情理!

回覆:咁精英班

最差10名out,但如果最差果10名成績比s2新入精英班成績高都要out▷▷▷▷即是為了out人而out人…

回覆:fion6406 的帖子

不合理,咁個班已不是精英班了。

除非他們把精英班縮小,但你縮得幾多次?

而且咁樣唔係鼓勵雙贏,唔係鼓勵戰勝自己,係打低同學,此風不可長。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:學挍只有一班精英班,其它是普通班,到s2精英

原帖由 smallfoothk 於 13-08-27 發表
學挍只有一班精英班,其它是普通班,到s2精英成績最差10名out,但如果最差果10名成績比s2新入精英班成績高都要 ...
投行化精英制

太殘忍

學挍只有一班精英班,其它是普通班,到s2精英成績最差10名out,但如果最差果10名成績比s2新入精英班成績高都要 ...
可以pm我邊間嗎

可以pm邊間嗎????

朋友的不便講邊間,聽完朋友講感school很有問題,但己上賊船

咁唔係精英班的有何分別?

smallfoothk  估精英班多用英語上課,平時小測深D,普通班有英語和本地話上課,平時小測不會加深  發表於 13-8-27 18:32

我仔學校的精英班是這樣編制的, S1 以PS1成績計算, 到S2之後就以全級名次計算,大概頭29-32名左右, 所以亞仔話今年下學期人人便為了有得留低而奮發向上呢!

回覆:Sasaalan 的帖子

真有其事,某間中學三十八名一班精靈班,排三十七同學仔out咗,四十几的入咗,妈打電話問學校,學校答覆舊年看整體成绩再加上英文成绩,今年看中文,加整體成绩.

回覆:bigfoothk 的帖子

哈哈,真是唔知,谁能知道學校下年點分精靈班

我覺得精英班有好有唔好,入倒都未必一定係好事,我仔S1都入左精英班,5班得一班係精英,同學人數近40個,老師又跳書教又深,仲要勁多功課,日日做到癲,數學隔離班做20題佢地做80題,但學既書本又一樣,勁辛苦,都唔知為乜?  
我就覺得功課應該重質不重量囉。我仔話有同學就因為太辛苦所以考試特登考差d跌左出去。唉!

引用:真有其事,某間中學三十八名一班精靈班,排三

原帖由 dobbybabie 於 13-08-28 發表
真有其事,某間中學三十八名一班精靈班,排三十七同學仔out咗,四十几的入咗,妈打電話問學校,學校答覆舊年看整 ...
吾通講緊我阿仔?

阿仔全級四十幾,我都以為會out
但佢又入得返精英班。

佢話班主任話佢英文底好,俾佢上返。
因精英班有兩科是英文教,其他班是中文教的。

我已想 : 咁隔離班考三十幾的入吾到,我個仔四十幾就直上,會吾會有家長投訴呢

呢果方法又好差喎!

阿仔在精英班是墊底的,但叻果d 都會鼓勵佢,希望下年仍然同一班。

如學校咁攪分化,大家咪無朋友做?

學校咁攪分化,大家咪無朋友做?唔一定,同學友誼多在放學後建立,
阿仔在精英班是墊底的,但叻果d 都會鼓勵和指點佢,佢又肯問的話,應可以同一班

這是一個殘酷的遊戲,如果學校真的把精英班神化了,那是不好的現象,精英班的原意應該是把可以教得快一些的同學編埋同一班,而非把精英班變成了一種殘酷的爭奪戰。有時候都真要看小朋友自己承受壓力的能力,也要讓其明白到不是一定入到精英班就代表成功,相反,讀普通班也不是世界末日,只要努力讀書,就一定有成功的一天!